Artúr filmélményei

Maria Candelaria (1943)

2018. augusztus 13. 18:56 - Liberális Artúr

Rendezte: Emilio Fernandez
Műfaj:
romantikus, tragédia
Főbb szereplők:
Dolores del Rio, Pedro Armendariz, Alberto Galan

Megjelenés: 1943, Mexikó
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB:
7,6

Előzetes: -
Ajánlott írás:
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/maria-candelaria/movie-93113

Cselekmény: Egy kis faluban járunk. Az indián Mariát teljesen kiközösítették, mert az anyja prostituált volt, de szépsége miatt így is szemet vetett rá a falu legbefolyásosabb embere, Damian. Csakhogy Maria nem belé, hanem Rafaelbe szerelmes. Egyetlen vagyonuk egy kismalac, ami majd ha megnő és megellik, elég pénzt fog nekik hozni,hogy összeházasodjanak. Azonban tartoznak Damiannak, aki a tartozásért cserébe a malacot akarja...

Téma: A felszínen kissé nyomorpornó sztori lényege abban van, hogy milyen igazságtalan dolog valakit kiközösíteni álszent normák alapján (a pap még Maria anyját is védelembe vette), de a kritikák szerint elsősorban arra kell figyelni, hogy Mariáék őslakosok, így az ellenük irányuló megkülönböztetés a fő téma. Csakhogy nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy erősen politikai színezetű is lehet, hiszen nyilván nem véletlenül választották az 1909-es évszámot, közvetlenül a forradalom kirobbanása előtt. E két utóbbi téma együtt a régi Mexikóhoz szóló "költeménnyé" teszi, mert az újban a nagyon tiszta és ártatlan bennszülötteknek nincs helyük.

Tartalom: A történet részben keretes, egy festő történetével indul, aki maga is részévé válik a végére a cselekménynek. Ő emlékszik vissza és meséli el a lány történetét, aki számára megtestesíti a mexikói őslakosok lényegét és szépségét, bár hogy mi módon, azt sajnos nem tudjuk meg sosem. Mindössze annyi utal a szármzásukra, hogy időnként leindiánozzák őket. Maria kiközösítése nem is ebből fakad (vagy ha igen, akkor jól titkolják), hanem abból, hogy az erkölcsre ügyelő falu kiközösíti, amiért anyja prostituált volt. Ezért vetik meg szerelmét is, hiszen összeállt egy prostituált lányával. A helyi mindenható, Damian pedig azért veti meg a lányt, mert nem őt választotta. Pedig a falu népe korántsam erkölcsös, amennyire védik, annyira szembe is köpik közben magukat, hiszen elsősorban a megbocsájtást felejtik el gyakarolni. Két segítőjük van, a pap, akinek hiába van tekintélye, az impulzívan viselkedő tömegre csak pár pillanatig képes hatni. A másik jótevőjük a világi festő, aki a pénzével sok bajtól megóvhatja őket, mégis az ő festménye okozza a végső tragédiát. Az ősi és a modern Mexikó többször összecsap: város-falu, sámán-orvos, babona-vallás... stb., de ezek nem igazán kidolgozottak, ahogy az egész történetet sem éreztem annak. Egyszerűen csak egyre nehezebb helyzetbe kerülnek főhőseink igazságtalanul. A karakterek sem izgalmasak, még talán Damian a legérdekesebb, hiszen ő a teteivel fejezi ki egyéniségét, mintsem szavaival (pl. jól látható, mennyire gyáva alak hatalma ellenére, hiszen folyton a pult mögé menekül még a puskájával a kezében is).

Forma: Az ős-Mexikó párhuzamot igyekszik az elején tudtunkra adni azzal, hogy indián szobrok arca tűnik át lassan a festő egyik modelljébe. A helyszín ebből a szempontból fontos, hiszen Xochimilco egy régi indián város volt, amely a mai napig megőrizte ezen jellegét, illetve az északi és a déli forradalmárok (most már ismeritek őket a korábbi filmekből: Pancho Villa és Zapata) itt léptek szövetségre. És önmagában is látványos a csatornarendszerével. Van több beállítás, ami az 1920-as évek expresszionizmusát idézi (pl. amikor a fáklyákat viszik), de ez többször inkább mesterkélten hat így az 1940-es évek közepére. Ebben pedig sokat segít a nagyon teátrális, szintén 1920-as éveket idéző Mariát alakító színésznő is, aki ráadásul hófehér, innentől kezdve pedig kissé komikus, hogy egy indiánt próbál eladni nekünk, ráadásul egy életszerűtlenül naivat.

Élmény: Azt hiszem érezhető, hogy eléggé lehúztam a filmet. Valamiért nyert a cannes-i fesztiválon, és néhány képe miatt talán még indokolt is lehetne, de minden másban szerintem elég alacsony szintet ütött meg vagy csak nagyon félreértettem.

Érdekességek:

- Korábban láttuk: Arturo Soto Rangel (Sierra Madre kincse)
- Fernandez, a rendező színészként is sikeres volt, többek közt szerepelt A vad bandában.
- A Mariát alakító Dolores del Rio igazi szupersztár volt, az 1930-as években Hollywoodban élt és dolgozott, pár évig Welles-szel élt együtt, de aztán az 1940-es évek elején hazatért.
- A filmbéli falut mára bekebelezte Mexikóváros és mostanra az egyik kerülete lett, de a világörökség része is ősi indián csatornarendszerének köszönhetően, ami annyira kiemelt szerepet kapott a filmben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr5114176503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása