Artúr filmélményei

Sierra Madre kincse (1948)

2015. augusztus 22. 09:46 - Liberális Artúr

Rendezte: Huston, John
Műfaj:
dráma, kaland, neo-western
Főbb szereplők:
Humphrey Bogart

Megjelenés: 1948, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 8,3 pont
Előzetes: https://youtu.be/XZ8Q9mOYJgE
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/a-sierra-madre-kincse-the-treasure-of-the-sierra-madre/movie-41210

Tartalom

1920-as évek, Mexikó. Dobbs (Humphrey Bogart) amerikai létére itt koldul, alkalmi munkákból tartja fenn magát, de jólétről ábrándozik. Egy munka során megismerkedik és összebarátkozik Curtinnel, aki hasonló cipőben jár. Segítik egymást a nehézségekben. Egy nap megismerkednek Howarddal (Walter Huston), az öreg, tapasztalt aranyásóval, akinek a hatására összedobják maradék pénzük, és hármasban elindulnak aranyat keresni. És találnak. Keményen dolgoznak, és közben számos veszély leselkedik rájuk: banditák, idegenek és persze a kapzsiság, ami kikezdi erkölcseiket és barátságukat...

Tanmese a kapzsiságról, az emberi jellemről. Howard, az öreg már sokat látott, képes objekítven felmérni a helyzetet, a helyén kezeli a dolgokat. Curtin ingadozó jellemű, de többször áll a jó oldalra. Dobbs az, akiről kevésbé feltételezénk a film elején - noha vannak rá jelek -, hogy nem lesz képes ellenálni az aranynak, ő az, aki leginkább bizalmatlan a többiekkel szemben, és a végére ez okozza bukását.

Megvalósítás

Ügyes, van benne egy-egy tök jó kép, pl. a váratlanul feltűnő indián, akit csak sarlóján keresztül pillantunk meg. Legerősebb persze az elbukott Dobbs megjelenítése, ahogy a tűz fellángol és beborítja elméjét. Néha az arcközelik mintha előrevetítenék Leone filmjeit. De sajnos az ilyen megoldások nem túl gyakoriak, inkább jellemzőek a hagyományos elemek. Ez volt az egyik első helyszínen forgatott film, emiatt pedig az egyik legdrágább is.

Érdekesek még a mexikóiak; az ő tömeges szerepeltetésük szinte zárójelbe teszi a maroknyi amerikai egyéni küzdelmét; olyanok, mintha a természet részei lennének, és főszereplőink eljelentéktelenednek. A parasztok egyszerre fenyegetőek és segítőkészek, a banditák bármikor lecsaphatnak, a katonaság pedig bármikor lecsaphat rájuk. Életnek és halálnak nincs jelentősége. Ijesztő erő, de nem gonosz - és nem is jó.

Élmény

Kellemesen csalódtam, nem vártam tőle többet Huston vagy Bogart korábbi filmjeinél, ehelyett kaptam egy érzékeny, néhol kreatív filmet, amely megfelelően elegyíti a különféle érzelmeket. És bár nem tökéletes tartalmát tekintve sem, szerintem sokkal inkább belekényszerít abba az elgondolkodós spirálba, mint pl. a Sztalker.

Érdekességek

- Színészek, akiket láthattunk korábban: Humphrey Bogart (A máltai sólyom, Casablanca), Walter Huston és Barton MacLane (A máltai sólyom)
- John Huston, a rendező maga is feltűnik a fehér öltönyös amerikai szerepének erejéig.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr2612699259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2018.08.14. 16:13:53

A Mexikói banditákról mindig Calvera bandája jutott eszembe a Hét Mesterlövészből.
Jó kis film.

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2018.08.14. 18:22:01

@moodPedro: Érdekes, van pár nagynevű film, ami nem szerepel sehogy sem a listáimon. Ilyen a Hét mesterlövész is, úgyhogy jó eséllyel az életem folyamán ezt már nem fogom látni...

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2018.08.14. 18:40:28

@Liberális Artúr: Hahaha, az teljesen elképzelhetetlen, hogy műsoron kívül....(titokban) megnézz listán kívüli filmet? :)

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2018.08.14. 20:41:16

@moodPedro: Nem, legfeljebb ha feleségem elvonszol moziba, de akkor rajzfilmeket nézünk :)
(...)
Megnéztem, egy bővebb listán szerepel, szóval lehet hogy mégis sorra kerül idővel.
süti beállítások módosítása