Artúr filmélményei

Bambi (1942)

2016. december 12. 21:14 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Hand, David
Műfaj:
dráma
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1942, Egyesült Államok
Hossz: kb. 1 óra
IMDB: 7,3 pont
Előzetes: https://youtu.be/-fHdA4GAdbI
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/bambi-bambi/movie-25741

Tartalom:

Az erdő népe összegyűlik az erdő leendő hercegének megszületése alkalmából. Bambi, a fehérfarkú szarvas lassan és félénken, de megismerkedik az erdővel és lakóival anyja mellett, többek közt Toppanccsal a nyúllal, Virággal a borzzal (Sterling Holloway) és Patácskával, a szarvaslánnyal (Cammie King és Ann Gillis), valamint a legnagyobb veszéllyel, az Emberrel, aki elől mindenki menekül. Amikor Bambi és anyja télen elővigyázatlanul egy tisztásra érnek élelemért, az Ember megjelenik és lelövi Bambi anyját. Telnek a hónapok, évek(?), Bambi felnő, de Patácska is, és rögtön egymásba szeretnek. Az Ember azonban újra feltűnik...

A történetben kevés a cselekmény, tulajdonképpen, az élet és a természet körforgását mutatja be, amire legnagyobb veszélyt a pusztító ember jelenti. Bambi megszületik, felnő, bölcs és erős lesz, majd ő is apává válik. Mindezt kissé romantikusan teszi, mintha a körforgás nem lenne megállítható, és mintha a gonosz egyedüli forrása az ember lenne.

Megvalósítás:

Ahogy említettem, viszonylag kevés az esemény, ami pedig van, az is csak szinte egy-egy pillanatig tart; az idő legnagyobb részét a természet bemutatása teszi ki és olyan jelenetek, amik nem tartoznak hozzá igazán az események láncolatához. nagyjából a négy évszaknak megfelelően van felosztva a történet: Bambi tavasszal megszületik, nyárra belakja az erdőt, télen elérkezik a fordulat, amikor a természettel együtt az anyja is eltűnik, majd újra a tavaszhoz érünk, amikor Bambi már nagy és családapa. A legszebb és legmeghatóbb mégis egy rövidke jelenet, az ősz ábrázolása, ahol egy faágon már csak két levél csüng a széltől össze-összeérve, majd ahogy az egyik lehull, a másik is követi és a földön újra egymásra terülnek, mint egy idős házaspár. A mellékkaraktereknek gyakorlati jelentőségük nincsen, egyedül Bambi szülei részesei aktívan az életének, az anyja mint testi gondozó, az apja mint szellemi vezető.

Ebben az esetben a film külseje sokkal kifejezőbb, mint a belsője, a cselekmény nagyon kevés, és ebben nagyon emlékeztetett a Fantázia egyes részeire. A játékidő első fele azzal megy el, ahogy kalandozunk Bambival vagy nélküle a növények és az állatok között, akik sajnos mint már-már émelyítően kedvesek egymáshoz és cukik, és ehhez mérten rajzolták meg a fejüket is. A Fantáziához hasonlóan itt is több alrendező dolgozott az egyes részeken, és ez sokszor látszik is. Többször elhagyják az élethű részletességet és inkább expresszionista módra, elnagyoltan fejezik ki az alakokat, főleg az akciódúsabb részeknél. Ha az állatok feje nem is, a mozgásuk életszerűnek tűnik. A párbeszéd kevés, ebben megint csak a Fantáziára hajaz. A dalok közül egy tetszett igazán, a tavaszi esőt jelző darab, amely az esőcseppek igyekszik imitálni.

Élmény:

Érdekes módon valahogy mindenkinek Bambi anyjának halála marad meg, de szerintem nem volt egyáltalán sokkoló (persze nem is vagyok kisgyerek). Azért nem, mert Bambiék mellékesnek tűntek ebben a természeti világban, majdhogynem annyira, mint a Mennyei napokban. Ha nem cukiskodják el az elejét, ha nem teszik túlságosan gyermekmesévé a történetet és a természet bemutatását, az amúgy erős látványvilággal bíró mese szerintem verte volna nálam még a Hófehérke és a hét törpét is.

Érdekességek:

- Színészek, akiket láthattunk korábban: Sterling Holloway (Bolond bolond világ, A dzsungel könyve), Cammie King (Elfújta a szél), Ann Gillis (2001: Űrodüsszeia), Otis Harlan (Hófehérke és a hét törpe)
- Még életben vannak: Donnie Dunagan (82), Ann Gillis (89)
- Pikáns, de John Sutherland (felnőtt Bambi) és Paula Winslowe (Bambi anyja) házasok voltak...
- Noha a film 1942-es, a felvételek jóval korábban elkezdődtek, így fordulhatott elő, hogy Otis Harlan is hangot adhatott a vakondnak, noha ő már 1940-ben meghalt.
- Felix Salten, az alapmű írója osztrák ugyan, de Pesten született.
- 1985-ben készült egy szovjet élőszereplős változat is, 2006-ban pedig a Disney kiadott egy második részt, amely Bambi kamaszkorával foglalkozik anyja halála után.
- A fehérfarkú szarvas jellemzően Észak-Amerikában fordul elő, kb. 10 évig él.

Következik: Dr. Mabuse végrendelete

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr4212698549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása