Artúr filmélményei

Gonosz halott 2 (1987)

2016. október 03. 12:47 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Raimi, Sam
Műfaj:
horror, vígjáték
Főbb szereplők:
Bruce Campbell

Megjelenés: 1987, Egyesült Államok
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 7,8 pont
Előzetes: https://youtu.be/6lM3NPeEG24
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/evil-dead-gonosz-halott-2-evil-dead-ii/movie-96972

Tartalom

A Halottak könyve egy ősidőkben, vérrel írt, mágikus könyv, amellyel képesek lehetünk megidézni a gonosz démonokat, de a középkorban eltűnt. Egy régészprofesszor azonban rálel és elszigetelt, erdei kunyhójába viszi lefordítani, miközben magnószalagra odja fel jegyzeteit. Ash (Bruce Campbell) és Linda ugyanabba a viskóba tervezik romantikus légyottjukat, ám a férfi elköveti azt a hibát, hogy lejátsza a magnószalagot, amin a professzor részleteket olvas fel a könyvből. Pechükre, az egyik sor épp egy idézés, és mire Ash feleszmél szerelme sikítására, már nyoma is veszett a nőnek. Kilépve a kunyhóból a férfit azonnal megtámadja szerelmének rémmé változott alakja, akit reflexszerűen lefejez egy ásóval. Nincs azonban bánkódni, a démon őt is azonnal megszállja, csakhogy feljött a nap közben és ez úgy tűnik, feloldja a varázslatot ideiglenesen. Ash magához tér és menekülne, ám az egyetlen híd, amely összeköti az erdőt a külvilággal, összedőlt. A nap pedig lemegy...

A történetnek nincsen témája, egyszerűen egy horrorisztikus vígjátékot láthatunk. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy az eredeti, hat évvel korábbi Gonosz halott c. filmet szintén Raimi rendezte Bruce Campbellel a főszerepben, és a sztori is meglehetősen hasonló. Akkor a film nagysikerű volt, ezért gyakorlatilag újraforgatták jóval nagyobb költségvetésből, de ezúttal a humoron sokkal nagyobb volt a hangsúly.

Megvalósítás

A történet elején egy nagyon rövid bevezetőt kapunk arról, hogy mi is a Halottak könyve, majd egy-két percnyi idill következik Ash és barátnője enyelgésével, ezután azonban belevágunk a közepébe és már az első öt percben feltűnik a gonosz, hogy megszállja a lányt. Innentől kezdve folyamatos a rémisztgetés, majd váratlanul átcsap csetlő-botló burleszkbe, amit legjobban talán az jelez, amikor a kunyhó tárgyai életre kelve kinevetik Ash-t. Ash annyi ijesztgetésen megy át, hogy belefárad a rémüldözésbe és szembeszáll végül a démonokkal. A történet közepe táján megérkezik a professzor lánya három másik ember társaságában, akiknek a szerepe egyértelmű: kell az áldozat, illetve a professzor lánya személyében valaki, akinek megvan a tudása elűzni a démonokat. A humor forrása kisebb mértékben az, ahogy a démonok időnként szivatják Ash-t, de leginkább maga Ash ügyetlenkedése, csak a vígjátékokkal szemben itt nem egy sima esés lesz belőle, hanem levágott testrészek és sok vér.

A képi világa remek és kreatív, tele van expresszionista díszlettel és kameraszögekkel. Az ijesztgetést a film eleje csúcsra járatja különböző technikák segítségével: dőlt szögek, hirtelen vágások, gyors kameramozgás. Sszándékosan kis látószöget alkalmaz, hogy ne lássuk mi lehet Ash közelében és bármikor elénk ugorhasson egy szörny. Ezek a jump scare-ek rendkívül hatásosak a film elején, de ahogy egyre inkább kezd eluralkodni a filmen a humor, annál kevésbé működnek. A leghatásosabb rész azonban kétségkívűl a megszálló démon megjelenítése, pontosabban meg nem jelenítése, hiszen a film végéig nem láthatjuk, de többször az ő nézőpontját vesszük fel. Ilyenkor folyamatosan erősődő zúgás mellett gyorsított tempóban száguld a kamera a cél felé. Egy-egy szörny kinézete egész jól sikerült, de mások túl műanyagok. Ha nem emberek alakítják őket, akkor stop-motion technikával jelennek meg, ami a 21. századból nézve gagyi, dehát ekkor ez volt a színvonal. A színészek egyrészt rosszak, másrészt viszont pont az ilyen rossz játék kell egy ilyen poénra vett, csetlős-botlós filmbe.

Élmény

A texasi láncfűrészes mészárlásnál azt írtam, hogy "filmes projektjem elején úgy gondoltam, hogy az ijesztgetés nagyon hatásosan az elemi zsigereket veszi célba, ezért bármelyik horrofilm tetszeni fog." Ez a film inkább brutalitásával emelkedett ki, a Gonosz halott 2 azonban valóban azt tette, amire korábban számítottam: jump scare-ekkel ijesztgetett, ami az első fél órában nagyon hatásos volt. Nyomasztás helyett azonban a humor irányába fordult, és így már megint elmúlt az ijedtség, annyira vicces meg nem volt, hogy hahotázzak. A történet semmitmondó, de fordulatos és izgalmas, a kivitelezés pedig többnyire jó volt.

Érdekességek

- Színészek, akiket láthattunk korábban: Bruce Campbell (Fargo)
- Ash karaktere és a film annyira népszerű lett, hogy több folytatást is megért, nemrég pedig még sorozat is készült belőle.

Következik: Hullámtörés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr8712698655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása