Artúr filmélményei

Kincsvadászok (1985)

2017. május 24. 07:36 - Liberális Artúr

Rendezte: Donner, Richard
Műfaj:
kaland, vígjáték
Főbb szereplők:
Sean Astin, Josh Brolin, Jeff Cohen, Corey Feldman, Kerri Green, Martha Plimpton, Ke Huy Quan

Megjelenés: 1985, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 7,8 pont
Előzetes: https://youtu.be/hJ2j4oWdQtU
Ajánlott írás: http://mentalfloss.com/article/62433/20-swashbuckling-facts-about-goonies
Mikor láthatóhttp://port.hu/adatlap/film/tv/kincsvadaszok-the-goonies/movie-10628

Tartalom:

Történetünk kezdetén a gengszter Fratelli mama épp megszökteti börtönből egyik fiát (Robert Davi). Eközben Mikey (Sean Astin) és bátyja Brand (Josh Brolin), valamint a bőbeszédű Malac (Corey Feldman), az ügyetlen Tuskó és a kis feltaláló Data (Quan Ke Huy) utolsó hétvégéjüket töltik a környéken, ugyanis a szülők, többek közt egy muzeológus, nem bírják fizetni a lakáshitelt. Szerencsére játék közben a padláson rátalálnak egy antik térképre, amely a legendás kalóz, Félszemű Willy kincsének helyét jelöli. Felkerekednek hát, hogy megtalálják az állítólag csapdákkal teli rejtekhelyet, csakhogy az épp Fratelliék búvóhelye alatt van, így a csapdák mellett hullák és gengszterek is akadályozzák őket...

Jellegzetes "békebeli" családi kalandvígjáték az 1980-as évekből, Indiana Jones gyerekekkel. Üzenetnek azt szánhatták, hogy fontosabb az otthon helyszínénél hogy kik alkotják, de ezt nagyon foghegyről vetették oda, majd a végén keresztül is húzták egy happy enddel.

Megvalósítás:

Nagyjából azt tudnám elmondani, amit a már említett Indiana Jones-filmre is: kaland és poénok egymás hegyén-hátán, de a végét leszámítva nem olyan fárasztó a folyamatos akciózás, és sokkal kevesebb benne a képtelenség is, noha van belőlük bőven. Csakhogy ez a történet már csak a szereplői miatt is eleve gyerekmese, sokkal kisebb erőfeszítést kíván emiatt elengedni az életszerűséget. Jó pont, hogy vannak olyan plusz információk, amelyek nem járulnak hozzá a cselekményhez (vagy csak kivágták őket), így elmélyítik a karaktereket (pl. hogy Brand nem tud vezetni). Hogy nem válik unalmassá a történet az szerintem annak köszönhető, hogy sok főszereplővel dolgozik, mégha ezek nem is tudnak többet felmutatni egy-egy alaptulajdonságnál. A humor forrását nem tudnám meghatározni, van mindenféle a csetlés-botlástól a már abszurdba hajazóig, de van őszinte kamaszhumor is, azaz felnőttesen beszélő gyerekek, amit tudok értékelni.

A képi világ technikailag nem túl izgalmas, a díszletek viszont megint csak az Indiana Jones-ra utalnak egy fokkal gyengébb kivitelben. Jó hogy vannak hullák, csontvázak, csapdák, de ezek láthatóan kevésbé kidolgozottak, ráadásul az Indiana Jones-ban még direkt undorítóak is igyekeztek lenni (bocsánat hogy mindig ezzel a példával hozakodok elő, de a Kincsvadászok ötletadója és producere is Spielberg). A gyerekszínészek nem rosszak vagy jók, de mivel pörög a történet és sokan vannak, nincs is lehetőség elidőzni rajtuk, elég sikítozniuk.

Élmény:

Ez talán a legnagyobb negatívuma is egyben, hogy négy gyereket (plusz három kamaszt) nem biztos hogy célszerű két órán keresztül üvöltetni, mert ebben a mennyiségben már fogamzásgátló hatása van. Összességében csak azt tudom megismételni, hogy egy Indiana Jones-film gyerekváltozatával van dolgunk, és ennek a műfajnak szerintem jobban állnak a gyerekek. Időnként itt is túlságosan elvetik a sulykot, de összességében vicces, izgalmas, tökéletes családi időtöltés.

Érdekességek:

- Színészek, akiket láttunk korábban: Sean Astin (A gyűrűk ura), Corey Feldman (Állj mellém), Quan Ke Huy (Indiana Jones és a végzet temploma), Josh Brolin (Nem vénnek való vidék), Joe Pantonialo (A mátrix, Memento), Robert Davi (Drágán add az életed), Mary Ellen Trainor (Drágán add az életed, Forrest Gump)
- Martha Plimpton (Stef) valójában egy Carradine, mint híres nagyapja John Carradine vagy a nagybátyja David Carradine.
- John Matuszak (a lajhár) amerikai foci bajnok volt, 1989-ben, 38 évesen gyógyszertúladagolásban elhunyt.
- A helyszínül szolgála Astoria városa bár több híres filmnek is helyet adott, a Kincsvadászok külön ünnepnapot kapott
- És ha már Astoria, akkor egy lazán kapcsolódó érdekesség: a város a nevét onnan kapta, hogy az üzletember-dinasztia alapítója, John Jacob Astor cége alapította meg 1811-ben. Bő száz évvel később, amikor egy budapesti szállodának kerestek nevet, az első igazgatója korábbi amerikai munkahelye, a Waldorf-Astoria hotel után az Astoria nevet adta neki.

Következik: Férjek

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr6512698369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása