Artúr filmélményei

Tízparancsolat (1956)

2015. június 25. 16:46 - Liberális Artúr

Rendezte: DeMille, Cecil B.
Műfaj:
bibliai
Főbb szereplők:
Charlton Heston, Yul Brynner, Anne Baxter, Edward G. Robinson, Yvonne De Carlo, Debra Paget, John Derek

Megjelenés: 1956, Egyesült Államok
Hossz: kb. 4 óra
IMDB: 7,9 pont
Előzetes: https://youtu.be/EiLmKxiTT3g
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/tizparancsolat-the-ten-commandments/movie-38635

Tartalom

Mózes a fáraó unokaöccse, Ramszesszel együtt a hatalom várományosa. Váratlanul azonban kiderül, hogy zsidó származású, azé a népé, akit Egyiptom rabszolgaságban tart. Mózes meghasonlik, hiszen eddig egyiptomiként nevelkedett, most pedig rabszolgának kéne lennie, noha ugyanaz az ember. Száműzik, ami alatt a zsidók istene megszólítja, és rá bízza a zsidók kivezetését Egyiptomból...

A jól ismert történet Mózes haláláig tart, ám nem születésével kezdődik, hanem a rendező felkonferálásával: a film számára a szabadságról szól a diktatúra ellenében. 1956-os filmként,  hidegháború legsötétebb éveiben, főleg nekünk magyaroknak nem nehéz párhuzamot vonni az amerikai szabadságeszmény és a szovjet elnyomás között; ugyanakkor talán kézenfekvőbb lehetett volna a rabszolgaságot szembeállítani a feketék helyzetével. De ez csak a film első fele, a másodikban a bibliai történet következik hét csapással, kivonulással, kettéválasztott tengerrel, aranyborjúval és tízparancsolattal. Itt már nincs szó szabadságról, csak a történet megfilmesítéséről.

Megvalósítás

A film nekem sok helyen színpadias, néha mintha reneszánsz vallási festményeket akarnának élővé tenni, hasonlóan az Aguirre, Isten haragjához vagy A párduchoz. A díszlet bár monumentális és korhű, meglehetősen műnek tűnik, amit tovább rontottak nagyon sok látható háttérvetítéssel. Ugyanakkor sok a tényleges helyszíni felvétel hatalmas hegyekkel, völgyekkel. A film monumentalitását erősíti a rengeteg statiszta is.

Rengeteg animált effekt látható, sajnos ezeken meglátszik az idő foga, és az is érthetelen számos helyen, hogy miért volt rá szükség (pl. rajzolt tűz valódi helyett). Cserébe az egyik kulcsfontosságú elem, a tenger kettéválasztása szerintem ma is vállalható. Pozitiívum, hogy a fáraó nem egy velejéig romlott karakter egyáltalán, érthető, átérezhető motivációi vannak. negatívum, hogy szinte minden rossznak két ember az okozója, egy féltékeny nő és egy mohó felügyelő, ami csúnyán leegyszerűsíti a színesebb helyzetet.

Élmény

A sztori nem követi pontosan sem a történelmi, sem a bibliai eseményeket, emiatt sok helyen nem tűnik következetesnek. Az első része a filmnek egész érdekes, ahogy Mózes és környezete próbálja feldolgozni származását, a második fele azonban a judaizmus spritualitása helyett csak a konkrét események megmutatásához ragaszkodik, így aztán nem igazán értjük meg, min megy keresztül Mózes és a népe.

Érdekességek


- DeMille-t, a rendezőt már láthattuk korábban színészként önmagát alakítva az Alkony sugárútban.
- A film egy saját korábbi némafilmjének, A tízparancsolatnak (1923) a remake-je. Mindkét filmben szerepelt a rendező szerelme, Julia Faye.
- A csecsemő Mózest Charlton Heston újszölöttje "játsza".
- Színészek, akiket már láthattunk korábban: Anne Baxter (Mindent Éváról), Lawrence Dobkin (A siker édes illata, Észak-északnyugat), H. B. Warner (Alkony sugárút)
- Vincent Price volt a narrátora Michael Jackson "Thriller" c. klipjének.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr5912699371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2019.09.21. 01:36:04

Szerintem nagyon jól állapítod meg a film legnagyobb hiányosságát. A spiritualitás helyett csupán az események didaktikus bemutatását látjuk. És mivel az effektusok nagy része meglehetősen elavulttá vált az idők során, így üresen kongott nekem ez a film. Feleségemmel együtt néztem meg, aki a nyolcvanas években látta utoljára, és fantasztikusan jó filmként emlékezett rá, azóta a film nagyon megöregedett, és egész más rcát nyújtotta, mint amire feleségem emlékezett...

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2019.09.21. 08:50:52

@moodPedro: Hát igen, a nyolcvanas években még csak harmincas volt, most már hatvanas a film...

Ami a vallásos részt illeti, ne aggódj, lesznek majd fordított jellegű filmek is, ahol nem a szó szerinti illusztrálásra törekednek. :)
süti beállítások módosítása