Artúr filmélményei

L'ecsó (2007)

2015. augusztus 24. 12:38 - Liberális Artúr

Rendezte: Bird, Brad
Műfaj:
vígjáték
Főbb szereplők:
Patton Oswalt, Ian Holm, Lou Romano

Megjelenés: 2007, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 8 pont
Előzetes: https://youtu.be/c3sBBRxDAqk
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/lecso-ratatouille/movie-83764

Tartalom

Remy egy patkány, különlegesen jó szagló- és ízlelőszervekkel megáldva. Nehezen viseli a mindenevő patkányalmot, inkább az emberi kreativitáshoz vonzódik - legalábbis az étel vonatkozásában - , amit persze az alom nem néz jó szemmel. Egy incidens során elvetődik Párizs legjobb éttermébe, ahol egy ügyetlen gyakornokkal összefogva, aki tudtán kívül a volt séf-tulaj eltitkolt fia, egyre magasabbra törnek. A jelenlegi, féltékeny főszakács (Ian Holm) azonban rájön titkukra, és mindent elkövet, hogy övé maradjon az étterem. És ha ez még nem lenne elég, a kíméletlen étterem-kritikus (Peter O'Toole) is kritikát készül írni a helyről.

Igazán központi üzenete nincs a történetnek. Remy igyekszik érvényesülni, önmegvalósulni egy ellenséges világban a családja támogatása nélkül is, akár a normákkal szembemenve, kitartva egyéni meggyőződése mellett. családja és barátai végül elfogadják, hepiend, noha igazából nem változik semmi.

Megvalósítás

A Toy Storyból már ismert perspektívát láthatjuk viszont a földönfutó, apró patkányok szemszöge miatt, az animálás pedig néhány jelenetben szemkápráztatóan gyönyörű, különösen a megáradt csatornában vergődés lett nagyon szép szerintem. Csak egy-két pillanat erejéig tart, de tök jó az ízek asszociációinak érzékeltetése zenével, színekkel, absztrakt ábrákkal (lásd az első képet). Összességében azonban számomra nem volt túl szem- és fülingerlő a rajzfilm.

Jellemzően nem a fő szál volt érdekes, hanem a mellékesek. Néhány mellékszereplő érdekes, de a főbb karakterek nekem nem voltak izgalmasak. Hasonló alapon nekem sokkal érdekesebbek voltak a párizsi lakások egy-egy pillanatra feltűnő életképei a történet egészénél. És ami még nagyon fontos: alig vicces.

Élmény

Több kritka is azt emeli ki, hogy a rajzfim egyetemesebb a ma megszokottaknál, kevés bennük az aktuális utalás. Ez lehet hogy így van, de nem több egy kedves történetnél, nincs fókusza a cselekménynek. Profin kivitelezett, de ritkán érdekes a kivitelezése.

Érdekességek

- Színészek, akiket hallhattunk korábban Pixar-filmeken kívül: Ian Holm (A gyűrűk ura), Peter O'Toole (Arábiai Lawrence), John Ratzenberger (Csillagok háborúja)
- Kisebb szerepben a rendezőt, Birdöt is hallhatjuk (ő a komornyik)
- Mint minden filmnél, itt is igyekeztek az alkotók megtapasztalni a saját témájuk valóságát: Bird gyakornokkodott a háromcsillagos French Laundry étteremben (amelynek séfje, Thomas Keller is szerepel a filmben), és a stúdióban egy évig patkányokat tartottak.
- A film sztorija egyértelmű utalás a tragikus Bernard Loiseau életére, aki öngyilkosságot követett el, miután romlott étterme megítélése.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr2812699255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása