Artúr filmélményei

Öt törött kamera (2011)

2020. május 29. 11:51 - Liberális Artúr

Rendezte: Emad Burnat, Guy Davidi
Műfaj:
dokumentum
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 2011, Palesztina

Hossz: kb. 1,5 óra

IMDB:
7,9

Ajánlott írás: https://www.closeupfilmcentre.com/vertigo_magazine/issue-31-winter-2012-in-conversation/five-broken-cameras/
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/ot-torott-kamera-five-broken-cameras/movie-127838

Cselekmény: Emad palesztin paraszt, aki fia születése alkalmából 2005-ben vesz egy kamerát, hogy legyenek emlékei. Emad lesz a falu kamerása, aki rögzít minden eseményt. Épp ekkor kezdik a falu területét lassan kisajátítani az izraeli telepesek, így Emad az ellene szervezett tüntetéseket is felveszi. Az egyik során könnygázgránát találja el, amiben megsérül a keze és a kamera is tönkremegy. Szerencsére egyik barátjától kap egy újat, amivel folytatja a tüntetések rögzítését. A második kamera akkor törik össze, amikor egy telepes megveri...

Téma: A szokásos izraeli-palesztin konfliktust kapjuk meg újra egy kétszázezredik nézőpontból, ami ezúttal Emad nagyon személyes nézőpontja. Ő oda lyukad ki a végére, hogy azért csinálja, mert valamilyen szinten segít neki feldolgozni az eseményeket.

Tartalom: Az alaphelyzet az, hogy Emad faluja épp a nagyon hülye helyzetű Gázai övezetben van, amit részben Izrael, részben Palesztina irányít egyszerre. Ezt a helyzetet kihasználva izraeli telepesek építkezni kezdenek és kerítést húznak, kisajátítva ezzel a falu  mezőgazdasági területeinek felét. természetesen tüntetések kezdődnek, Emad pedig mindezt rögzíti kamerájával, amit épp ekkor szerzett be fia születésének alkalmából. Mivel öt év alatt öt kamera ment tönkre, adta magát, hogy erre húzzák fel a szerkezetet, ugyanakkor ezek nem különülnek el igazán tartalmilag. Van egy játékfilmes dramaturgiai íve abban a tekintetben, hogy néhány szereplőt kiemelten követ, köztük egyet különösen pozitívnak állít be, innentől kezdve sejthető, hogy meg fog halni, és személy szerint úgy érzem, hogy ezzel épp a valóságát vették el a valóságnak és fikcionizálták. Emad maga is fontos karakter, aki nem csupán egy a tüntetők közül kamerával, hanem elsősorban személyes (nem politikai) gondolatait hallhatjuk arról, ahogy erőt próbál meríteni, ahogy bízik kamerája védelmében... stb. Ezt a személyes vonalat erősíti az is, hogy családját és önmagát is többször megmutatja. A legkézenfekvőbb párhuzam persze fia, aki egyidős a tüntésekkel és ez határozza meg gyerekkorát. Még csak nem is egy-egy felesleges gyerekhalál a legtragikusabb az egészben, hanem hogy Emad fiának első szavai között van a hadsereg, a fal, a töltény és teljesen természetesen kérdezi meg apját, hogy miért nem öli meg az izraeli katonát késsel.

Forma: Azt hiszem A somme-i csatához fogható, hogy Emad révén testközelből, valós időben élhettünk át egy ilyen konfliktust. Ennek megfelelően Emad kézikamerás nézőpontja érvényesül és a vágásokon, válogatáson múlik, hogy kap-e esztétikai dimenziót. Kicsit kapott a napot elsötéítő könnygázfelhő és a köröző keselyűk révén, de simámn el tudom képzelni, hogy ezeket nem ő vette már fel. Szintén kifejező formai elem volt a szalag digitális megrongálása, azt hiszem ez is utómunka volt és nem tényleges hiba.

Élmény: Több problémám is volt... Az első, amit már említettem, hogy túldramatizálták és ez elvett a valósághűségéből, hiába valódi minden, amit látunk. Felmerül a szokásos gondom is, hogy eléggé egyoldalúan mutatja be a helyzetet, ami részben érthető, de jó lett volna némi magyarázat körítésnek, illetve ha már egyoldalú, akkor nem túltolni a saját nézőpontot, mert ez így propagandisztikus. Persze működik, az Omarhoz hasonlóan itt is kinyílik az ember zsebében a bicska és személy szeirnt nekem nem lenne erőm küzdeni, hálát adhatok az égnek, hogy egy viszonylag normális országban élek.

Érdekességek:

  • Emad valóban csak egy kamerás, az értelmi szerző az izraeli rendezőpárja, Davidi volt, aki a tüntetések kezdete óta részt vett aktivistaként a megmozdulásokban. Emad 2009-ben vetette fel neki a lehetőséget, Phil halála után, mert eredetileg róla szeretett volna megemlékezni.
  • Emad faluja Bilin, aminek földjei felét kisajátították 2005-ben izraeli telepesek. Már a kezdetektől nagy nemzetközi figyelmet kapott az ügy. 2007-ben végül az izraeli bíróság illegálisnak minősítette a kerítést, de egyrészt attól az épületek még így is elfoglalták a föld negyedét, másrészt még évekig hozzá sem nyúltak a kerítéshez. Szomorú véletlen, hogy a faluból ketten hatltak bele a tüntetésekbe: az egyik filmben látható Phil, a másik épp nővére egy évvel később, aki megfulladt a könnygáztól.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr1815717732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása