Artúr filmélményei

Sita Sings the Blues (2008)

2015. szeptember 18. 00:12 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Paley, Nina
Műfaj: -
Főbb szereplők:
Annette Hanshaw

Megjelenés: 2008, Egyesült Államok
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 7,7 pont
Előzetes: https://youtu.be/7y5_zJ1xfQs
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/sita-sings-the-blues-sita-sings-the-blues/movie-97534

Tartalom

India, i. e. 6. évezred (vagy 2. évezred). Ráma herceget apja száműzi a palotából gonosz mostohája kedvéért. Rámával tart felesége is, Szíta. Hallva Szíta szépségéről Rávana, Sri Lanka királya elrabolja a nőt, de ő nem hajlandó a felesége lenni, hű marad Rámához. Ráma a majomkirály Hanumán segítségével legyőzi Rávanát, de elutasítja Szítát, hiszen idegen férfinál volt, bizonyára nem maradt tiszta. Szíta tűzbe veti magát, hogy bizonyítsa ártatlanságát, máshogy ugyanis nem mentenék ki az istenek. Hazatérnek, Ráma mégis király lehet. Alattvalói nyomására azonban a kétes erkölcsű Szítát mégiscsak száműzi a palotából, noha már terhes fiaival. A fiúk szépen nőnek, a tanító Válmíki oktatja őket, aki lejegyzi Szíta történetét is, a Rámájánát. Amikor apjuk rájuk lel véletlenül, egyesülne újra családjával. Szíta csalódottságában azonban arra kéri a földistennőt, inkább fogadja újra őt magába, ha végig ártatlan volt. Eközben napjainkban, az amerikai Nina (maga a rendező, Nina Paley) és Dave a férj munkája miatt Indiába költöznek, de a férfi egyre hidegebben viselkedik feleségével, míg végül szakít vele. Nina összetörik.

A két nő párhuzamos története arra próbál rávilágítani, hogy mennyire egyenlőtlen a párkapcsolati hierarchia. Persze elsősorban a Rámájánát láthatjuk modern női szemszögből, a rendező ezzel párhuzamos házassági krízise csak kis mellékszál, hogy egyetemesebbé és átérezhetőbb tegye Szíta esetét, ugyanakkor végtelen ciklust alkotó keret is, hiszen ez a kapcsolati krízis ösztönözte e rajzfilm létrehozására.

Megvalósítás

Paley többféle animálási stílust használ: a napjainkban játszódó rész pl. squigglevisionnel készült, a Rámájána egyes részei pedig a rádzsput stílust idézik. Alább látható egy kis ízelítő a kavalkádból. A rajzfilm kisköltségvetésű, ennek megfelelően messze nem néz ki úgy, mint egy Disney-Pixar mű. Paley gyakorlatilag Flash animációkból építette fel az egészet az átalágos számítógépén. (A félreértések elkerülése végett, ez nem dícséret akart lenni.) Egyik szórakoztató elem az árnybábok szerepeltetése, akik segítenek nekünk megérteni a látottakat. Ők Paley indiai barátjai, a szövegük pedig teljesen improvizatív; a rendező mindössze annyit kért, hogy meséljék el a Rámájána történetét. És ha már India, akkor természetesen az 1960-as éveket idéző pszichedelikus részek sem hiányozhatnak. Ebből jobb lett volna több is, persze akkor már lehet hogy érthetetlenné vált volna az egész.

A címből is következően a zene nagyon fontos szerepet játszik az animációban. Szíta érzéseit egy 1920-as évekbeli dzsesszénekesnő, Annette Hanshaw dalain keresztül ismerhetjük meg, és meglepően jól illeszkednek az ókori mítoszhoz - persze, hiszen a szerelem mindenkiből ugyanazokat az érzelmeket hozta elő 6 000 éve, 100 éve és ma is. Talán nem véletlen, hogy a dzsesszdalokat éneklő Szíta animálási stílusa Betty Boopra emlékeztet. Emellett van bőven autentikusnak tűnő régi és modern indiai zene is.

Élmény

Eddig lehet hogy nyomasztónak tűnt a leírás alapján, de inkább kedélyes, jó hangulatú rajzfilmről van szó, ami közelebb hozza hozzánk kicsit a klasszikus Rámájána történetét. Kis költségvetése miatt nem várhatunk tőle szemet gyönyörködtető látványt, de nem rosszabb a South Parknál vagy a Family Guy-nál.

Érdekességek

- A hindu mitológia szerint Ráma Visnu, Szíta Laksmi, Hanumán Siva reinkarnációja.
- A film szabadon terjeszthető és felhasználható, sajnos azonban nem teljesen; a költségek egy nagy részét A birkaölőhöz hasonlóan a zenei jogdíjak teszik ki, és őket nem lehet korlátlanul felhasználni.

A film megtekinthető itt:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr5912699205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása