Artúr filmélményei

Harry Potter I - VIII (2011)

2019. november 13. 06:59 - Liberális Artúr


Rendezte: Chris Columbus, Alfonso Cuaron, Mike Newell, David Yates
Műfaj:
fantasy
Főbb szereplők:
Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson

Megjelenés: 2011, Egyesült Királyság

Hossz: kb. 19,5 óra
IMDB:
7,7

Ajánlott írás: https://www.rogerebert.com/reviews/harry-potter-and-the-chamber-of-secrets-2002
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/harry-potter-es-a-bolcsek-kove--harry-potter-and-the-sorcerers-stone/movie-37899

Cselekmény: Harry Potter nagynénjénél (Fiona Shaw) nő fel mostoha körülmények közt, aminek részben az az oka, hogy időnként természetfeletti dolgok történnek körülötte. Tizenegyedik szülinapján beállít hozzá egy óriás, Hagrid, aki elmondja, hogy a természetfeletti dolgok oka, hogy Harry egy varázsló, akinek a szüleit egy nagyhatalmú, gonosz varázsló, Voldemort (Ralph Fiennes) ölte meg és a támadást valami csoda folytán Harry túlélte, Voldemort pedig eltűnt. Hagrid kimenti Harryt és elviszi a varázslók titkos világába, ahol minden mágikus, de itt is vannak üzletek, hivatalok, iskola, Harry pedig iskolaéretté vált. Gyorsan összebarátkozik az okoska Hermionével és az egyszerű Ronnal, és hamar kalandokba keverednek, ugyanis Harryt többször érik balesetnek tűnő támadások, így kénytelenek megpróbálni kinyomozni, kik állnak a támadások mögött. Az első részben a bölcsek kövét próbálja megszerezni Voldemort egyik követője magát tanárnak álcázva, hogy annak erejével fizikai testet ölthessen a gonosz, de Harryéknek sikerül megállítaniuk a szeretet erejével, amely érintésre elégeti a tanárt. A második részben Lucius Malfoy, a varázsló világ egyik fejese és titkon Voldemort követője, egy naplót juttat az iskolába. Ez Voldemort naplója, amely hordozván gazdája emlékét és öntudatának egy részét, egy baziliszkuszt enged szabadjára az iskolában, de Harrynek sikerül legyőznie, mielőtt valakit megölne. Voldemort a naplón keresztül próbálja elszívni épp Ron húgának, Ginnynek az életerejét, hogy újra testet ölthessen, de Harry elpusztítja a naplót. A harmadik rész azzal indul, hogy megszökik börtönéből a hírhedt gyilkos, Sirius Black (Gary Oldman), Harry keresztapja, aki állítólag elárulta Voldemortnak Harry szüleit és aki vélhetően most Harryt akarja megölni. Kiderül azonban, hogy Sirius ártatlan és a valódi áruló Peter Pettigrew (Timothy Spall) épp Ron házi patkányaként húzta meg magát az elmúlt 12 évben...

Téma: Nem vagyok benne biztos, hogy van neki a szórakoztatáson túl. Több életbölcsesség elhangzik a részek során, mint pl. hogy a jellem nem eleve elrendelt dolog, hanem elhatározás kérdése, ugyanakkor Harry egyszer sem tesz rosszat, így nem túl komolyan vehető dilemma. Inkább arról van szó, hogy a hagyományos mesei elemek jelennek meg, mint a jóság, barátság, bátorság, felnőtté válás... stb., miközben az ellenoldal sekélyesen  rasszista indíttatásból tevékenykedik.

Tartalom: Elöljáróban tisztázzuk, hogy egy 1997-2007 között megjelent, nagysikerű regénysorozat megfilmesítéséről van szó, amiből az első négy kötet még az első film előtt jelent meg. Ez azért fontos, mert a rendezők állítólag igyekeztek minél pontosabban követni a könyveket. Na de én nem olvastam őket, úgyhogy csak a filmmel foglalkozom. A szerkezet jól megfigyelhetően mindig az iskolaév előtti nappal indul az egyszerű emberek világában, jön egy felvezetés új tanárral, majd valamilyen új kihívás, amit természetesen új tudásukkal leküzdenek főhőseink és egy-egy életbölcsességgel gazdagodnak. Míg az első rész mutatja be a sorozat világát, a többi már a kalandokra koncentrál, ami egyre inkább a nagy rejtély felé tolódik. Az ötödik rész fordulópont ebből a szempontból, mert egyre inkább a karakterekre kerül a hangsúly és nem csak a cselekményre, főleg a hetedik részre, ahol sok időt szentelnek a karakterek közötti kapcsolatoknak. Ahogy Ebert fogalmazta meg a fent belinkelt írásában, a sorozat egyik nagy erénye abban rejlik, hogy mellékszereplői sem súlytalanok. Annyira nem, hogy a nézőkkel egyetértésben nekem is messze az ötödik rész Dolores Umbridge-e volt a legellenszenvesebb, azaz egy remekül működő karakter volt ő is. Ugyancsak jól követhető nyomon az átmenet a gyerekfilmből a horrorba ("dark fantasy"), ami ugyan már jelen volt az első részben is, de a harmadik résztől válik igazán disszonánsá, ahogy egyszerre próbál gyerekfilm és horror is lenni, hiszen a gyerekes, könnyedebb hangvétel furán hat egy-egy véres jelenet mellett, miközben a negyedik résztől elkezdenek meghalni is a szereplők. Ennek ellenére épp a negyedik rész a leginkább vígjátékszerű, de nem a Columbus féle első két rész gyerekvígjáték, hanem illeszkedve a korosodó színészgyerekekhez, már kamaszos.

Forma: A nyolc résznek négy különböző rendezője volt, így a könyvek különbözősége mellett az ő stílusuk és alakította a filmet, nem beszélve arról, hogy eltelt az első és az utolsó rész között tíz év, így fejlődött a technológia, de legfőképpen sráckorszerűen a három főszereplő, akik kisgyerekként kezdtek és felnőttként végeztek. De kezdjük a képi világgal: Az első két film Columbus-é volt, aki gyermekien színes, érdekes világot mutatott meg nekünk rengeteg apró varázslénnyel, varázstárggyal, ami egyébként is a filmek legjobb része a részletes díszletekkel. Ami itt még gyenge volt, az az animáció, ami viszont nagyot fejlődött később, ráadásul úgy kevésbé zavaró, ha nem realisztikus próbál lenni. Ez alól kivétel a vetítés, ami későbi részekben is bántóan kivehető volt. A második részben már jobban megjelenítették Harry lelkivilágát dőlt szögekkel vagy pl. visszaemlékezéskor a színhasználattal. Ebbe a színes világba taposott bele a harmadik résszel Cuaron, teljesen sötét tónusúvá vált a képi világ, noiros fényhasználat jelent meg, de nem félt megállni egy-egy hangulatelem kedvéért (pl. a fúriafűz bevágásai). A negyedik résztől kezdve vannak Harrynek rémálmai, ezek tök expresszionista stílusúak függetlenül attól, hogy két különböző rendezőnél is feltűnnek. Az ötödik résztől már határozottan horroros a képi világ jump scare-ekkel, esti, sötét felvételekkel, ugyanakkor a részletek egyre inkább eltűnnek és minimalistává válik gyakran a háttér, de ez talán szándékosan a komor hangulatra való tekintettel volt így. Szóval a képi világ tökéletes, gyakran látványos, felsorolni se tudom a különféle megoldásokat, ennél többet nem várhatunk egy ifjúsági filmtől. Kardinális pont a gyerekek színjátszása, ami érdekes módon az első beszámolómnál még tetszett, de most újranézve már gyengének találtam az első részben. A második részben láthatóan fejlődtek, de igazán profivá a harmadikra értek, ahol már elhittem, hogy a karaktereket magukat látom. (Az első résznél 10-12 évesek voltak, a végére már elmúltak húsz évesek, holott szerepük szerint 11-18 éves koruk között kellett volna az eseményeknek lejátszódniuk.) Jutalomjátékuk a végén jött el, amikor Harry és Hermione kettesben maradva, szavak nélkül kellett, hogy átadják gondolataikat, illetve jó szórakozás lehetett a százfűlé-főzet révén mások bőrébe bújni. A mellékkaraktereknél nagyon sokat jelentett, hogy nemcsak jól megkülönböztethető, nagyon egyedi külsejük volt, hanem karakteres brit színészek játszhatták el őket (ami az író kikötése volt). A zenéje szintén tökéletes abból a szempontból, hogy a fő téma varázslósan hangzik és mindenkinek azonnal beugrik róla a Harry Potter, de a film során nem volt kiemelkedő zenei rész.

Élmény: Talán meglepő lesz, de nekem az első rész tetszett a legjobban, mert ebben ismerhettük meg és fedezhettük fel a varázsvilágot, ahol nem annyira a rejtély számított, hanem az apró varázslatok. Ez volt az univerzumteremtő rész, ami felemelte a sorozatot a Csillagok háborúja, A gyűrűk ura vagy a Marvel világa mellé. És bár mindig Voldemort állt a rejtélyek középpontjában, az, hogy rátevődött a súlypont, izgalmassá tette ugyan a filmet, de ki is nyírta a felfedezősdit és innentől kezdve egy tucatthrillerré vált a szememben. A másik kedvencem a szintén kevésbé kedvelt negyedik rész volt, mert újra színessé vált a hangulat azzal, hogy erősen a kamaszvígjátékokra kezdett hajazni. Korunk és a filmtörténelem legsikeresebb filmjeiről van szó, kötelező látni.

Érdekességek:

  • Korábban láttuk: John Cleese (Gyalog galopp, Shrek 2), Warwick Davies (Csillagok háborúja), Richard Griffiths (Mi ketten), Richard Harris (Vörös sivatag, Nincs bocsánat, Gladiátor), John Hurt (A nyolcadik utas a halál, V mint vérbosszú), Alan Rickman (Drágán add az életed, Szívből igazán, Igazából szerelem), Fiona Shaw (A bal lábam), Verne Troyer (Sötét zsaruk), Kenneth Branagh (Dunkirk, Bosszúállók), Shirley Henderson (Trainspotting), Julie Christie (Doktor Zsivágó, McCabe & Mrs. Miller, Ne nézz vissza, Nashville), Michael Gambon és Ciaran Hinds (A szakács a tolvaj a feleség és a szeretője), Gary Oldman (Tiszta románc, Leon a profi, Batman), Timothy Spall (Titkok és hazugságok, Mr Turner), David Thewlis (A nagy Lebowski), Emma Thompson (Igazából szerelem), Ralph Fiennes (Schindler listája, Bombák földjén), Brendan Gleeson (Rettenthetetlen), Helena Bonham Carter (Harcosok klubja), Jim Broadbent (Brazil, Vaskabátok), Bill Nighy (Igazából szerelem, Haláli hullák hajnala, Vaskabátok), Kelly Macdonald (Trainspotting, Nem vénnek való vidék), Miriam Margolyes (Babe, Magnólia)
  • Richard Harris (Dumbelodore) 2002-ben, a második rész megjelenése előtt elhunyt
  • Verne Troyer 2018-ban, 49 évesen öngyilkos lett: szándékosan itta magát halálra.
  • Emma Thompson és Helena Bonham Carter egy időben egy pár voltak Kenneth Brannagh-val
  • A gyerekek miatt módosítani kellett a brit gyerekmunka törvényt, hogy pár órával hosszabb lehessen a forgatás.
  • A Roxfort alapjául szolgáló hely a gloucesteri katedrális, amit a 11-15. század között építettek.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr4715272080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Barnakanapés 2019.11.14. 11:52:24

Le a kalappal, talán kicsit túl tömören, de jól összeszedted, ez azért nagy falat így egyben. :)
Én folyamatában néztem, örök program volt, amikor jött új rész, azt moziban kellett megnézni, a vége felé már természetesen 3D-ben. És minden évben csalódtam egy picit. Az első részt tartom én is a legütősebbnek, mert teljesen elvarázsolt, a 2. részt is szerettem, meg a 4.-et, ebben egyetértünk. A többinél nagyon hiányoltam ezt a könnyedebb hangulatot, persze elfogadtam, hiszen egyre durvult a cselekmény. A befejezésben csalódtam éppen ezért a legnagyobbat. Vártam volna a komor hangulat után valami feloldást, katarzist, ami elmaradt. Az utolsó jelentben amikor a gyerekeiket viszik az állomásra igazán visszatérhetett volna a kezdeti könnyedség. Nem érzem befejezettnek se, szóval nem lepődnék meg, ha egyszer jönne a folytatás. Nálam "kár érte" kategóriás.

Barnakanapés 2019.11.14. 11:55:54

Ja és egy érdekesség. Az évek alatt feltűnt, hogy a zenéjét sokan keverik a Diótörőből ismert egyik nagyon jellegzetes dallammal. Persze Harry Potter javára téved mindenki. :D

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2019.11.15. 10:23:26

@Barnakanapés: Igazából az érdekelne, milyen volt a könyv a filmekhez képest. A könyvben jó votl a lezárás? Mert ha ott se működött, nem haragudhatunk a filmesekre :)

Barnakanapés 2019.11.15. 15:04:42

@Liberális Artúr: Ez nagyon jó kérdés, erre én is kíváncsi lennék, ugyanis sajnos nem olvastam. Nade hátha kapunk választ itt valaki mástól, aki igen. :)
süti beállítások módosítása