Artúr filmélményei

A kölyök (1921)

2016. február 10. 00:19 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Chaplin, Charlie
Műfaj:
tragikomédia
Főbb szereplők:
Charlie Chaplin

Megjelenés: 1921, Egyesült Államok
Hossz: kb. 1 óra
IMDB: 8,3 pont
Előzetes: https://youtu.be/nTlUxNzt5Kw
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/a-kolyok-the-kid/movie-1415

Tartalom

Egy egyedülálló anya az újszülöttjét kétségbeesésében egy jómódú ház előtt parkoló autóba helyezi, hogy jó sora legyen fiának. Rövid idő múlva meggondolja magát, de addigra az autót már ellopták, a babát pedig a tolvajok kitették a szegénynegyedben. A kis csavargó (Charlie Chaplin) talál rá, és először szabadulna tőle ő is, de végül a babához mellékelt levél szerint jár el, gondoskodik róla és szereti. Öt évvel később együtt élik az utca életét. A kisfiú ablakokat tör be, hogy az éppen arra járó üveges csavargó megjavíthassa azokat. Az anya már híres filmsztár, vezeklésképpen sokat jótékonykodik a szegény gyerekekkel. Amikor a kisfiú megbetegszik és kiderül, hogy nem a csavargó az apja, az orvos (Henry Bergman) a szegényes körülményekre hivatkozva elvitetné a gyereket a hatóságokkal, amit sem a gyerek, sem a csavargó nem szeretne...

A picture with a smile - and perhaps, a tear. 

Ebbe a kezdőmondatba sűríthető nemcsak ennek a filmnek, hanem az egész chaplini életműnek a lényege, miközben a történet mindig az alsóbb társadalmi csoportok körében játszódik. Itt sincs ez másképp: a szinte nincstelen csavargó megszánja az árva csecsemőt és magához veszi, és a nélkülözések ellenére is szeretetteljes kapocs alakul ki köztük.

Megvalósítás

Ez volt Chaplin első rendezése, és itt a fenti mottóra visszautalva, már megjelent a targédia és a komédia elegye. Számomra ez gyakran visszás volt, a tragikus, szociálisan érzékeny hangulat miatt nem tudtam könnyed szívvel nevetni a poénokon a későbbi filmekben, de itt szerencsére az igazi tragédiák még elkerülték a történetet. Bár ez volt az első film, mégis itt éreztem leghatásosabbnak ezt a sírva-nevetős elvet: megvolt a dráma, de nem nyomasztóan. Ráadásul a gyerek, mint kiszámíthatatlan pajtás, sokkal jobban illett a csavargó karakteréhez társnak, mint a későbbi szerelmek, női figurák.

Érdekes, látványos képek nincsenek, ellenben van sok-sok kreatívan kivitelezett geg, amelyek a későbbi filmekkel ellentétben nem tűnnek erőltetettnek, valószínűtlennek, viszont sokkal emberibb helyzetekből adódnak. Itt még nem a csetlő-botló kaszkadőrmutatványok adják a humort, hanem a kidolgozott helyzetek, beleértve a karaktereket és a fizikai környezetet. Érdekes rész az álomjelenet, melyben a csavargó angyalként él angyalok közt, ám a gonosz beszivárog és viszályt szít köztük, aminek végén a csavargót lelövik. A repülés látványos, főleg 1921-ben lehetett az, de ezen kívűl nem sikerült rájönnöm, hogyan illeszkedik a filmbe ez a külön történet és amennyire olvastam, másoknak is rejtély.

Élmény

A film tehát vicces, felemelően humanista történet, számomra az eddigi legjobb (mégha a Nagyvárosi fények katartikus befejezését nem is überelheti), noha képileg nem varázsolt el. A érzelmes sztorihoz hozzátartozik, hogy Chaplin ekkortájt vesztette el elsőszülött fiát, valamint erőteljesen jelen van saját gyerekkorának nyomora. Valószínűleg ennek az őszinte személyességnek köszönheti életszerű érzelmeit ez a film.

Érdekességek

- Színészek, akiket már láthattunk korábban: Charlie Chaplin (Aranyláz, Nagyvárosi fények, Modern idők, A diktátor), Tom Wilson (Türelmetlenség), Henry Bergman (Aranyláz, Nagyvárosi fények, Modern idők), Granville Redmond (Nagyvárosi fények), Albert Austin (Aranyláz, Nagyvárosi fények)
- A kisfiút alakító Jakcie Coogan a filmvilág első gyereksztárja volt. Sok pénzt keresett, ám mire felnőtt, kiderült hogy szülei elköltötték a pénzt. Ennek hatására született meg a törvény, amely a gyerekszínészek keresetét a gyerek nagykorúságáig elzárja a gyámok elől.
- A filmben a csábító angyalt Lita Grey alakítja, aki később Chaplin felesége lesz.
- A filmben szereplő festő Granville Redmond a valóságban is elismert festő volt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr9512698969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása