Artúr filmélményei

Az elektromos szálloda (1908)

2019. július 02. 12:28 - Liberális Artúr

Rendezte: Segundo de Chomon
Műfaj:
fantasy, vígjáték
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1908, Spanyolország
Hossz: kb. 10 perc
IMDB:
6,6
Ajánlott írás
: -
Műsoron: -

Előzmények: A francia Pathe-testvérek 1894-ben alapították meg fonográf boltjukat, ami az 1920-as évekre leáldozott ugyan, de szerencsére megtetszett nekik a film is, és már 1896-ban vetíteni kezdtek. Ők vezették be a filmhíradót, együtt dolgoztak Melies-szel is, de előtte még inkább rivlizálásban gondolkodtak, miután felfedezték a nekik ügynökösködő de Chomon tehetségét a trükkfilmekhez. A spanyol de Chomon 1871-ben született, színésznő felesége révén került az iparág közelébe, 1903-ban forgatta le első saját filmjét, majd idővel egyre inkább a trükkök kidolgozásának szentelte idejét. Dolgozott többek közt a Napóleonon is egyik utolsó filmjeként, mielőtt 1929-ben váratlanul elhunyt volna.

A film: A történetben egy házaspár modern hotelbe érkezik, ahol egy elektromos nyomógombos asztal segítségével a tárgyak könnyen irányíthatóakká válnak. Ez teszi ki a film egészét: a bőröndök maguktól csomagolódnak ki, a cipőkefe kefél, a ruhák maguktól másznak le viselőikről... stb. gyakorlatilag a stop motion technika kimaxolását láthatjuk, így kissé unalmas ugyanazt látni újra és újra, de legalább a végén van egy pici poén. Tíz percben túl sok.

Érdekességek

- A szereplők maga de Chomon és felesége.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr3314920696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása