Artúr filmélményei

Utazás a lehetetlenbe (1904)

2018. május 30. 13:16 - Liberális Artúr


 

Rendezte: Georges Melies
Műfaj: -
Főbb szereplők:
Georges Melies

Megjelenés: 1904, Franciaország
Hossz: kb. 20 perc
IMDB: 7,7 pont
Előzetes: https://youtu.be/eL0H19qpCrg
Ajánlott írás: https://medium.com/@trettleman/the-impossible-voyage-was-m%C3%A9li%C3%A8s-trip-to-the-sun-e7dc24c17dd5
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/utazas-a-lehetetlenbe-le-voyage-r-travers-limpossible/movie-44000

Tartalom:

Egy földrajztudós társaság nagyszabású világkörüli útra indul. Svájcba érkezve előbb autóval szeretnének felmenni egy hegyen, de a mélybe zuhannak. Némi kórházi ápolás után vonattal vágnak neki, ekkor azonban egyenesen a napba ugratnak a meredek hegyről...

Az Utazás a Holdba c. filmhez hasonlóan ezúttal is egy Verne-mű ihlette meg Melies-t, és ezúttal is egy parodisztikusan értendő történetről van szó, amely az elődhöz hasonlóan a tudóstársaságokat figurázza ki, noha itt kevésbé van szélesebb társadalmi kontextusba foglalva, tényleg csak a társaságot éri gúny.

Megvalósítás:

Nemcsak témájában, a történt felépítésében is hasonló: előbb a tudósok kitalálják a haditervet, nekiállnak előkészíteni valamilyen járművet, majd útnak indulnak, kalandokba keverednek, belepottyannak az óceánba és hazatérve megünneplik őket. A nagy különbség, hogy itt sokkal szerencsétlenebbek és rendre bajba kerülnek (ezeket nem részletezem, nincs jelentősége, milyen bajba kerülnek). További komikus elemként még egy szolgálólány is be van építve, aki gazdáinál is ügyetlenebb és gyakran elesik. Az egy évvel korábbi A nagy vonatrabláshoz képes azonban fájdalmasan összeszedetlen a sztori, a szolgálót leszámítva nincs egy önálló karakter, nehéz kibogozni hogy mi történik. (A filmhez tartozó katalógusban va ugyan leírás, ami segít értelmezni és olyan extrákat nyújt, mint a szereplők beszédes nevei, de nekünk alkalmi nézőknek ezek ugye nem derülnek ki.)

Hang még nincs, színészi játék a közeliek és a karakterek hiánya miatt még nincs. A képi világ nagyon hasonlít az elődhöz, vannak színezett változatok is. A díszletek szépen kidolgozottak, direkt figyeltem a részletekre és a helyükön voltak még pl. a tengeralattjáró csavarjai is, de a modelleken látszódtak, hogy modellek. A kreativitást azonban nem éreztem rajtuk, noha újszerűnek mondható, hogy pl. a tengeralattjárót kettévágva mutatta, hogy lássuk mi történik belül. A kamera továbbra is statikus és frontális, A nagy vonatrablás ebben is köröket ver rá.

Élmény:

Ehhez képest filmünk húsz perces, az megszokottakhoz képest egész nagy türelmet igényel, taln ezért is haragszok jobban rá. Az Utazás a Holdba sem nyűgözött le igazán, ez pedig egy gyengébb remake-jének tűnik.

Érdekességek:

- Színészek, akiket láttunk korábban: Georges Melies (Az ördög kastélya, Egy méterre a Hold, Hamupipőke, A sokoldalú muzsikus, A gumifejű ember, Utazás a Holdba), Jehanne D'Alcy (Az ördög kastélya, Hamupipőke, Utazás a Holdba)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr3213996134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása