Artúr filmélményei

Eljövendő szép napok (1997)

2016. február 08. 23:45 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Egoyan, Atom
Műfaj:
dráma
Főbb szereplők:
Ian Holm

Megjelenés: 1997, Kanada
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 7,7 pont
Előzetes: https://youtu.be/upeFO4qwfXM
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/eljovendo-szep-napok-the-sweet-hereafter/movie-601

Tartalom

Mitchell, az ügyvéd (Ian Holm) egy hófödte kanadai kisvárosba utazik, hogy polgári perben képviseletet ajánljon a lakóknak. Nemrég ugyanis tragédia történt, az iskolabusz balesetet szenvedett és rengeteg kisgyerek meghalt. Mitchell viszonya a saját, drogfüggő lányával nagyon rossz, ezért szívén viseli más gyerekek jövőjét és szeretné megakadályozni az esetleges hasonló baleseteket, illetve feltárni az okokat, amik ide vezettek. A kisváros lakói azonban egészen máshogy állnak a kérdéshez: véletlen balesetnek látják az ügyet, küzdenek a gyásszal és nem hántorgatnák fel. Különösen a házasságtörő Billy van ellene, míg egyeseket sikerült az ügyvédnek meggyőzni, mint a lányával, Nicole-lal titokban vérfertőző viszonyt folytató Samet vagy a buszsofőr Dolores-t, aki sajátjaiként szerette a gyerekeket, akiket a halálba vitt. Mivel Nicole túlélő, vallomása nélkül el se lehetne indítani a pert. A meghallgatás előtt Billy megpróbálja lebeszélni Saméket a perről...

Bár a film nagyon felszínesen érinti pénzhajhász perelők és a tragédiák feldoglozásának témáit, ha nem is teljesen tisztán, de a történet elsősorban különböző erkölcsi álláspontok összecsapása. Az ügyvéd az objektív igazságot keresi, amivel szemben a helyiek előrébbvalónak tartják saját közösségük szubjektív értékítéletét egymásról. Ennek megfelelően bennük fel sem merül, hogy valamelyiküket hibáztatni kéne, míg a kívülálló ügyvéd saját elmondása szerint is a haragukat a helyes irányba szeretné fordítani. E két nézőpontot egy harmadik vonal, a túlvilági/metafizikai haladja meg Nicole révén, aki inkább az eljövendő szép napok felé tekint, ahol már a többiek várják.

Megvalósítás

A történet igyekszik minden szempontot a maga nézőpontjából igaznak feltüntetni, majd pedig hamisnak is. Az ügyvéd leketlen apaként tűnik fel először, akiről elhisszük, hogy csak a pénzre hajt, de idővel jobban megismerhetjük lányához való viszonyát, ami miatt mégis elhisszük, hogy dörzsöltsége ellenére is valóban jót akar, és legalább akarja magát megváltani mint a jövőt. A helyiek hol tökéletesen kedves embereknek, hol tökéletesen romlott alakoknak tűnnek fel. Fontos eleme a történetnek A hamelni patkányfogó meséje, melyben egy férfi varázsfuvolájával kicsalogatja egy város patkányait, megszabadítva ezzel a várost kártevőitől. Csakhogy a város lakói nem akarnak fizetni, ezért bosszúból ezúttal a gyerekeket csalogatja ki a városból a férfi egy csodás hely ígéretével. A gyerekek azonban sosem térnek visza, leszámítva a sánta gyereket, aki nem tudta velük tartani a lépést és aki társai nélkül magányosan él tovább. Nicole a sánta gyereknek képzeli magát, aki egyetlen túlélőként ebben a világban ragadt egyedül, míg a többiek már a csoás helyen vannak.

Jellemzően két kameraállásból láthatjuk a képeket: vagy messziről, lekicsinyítve az egyént, vagy közelről, felnagyítva személyes érzelmeiket. Az előbbi módszer lehetőséget ad a szép kanadai havas tájak megmutatására, de sokkal hatásosabb így pl. a buszbaleset is, amelynél nem látjuk vagy halljuk az áldozatokat, de képzeletünk bőven átérezteti velünk rémületüket. Nagyon adná magát a párhuzam a Mennyei napokkal, de nem sikerült a filmnek elérnie ugyanazt a hatást. Még szebb, líraibb képekkel, kevesebb párbeszéddel jobban tetszett volna, de látható volt az igyekezet, ahogy a tragédiákat is inkább tárgyilagosan, szépen próbálták megmutatni. A korszak divatjának megfelelően az idősíkokon ugrálva ismertük meg azeseményeket, de nem az események bemutatása miatt volt erre szükség, hanem azok érzelmi oldala miatt, ahogy az Aranypolgárban is.

Élmény

Számomra az választotta el a filmet a "tetszett" kategóriától, hogy a lassú, drámai történet túlságosan a hétköznapi élet érzelmeire koncentrált a tényleges mondanivaló konkrétabb megfogalmazása helyett, miközben képei sem érték el azt a színvonalat, amit pár korábbi, hasonló filmben  már láttam. Ez nem jelenti azt, hogy rossz volt, de nem éreztem átütő erejűnek más élményeimhez képest.

Érdekességek

- Színészek, akiket már láthattunk korábban: Ian Holm (A nyolcadik utas: a halál, A gyűrűk ura, L'ecsó)
- A történet alapját egy 1989-es texasi buszbaleset adta, amely után az egymással pereskedő ügyvédek milliókat kerestek, de teljesen figyelmen kívül hagyták ügyfeleik méltóságát, gyászát, ráadásul a gyázsolók is összekaptak egymással azon, hogy ki mekkora kártérítést kapott.
- A patkányfogó furulyás története több elméletet hívott életre, de úgy tűnik, egy 2014-es kutatás szerint valójában a furulyás ember telepeseket (azaz "gyerekeket") toborzott a mai Csehország területére a 13. században.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr6812698971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása