Artúr filmélményei

A függetlenség napja (1996)

2018. március 01. 14:53 - Liberális Artúr


 

Rendezte: Roland Emmerich
Műfaj:
akció, sci-fi
Főbb szereplők:
Will Smith, Bill Pullman, Jeff Goldblum, Mary McDonnell, Judd Hirsch, Margaret Colin, Randy Quaid, Robert Loggia, James Rebhorn, Harvey Fierstein

Megjelenés: 1996, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2,5 óra
IMDB: 7,0 pont
Előzetes: https://youtu.be/B1E7h3SeMDk
Ajánlott írás:
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/a-fuggetlenseg-napja-independence-day/movie-848

Tartalom:

Világszerte zavar keletkezik a műholdas kommunikációban, az ok pedig rövidesen nyilvánvalóvá válik: földönkívüli lények óriási űrhajói érkeznek a Földre. A rádiójelekkel (is) foglalkozó David (Jeff Goldblum) hamar rájön, hogy ezen érkezés módszere kísértetiesen hasonlít egy invázióra, ezért az Egyesült Államok elnökéhez igyekszik figyelmeztetni. Szerencséjére ex-felesége épp az elnök asszisztense, így nyitott fülekre talál és még időben elmenekülhet a vezérkar, mielőtt az idegen űrhajók a mit sem sejtő nagyvárosokat egyetlen lövéssel elpusztítják világszerte. A hadsereg, köztük Steven vadászpilótával (Will Smith) persze azonnal ellentámadást indít, de képtelen áttörni az űrhajók védőpajzsait...

Ezt a történetet se kell túlgondolni, alapvetően egy látványfilm, ami felmutatja az emberiség néhány értékét (alkalmazkodóképesség, találékonyság, önfeláldozás... stb.) és az összefogás erejét.

Megvalósítás:

Nincs cécó, az első jelenetben már meg is jelennek az idegenek, David hamarosan rájön a szándékukra, ennek ellenére a film harmadánál következik csak be a támadás; addig megismerkedünk a néhány fő karkaterrel és történetszállal. Ezek David valamint az elnök, akik először futnak egybe és próbálnak rájönni, mit kéne tenni; őket követi Steven, aki tevőlegesen is részt vesz a harcban; legvégül egy mellékszál kúszik be a vidéki farmer (Randy Quaid) révén. Mindegyik történetszálhoz tartozik egy intim viszony is: az elnök elveszti feleségét (Mary McDonnell), David visszanyeri, Steven megnyeri (Vivicia A. Fox), a farmer pedig a gyerekeit óvja. Az ő révükön megjelennek talán a hagyományos társadalmi csoportok is, mint a dolgozó kisember, a katona, az értelmiségi és az elit. Egy-egy pillanatra feltűnnek más kultúrák képviselői is, mindezek együtt pedig az összetartozást jelképezik, de nagyon primitív módon. Meg lehet sértődni rajta vagy elborzadni a fűszoknyás-lándzsás afrikaiakon, de szerintem ez csak erősen stilizált jelképe ennek. Azon is fenn lehet akadni, hogy elég ésszerűtlen és irreális dolgok történnek benne, de megint csak azt tudom mondani, hogy nem szabad fennakadni a részleteken. Borzasztóan egyszerű hatásvadász elemekkel dolgozik a film, de tökéletes időzítéssel adagolja a humort, izgalmat, rejtélyt, érzelmeket. Ezúttal azonban ez komoly és nem sirki iróniával értendő.

Mondanom sem kell, alapvetően az idegenek és az akciójelenetek jelentik a film vizuális csúcspontjait. Hál'istennek még épp az animációs korszak előtt voltunk és olcsóbb volt más trükökkel megoldani. Emlékszem, kamaszkoromban teljesen megvettek a speciális effektek, de mára többjük elfáradt és csúnyán látszik pl. a vetített háttér, a stop motion vagy a rajzolt ufók. A makettek és a valós robbantások viszont továbbra is tökéletesek és az idegenek is elég élethűen néznek ki. A gyenge karakterek miatt a színészek se jók, de nem is kell, a zsúfolt események miatt úgysincs rájuk idő (ld. Kertész elméletét: "Who cares about character? I make it go so fast nobody notices"). Ritkán szoktam kiemelni a zenét, de ezúttal sikeresen eléri azt a szintet, hogy egyenrangúvá váljon a filmmel és halljuk, hogy van, és így is képes legyen erősíteni a történetet/képeket.

Élmény:

Rengetegszer csalódtam már régi kedvenceimben, ezért biztosan állíthatom, hogy nem a nosztalgia beszél belőlem: nagyon élveztem a filmet sokadjára is. Látom a hibáit és lehet hogy pár évtized múlva borzasztó élmény lesz megnézni, de egyelőre még tartja magát. Na nem egy mély film, de tökéletesen szórakoztató. Ahogy említettem, nagyon jó ritmusban adagolja a humort és a kalandot, az idegen téma pedig már önmagában is elég érdekes. és akárhányszor látom és akármennyire szánalmas, az alkesz pilóta önfeláldozását mindig megkönnyezem...

Érdekességek:

- Színészek, akiket láthattunk korábban: Will Smith (Sötét zsaruk), Jeff Goldblum (Nashville, Annie Hall, A légy, Jurassic Park), Mary McDonnell és James Duval (Donnie Darko), Robert Loggia (Sebhelyes arcú), Randy Quaid (Az utolsó mozielőadás, Túl a barátságon), Vivicia A. Fox (Kill Bill), Harvey Fierstein (Mrs. Doubtfire), Adam Baldwin (Acéllövedék)
- Miután az év és az évtized egyik legnagyobb kasszasikere volt a film, 2016-ra elkészült a folytatás is jóval mérsékeltebb sikerrel, ráadásul Will Smith nélkül.

Következik: A palást

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr5613699016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Time Goes By · http://timegoesby.blog.hu/ 2018.03.01. 16:36:02

minden ostoba szájbarágósága (fehér vezető-okos zsidó értelmiségi - meg a bátor vagány fekete) megmenti együtt a világot, legalább annyira gagyi, mint a fűszoknyás afrikai, mindazonáltal nekem is bejött ez a film, kb azok miatt, mint neked. Hollywoodi blockbusterek között az egyik legszórakoztatóbb, vicces, izgalmas, látványos és a színészek nagyon jók voltak. A folytatása viszont maga a nagybetűs katasztrófa, nézhetetlen kategória.

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2018.03.01. 19:46:57

@Time Goes By: Nem láttam még, de el tudom képzelni... Viszont nehéz lesz megállni, hogy egyszer ne essek át rajta.

Hasonló jellegű filmként talán párhuzaot vonhatunk a Tiltott bolygóval. Abban is vannak érdekes és szórakoztató dolgok, de mai szemmel borzasztóan dohos. Szerintem erre a sorsa fog jutni A függetlenség napja is.
süti beállítások módosítása