Artúr filmélményei

Jurassic World / Bukott birodalom / Világuralom (2022)

2024. szeptember 01. 20:58 - Liberális Artúr

Rendezte: Colin Trevorrow, J. A. Bayona
Műfaj: akció, sci-fi
Főbb szereplők: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Vincent D'Onofrio, Ty Simpkins, Nick Robinson, Jake Johnson, Omar Sy, BD Wong, Judy Greer, Rafe Spall, Justice Smith, Daniella Pineda, James Cromwell, Toby Jones, Ted Levine, Isabella Sermon, Geraldine Chaplin, Laura Dern, Jeff Goldblum, DeWanda Wise, Mamoudou Athie, Campbell Scott
Megjelenés: 2015-2022, Egyesült Államok
Hossz: kb. 7 óra
IMDB: 6,2
Ajánlott írás: -
Mikor látható: -

Cselekmény: Az eredeti trilógia harmadik részét nem láttam, de most ott tartunk, hogy az őslénypark megnyílt, látogatókat fogad, akik egészen közel mehetnek az ártalmatlan növényevőkhöz, a ragadozókat meg azért nagyjából távol tartják, de nagy a fluktuáció a személyzetnél, és nem azért, mert felmondanak, ha értitek, mire gondolok. A személyzet tagja az egykori katona, Owen (Chris Pratt) is, aki egész szép eredmények tud felmutatni a raptorok tréningezésével, és ez felkelti hadsereg figyelmét is. Eközben a parkot üzemeltető cég egyik fejese, Claire egy hibrid dínó, a mindennél félelmetesebb Indominus Rex bevezetésén ügyködik a nagyobb látogatottság érdekében. Ami persze elszabadul, és bár sikerül kiiktatni, a park káoszba fullad és bezárják. Évekkel később a sziget vulkánja kitörőben van, ezért lelkes állatvédők egy csoportja - köztük Claire és Owen - a kimentésükre indulnak, hiszen Claire-nek van hozzáférése mindenhez, Owen pedig a raptorok bizalmába tud férkőzni...

Téma: Ez megint olyan volt, mint a Vasember (2008-2013): megpendítettek egy-két témát, aztán magasról tettek rá. Az első rész arról szólt volna, hogy a hadsereg fegyverként használná a dínókat, a második az állatvédelemről. Még a harmadik rész volt, amely leginkább teret adott a témájának, ami az etikátlan céges kapzsiság, de igazából messze elnyomott mindent az akció.

Tartalom: Szóval ahogy fentebb is írtam, nem láttam a harmadik részt, de a negyedik ott kezdődik, hogy már áll a dínó-vidámpark. Mindegyik filmen végighúzódó motívum a nyereségvágyból elkövetett génmódosítás, aminek persze az lesz a vége minden alkalommal, hogy a dínók elszabadulnak és megesznek pár embert. Ezzel szemben áll a másik, szintén minden filmben megjelenő motívumunk, hogy ezek az állatok mégiscsak élőlények és nem kellene őket kizsákmányolni. Ez utóbbi képviselője férfi főszereplőnk, Owen a raptoridomár, míg másik főszereplőnk, Claire szépen fejlődik lelketlen karrieristából állatvédővé és anyává. Kár, hogy ezt nem mutatják be rendesen, mindig csak a készterméket láthatjuk. Van persze köztük romantikus szál, de megint csak az történik, hogy kevés rá a hét órányi játékidő, egy-egy mondatból tudjuk csak meg, épp hol tartanak. Van gyerekszereplőnk is, de az első rész testvérpárját nem hívták vissza a többi részhez, a második-harmadik rész gyerekszereplője viszont már ugyanaz, akinek van már értelmezhető fejlődési íve, de nem spoilerezem el, hiszen őt meg sem említettem a cselekmény bevezetőjében. Egy erős pont a nosztalgia miatt, amikor visszahozzák az eredeti film főszereplőit, bár sok értelme nem volt más szempontokból, pedig jó lehet volna, ha velük több lesz a történet. Ha már történet: az első rész korrekten újraindítja ezt a világot, de ennél többet nem tud; a második rész első fele számomra még jobb is volt a beszűkülő környezet miatt, a felétől ráadásul jön egy érdekes csavar, ugyanakkor ettől a ponttól kezdve agyonnyomja az akció az egészet és látványosan unni kezdtem magam; a harmadik részre pedig ez a mennyiség már nevetségessé vált, mint Az élet mindig drága (1995). Amúgy sem volt soha kifejezetten életszerű, de ekkor már annyira s*ggből előrántott dolgok történtek önirónia nélkül, hogy még a Transformers: A bukottak bosszújánál (2009) is rosszabb volt. Mentségére, az eredeti trilógia sem volt ebből a szempontból jobb.

Forma: Szóval mivel a sztori sosem volt acélos, a látványon áll vagy bukik minden, és a kérdés, hogy a húsz-harminc év alatti fejlődés jobbá tette-e a képi világot? Nem. Az animáció nem volt rossz, elhittem, hogy igazi lényeket látok, de nem éreztem őket valóságosabbnak. Ezzel együtt az első és a harmadik részben nem volt semmi olyan formai megoldás, ami megfogott volna, kivéve két Claire-hez köthető jelenetet: az első részben ez a futása volt szépen belassítva, megvilágítva, a harmadikban pedig a vizes menekülésének kamerabeállításai voltak tök kreatívak. E két résztől elütött a második, amelyet egy másik, horrorfilmes rendező készített, és mindjárt élvezetesebb lett a fényjáték, a hangulat feszültebb, az élmény testközelibb. Ebben jutott egy tetszetős verekedős jelenet Owennek is, vágás nélkkl. A zene is ekkor volt a legfeltűnőbb, addig csak a jólismert téma variációit hallottam ki, de a második részben már "epikebb" volt az eltérő hangulathoz igazodva. A színjáték inkább unalmas volt, egyedül az utolsó rész főgonoszát alakító karakter tetszett, aki teljesen természetesen viselkedett.

Élmény: Akció és humor elegye, tipikus hollywoodi mozifilm. Az egész Jurassic-univerzummal ugye az a probléma, hogy a Jurassic Park (1993) egy ikonikus film, ami a mai világ vezető nemzedékének, a mostani középkorúaknak egy meghatározó és emlékezetes élmény, és ehhez mérjük a későbbi próbálkozásokat, amelyek mind elmaradtak attól az első élménytől. Pedig nem feltétlenül rosszabbak ezek, hiszen az se volt egy igazán jó film, csak épp ő volt az első, és ezt már nem lehet újra megcsinálni. Már Az elveszett világban (1997) sem voltak izgalmasak a dinók. Talán azok rá tudtak csodálkozni a Jurassic Worldre, akik nem látták az eredetit. Akárhogy is, minden idők egyik legnagyobb bevételt hozó filmsorozata lett.

Érdekességek

  • Korábban láttuk:
    • Chris Pratt (A galaxis őrzői, Bosszúállók)
    • Bryce Dallas Howard (Apolló 13, Egy csodálatos elme)
    • Vincent D'Onofrio (Acéllövedék, Sötét zsaruk)
    • Ty Simpkins (Vasember, Bosszúállók)
    • Omar Sy (Amerika kapitány)
    • BD Wong (Jurassic Park)
    • Brad Bird (L'ecsó, A Hihetetlen család)
    • Rafe Spall (Haláli hullák hajnala, Vaskabátok)
    • James Cromwell (Babe, Szigorúan bizalmas, Halálsoron)
    • Toby Jones (Mezítelenül, Harry Potter, Amerika Kapitány)
    • Ted Levine (A bárányok hallgatnak, Szemtől szemben, Viharsziget)
    • Geraldine Chaplin (Doktor Zsivágó, Nashville, Beszélj hozzá)
    • Jeff Goldblum (Nashville, Annie Hall, A légy, Jurassic Park, Függetlenség napja)
    • Peter Jason (A karate kölyök)
    • Laura Dern (Kék bársony, Jurassic Park, Inland Empire, The Master)
    • Sam Neill (A zongoralecke, Jurassic Park)
  • Bryce Dallas Howard Ron Howard rendező lánya
  • A DNS-figura hangja az író-rendező Colin Trevorrow.
  • A sikerre való tekintettel újabb részek jönnek 2025-től immár más karakterekkel.

Országinfó

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr7018478763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása