Artúr filmélményei

Crumb (1994)

2015. november 23. 06:56 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Zwigoff, Terry
Műfaj: -
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1994, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 8,0 pont
Előzetes: https://youtu.be/nF_uM-7fuwc
Ajánlott írás: -
Mikor látható: -

Tartalom

A dokumentumfilmben Robert Crumb (1943-) rajzoló életét ismerhetjük meg: ő az egyik első underground képregényes, aki sikeres tudott lenni. Tipikusan olyan családból származik, amely ügyel a látszatra, de belül rohadt, és ennek a gyerekek látták legnagyobb kárát - bár esetünkben valószínűleg genetikai háttere is van a furaságaiknak. Megismerhetjük Robert szerelmi életét és beteges fantáziáit is, végül pedig kapunk ízelítőt abból, hogy neki milyen családot sikerült alkotnia. Mindez burkoltan vagy teljesen nyíltan megjelenik rajzaiban.

Robert rajzai tehát önéletrajziak, és elsősorban terápiás jellegűek: hagyja tudatalattijának sötét oldalát előtörni bennük, kiírva magából ezzel frusztrációit bármiféle korlátozó tényező nélkül, ezért aztán szexista és rasszista képek készülnek többnyire - de egyúttal ezekben megjelenik a társadalomkritikai él, nemcsak öncélú polgárpukkasztás a cél. Ennek a módszernek a sikeressége abban látszódik, hogy mennyivel normálisabb életet tud élni a hozzá hasonlóan tehetséges testvéreivel szemben.

Megvalósítás

A dokumentumfilmeknél a megvalósítás mindig egy kaptafára megy, ritkán játszanak a beállításokkal, és ez nem tetszik. Itt sincs másként: az interjúkat bevágott életképet szakítják meg, illetve a téma miatt képregényrészletek. Sokat segít a filmen, hogy rajzaihoz hasonlóan Robert maga is kissé groteszk alak egyenetlen testtartásával, vékony alkatával, karikatúraszerű arcával és persze excentrikus viselkedésével. Néha erre rá is játszik a kamera a kevésbé megszokott szögek révén, amitől torzabbnak tűnik.

A film fő erénye abban rejlik, hogy Crumb és Zwigoff, a rendező régi barátok, így hozzáférhetett alanyának személyesebb oldalához is. Ez különösen a testvérek szomorú életén látszódik, akik mindketten testi-lelki betegségekkel küzdenek, de a szexről is meglepő nyiltsággal beszélnek. A film mintegy kilenc évig készült.

Élmény

Mint fentebb említettem eddig nem találkoztam különlegesebb dokumentumfilmmel (hacsak nem számítjuk ide a kísérletibb jellegű Ember a felvevőgéppelt vagy A film története(i)-t). Megvalósításában ez sem hagyott bennem mélyebb nyomot, a története persze megható, főleg a testvérek miatt, akik tulajdonképpen Robert tevékenységének megértéséhez a kulcsok: rajtuk keresztül látjuk elcseszett gyerekkorát, szexuális és szakmai sikereit, motivációját.

Érdekességek

- Crumb kislánya, Sophie mára felnőtt, ő is rajzoló lett.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr9512699105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása