Artúr filmélményei

Dr. Caligari (1920)

2015. július 02. 17:25 - Liberális Artúr

Rendezte: Wiene, Robert
Műfaj:
horror
Főbb szereplők:
Werner Krauss, Conrad Veidt, Friedrich Feher, Lil Dagover, Hans Heinrich von Twardowski, Rudolf Lettinger

Megjelenés: 1920, Németország
Hossz: kb. 1 óra
IMDB: 8,1 pont
Előzetes: https://youtu.be/IAtpxqajFak
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/dr-caligari-das-cabinet-des-dr-caligari/movie-482

Tartalom

Mutatványos lép fel a városban: Dr. Caligari képes egy örökké alvót (Conrad Veidt) felébreszteni álmából, aki ebben az állapotában minden kérdésre választ tud adni. Francis és barátja, Alan (von Tardowski) megkérdezik, meddig fog Alan élni. A válasz: hajnalig. Másnap Alant holtan találják...

Nagyon sokan nagyon sok témát látnak a filmben, és lehet hogy igazuk van. Én azonban úgy gondolom, hogyha nem érződik a szándék és nincs kifejezetten az adott témára kihegyezve a történet, akkor hiába utalnak akarva vagy akaratlanul, nem éri el igazán a célját, hasonlóan az Ének az esőbenhez. Én nem látok többet a filmben egy Shyamalant idézően fordulatos történetnél, de azt el tudom képzelni, hogy az 1920-as évek német korhangulatát idézi, mint a mai korét A sötét lovag - Felemelkedés. Csakhogy ezt majdnem száz év távlatából nem lehet már észrevenni.

Megvalósítás

Az 1920-as Dr. Caligarit számítják az első expresszionista filmnek. Olyannyira, hogy a filmes expresszionizmus korai szakaszát caligarizmusnak is szokás hívni. Francis elméjét számomra két dolog jellemezte: a díszlet, illetve az íriszelés, ami mintha pislogás lenne, azaz mintha Francis szemein keresztül látnánk.

Ezek közül legfontosabb a díszlet. A bomlott elméjűségre utalva az egész torz, groteszk, elmosódó. Nemcsak az utcaképek, hanem a belső helyiségek, bútorok, ajtók is, sőt: még a lámpák fényét is ennek megfelelően felfestették fel, és a feliratok is stilizáltak voltak. Ugyanakkor fényképezésben nincs különlegesség, a fényekkel sem játszanak feltűnően.

Élmény

A film nemcsak stílusában volt nagy újító, számos technikai és tartalmi elem is műfajteremtő volt. Hollywood már ekkoriban is egyeduralkodó volt a filmes piacon, így Európában más utakat kellett keresni, hogy eladható filmek készüljenek. Ennek köszönhető részben a német expresszionizmus és a szovjet avantgárd. A Dr. Caligari túlságosan régi és kezdeti, hogy igazán élvezni lehessen, bármekkora is a jelentősége.

Érdekességek

- Színészek, akiket már láthattunk korábban: von Tardowski és Conrad Veidt (Casablanca).

A film megtekinthető itt:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr3312699359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása