Artúr filmélményei

Boonmee bácsi, aki képes visszaemlékezni korábbi életeire (2010)

2019. december 18. 07:39 - Liberális Artúr


Rendezte: Apichatpong Weerasethakul
Műfaj:
dráma, művész
Főbb szereplők:
Thanapat Sais
aymar,
Jenjira Pongpas, Sakda Kaewbuadee
Megjelenés: 2010, Thaiföld

Hossz: kb. 2 óra

IMDB:
6,7

Ajánlott írás: https://en.wikipedia.org/wiki/Uncle_Boonmee_Who_Can_Recall_His_Past_Lives
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/boonmee-bacsi-aki-kepes-visszaemlekezni-korabbi-eleteire--loong-bonmee-raluek-chat-uncle-boonmee-who-can-recall-his-past-lives/movie-111200

Cselekmény: Az özvegy Boonmee súlyos vesebeteg. Egy vacsora alkalmával megjelenik az ő, sógórnője és lao vendégmunkásuk körében Boonmee felesége, aki 20 éve meghalt, valamint 15 éve eltűnt, fotós fiuk, aki azután tűnt el, hogy lencsevégre kapta az erdő majomszellemét és párosodott vele...

Téma: Weerastehakult még nem igazán ismertem ki az eddigi egyetlen filmje, a Trópusi betegség alapján, anélkül pedig nehezen értelmezhető, de kétségtelenül egy személyes, thai hiedelemvilággal átitatott, spirituális filmről van szó, amiben felfedezni véltem némi politikai szálat (polgárháború, bevándorlás) és filmművészetit is (a látás képessége többször visszaköszön). Szerencsére a rendező is nyilatkozott, ő a dolgok változását, átlényegülését akarta valamilyen módon kifejezni.

Tartalom: A cselekmény gerincét az adja, hogy az idősödő Boonmee súlyos beteg és érzi a végét. Ezt az érzetét erősíti, hogy elhunyt családja megjelenik neki. Nem tudom, ez mennyire megszokott a thai kultúrában, mindenesetre a szellemeket hétköznapi dologként kezelik, az élet részének (ezt zokon is veszi a sógórnő, hogy vidéken túl sok a rovar és a szellem, szívesebben élne városban). Ha már itt tartunk, fontos elem a helyszín, ami a Trópusi betegség után ezúttal is Weerasethakul szülőhelye, Iszán dzsungeles vidéke. Ez ugyanis határos Laosszal, így megjelenhetnek a lao menekültek, illetve az 1960-as években harcok folytak kommunista gerillákkal, amire többször utal a cselekmény. Visszatekintve életére, Boonmee is azt sajnálja, hogy sok embert megölt e háborúban és ennek tulajdonítja betegségét, de sógórnője azzal nyugtatja, hogy a szándék számít, az pedig nemes volt. Ami a filmmel kapcsolatos témát illeti, akkor kezdett gyanús lenni, amikor Boonmee fotós fia arról mesélt, hogy a látásának és magának is meg kellett változnia, hogy a lényeget lekaphassa. Ehhez jött később hozzá a magát csak mások által szépnek látott hercegnő története, majd a tévé előtt feledkező nézők. Az átváltozást Weerasethakul részben a filmre értette, hiszen ekkortájt kezdett véglegesen átállni a szakma a filmről a digitális technológiára.

Forma: ...ami abban öltött testet, hogy a thai filmtörténelem szakaszaira utalva különféle minőségben és stílusban forgatott. Az első része pl. gyengébb minőségű filmre lett véve, egyes részei dokumentaristák voltak... stb. Egyébként a kamera lassú és statikus volt, némi látványt csak a kompozíciók jelentettek, de az nekem már inkább fotó- és nem filmművészet. A színészek bájosan amatőrök, ez csak erősíti a spiritualitás hétköznapiságát, zenére nem emlékszem, szóval ha volt is, nem volt túl erős.

Élmény: Kellene még pár Weerasethakul-film, hogy hozzászokjak korunk egyik legelismertebb rendezőjéhez, de úgy érzem nagyjából átjött e film mögött meghúzódó gondolat, ami lehetett volna sokkal érdekesebb is, de így inkább A felszín alatt-utóérzésem volt, semmint egy Veronika kettős élete.

Érdekességek:

  • A történet alapja egy 1983-ban megjelent emlékirat, ami egy thai szerzetes beszámolója a helyi férfiról, aki állítólag képes volt látni korábbi életeit, tehát nem a rendező személyes élményeit látjuk.
  • A film része Weerasethakul "Primitív" c. sorozatának, amely több kisfilmből és installációból állva az ember ősi energiáit próbálta feltárni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr115351330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása