Artúr filmélményei

Meghallgatás (1999)

2019. október 20. 15:05 - Liberális Artúr

Rendezte: Miike Takasi
Műfaj:
horror
Főbb szereplők:
Isibasi Rjo, Siina Eihi, Szavaki Tecu, Kunimura Dzsun, Isibasi Rendzsi, Macuda Mijuki

Megjelenés: 1999, Japán

Hossz: kb. 2 óra
IMDB:
7,2

Ajánlott írás: https://efesasanisimasa.com/2010/10/18/meghallgatas_audition_1999/
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/meghallgatas--audition/movie-21767

Cselekmény: Sigeharu viszonylag fiatalon megözvegyül, ezután kisfiának szenteli idejét, de évekkel később mégis jobbank látja újra megnősülni. Hogy rövid idő alatt sok lehetséges jelölttel találkozzon, filmiparban dolgozó barátja (Kunimura Dzsun) azt találja ki, hogy egy film egyik szereplőjének feltételeit Sigeharu igényeire szabják, így a meghallgatáson gyorsan kinézheti magának a legszimpatikusabbakat. A portfóliókat böngészve azonnal megérinti Aszami története, úgy érzi ugyanazt az ürességet érzik, mert mindkettőjüknek el kellett engedni életük értelmét (Sigeharunak a feleségét, Aszaminak a balettot). Rövidesen megkeresi és randizni kezdenek...

Téma: A legtöbb leírás a film azon olvasatát támogatja, miszerint a férfiuralta világot vesszük természetesnek, ezért Sigeharuval szimpatizálunk, holott ő is a nőket megnyomorító rendszer haszonélvzője. Bár ez valóban része a filmnek, tekintettel a rendező kevésbé kifinomult munkásságára én inkább a fent belinkelt írással értek egyet, azaz hogy elsősorban a férfi intimitástól való félelmei jelenítődnek meg.

Tartalom: Kissé átverős a történet, ugyanis egy-két utalást leszámítva a 99%-a nem horror, hanem egy lassú, romantikus dráma arról, ahogy egy középkorú férfi megpróbál hosszú idő újra intim kapcsolatot létesíteni. Sigeharu teljes pozitív karakternek van beállítva végig és alapvetően az is, csak a végefelé kezdhet a nézőben tudatosulni (ha egyáltalán tudatosul) Aszami és Sigeharu múltjának láttán, hogy a férfi sem volt teljesen korrekt és Aszami tettei is valamilyen szinten érthetőek. Sigeharu szorongása legszebben a szopós jelenetben jön ki, ahol, mint domináns pozícióban lévő férfi előtt térdel az összes nőismerőse, Aszaminál pedig ez az az utolsó öt perc, ami miatt valóban horrornak lehet nevezni a filmet.

Forma: Kezdetben semmilyen, csupán lassan hömpölyög, a feszültséget a csend adja, de főleg, hogy tudjuk, hogy ez egy horror, ami bármikor kitörhet. Van néhány szebb kompozíció Aszamiról, illetve a randijaik haladását észrevétlen vágásokkal teszik kifejezőbbé. Az első tipikus horrorelemek a film fele után érkeznek Sigeharu hallucinációival, gyorsulnak a vágások, sötétülnek a színek, megdől a kamera.

Élmény: Alapvetően megedzőttem már eléggé, hogy ne legyen különösebben kellemetlen valami fájdalmas dolognak a látványa, de amitől még mindig kiráz a hideg, azok a tűk, és hát... de nem spoilerezem. Szóval a rövidke horrorjelenet működött,a film pedig tulajdonképpen a Szemet szemérthez hasonlóan intelligensen lett felépítve, bár nem jelentet ezúttal a felismerés katartikus élményt.

Érdekességek:

- Korábban láttuk: Kunimura Dzsun (Kill Bill), Micuisi Ken (Az őrület határán), Oszugi Ren (Maborosi no hikari)
- Oszugi Ren tavaly hunyt el 66 évesen
- A forgatókönyvet Imamura fia írta.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr8315233360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása