Artúr filmélményei

Mom and Dad (1945)

2020. október 08. 23:53 - Liberális Artúr

Rendezte: William Beaudine
Műfaj:
-
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1945, Egyesült Államok

Hossz: kb. 1,5 óra

IMDB:
5,1

Ajánlott írás: https://en.wikipedia.org/wiki/Mom_and_Dad
Mikor látható: -

Cselekmény: Joan kamaszlány egy olyan családban, ahol az apa a nemtörődömség határáig laza, az anya pedig már az alkohol, a szex vagy bárminemű móka gondolatát is erkölcstelennek látja és folyton ezek miatt aggódik. Nagy nehezen engedi csak el lányát az iskolai táncba a jólnevelt szomszéd sráccal, Alannel, ám aggodalma nem volt alaptalan: az ő ártatlan kislányát, akit próbált megóvni minden veszedelemtől, egy pillanat alatt elvarázsolja a már felnőtt, sört ivó, nagydumás Jack. Joan nem tud ellenállni a szerelemnek és egy este ellóg otthonról amíg szülei nincsenek otthon és Jackkel egymáséi lesznek...

Téma: A történet nem árul zsákbamacskát, már az elején egy bevezető szöveggel kijelenti, hogy a fiatalokat fel kell világosítani, hogy elkerüljék a szexszel járó biológiai és erkölcsi problémákat, ami jelentős probléma az országban. Persze ez csak fedősztori, valójában ez az ún exploitation műfaj szexhigiénia altípusa, ahol a cenzúrát úgy kerülték ki, hogy oktatóvideónak állították be a filmet.

Tartalom: Jó lenne tudni, mennyire voltak valósak a karakterek, mert el tudom képzelni, hogy igen, de a filmélményeim alapján már ők is inkább egy sosemvolt, idealizált család. Az aapa viszonylag normális, de annyira nem érdekli a család, hogy tegyen is valamit; a negatív főszereplő az erkölcscsősz anya, mai divatszóval élve egy "karen", aki még azt is erkölcstelennek tartja, hogy egyáltalán beszéljenek a szexről. A másik oldalon áll az egyik tanár, aki beszélne a témárl, hiszen ezzel sok bajt megelőzhetne, de nem engedik neki. Kettejük között ragadnak a gyerekek és persze Joan azonnal teherbe is esik, anyjának pedig nem mer szólni róla. Aztán amikor kiderül, az anya legyőztetett. Ennyi a kerettörténet, egy csóknál durvább dolog nem történik, és annyira szemérmes, hogy a terhességet sem merik sosem kimondani. De jön az utolsó harmad, ahol a tanárnak végre engedik, hogy felvilágosítást tarthasson, aminek keretében oktatóvideókat láthatunk a menstruációról, teherbeesésről, szülésről és nemi betegségekről, majd elmondják, hogy ezek kezelése mekkora erőfeszítésébe kerül az országnak. Utána már nem is igazán foglalkoznak Joannal, gyorsan lezárják a cselekményt.

Forma: A kerettörténet Hallmark-szintű, pici dráma, pici humor, teljesen hétköznapi történetek. Emlékeztek a Simpson-család poros oktatóvideóira? Na ez a film is valami hasonló, amint kikerülnek Joanék a képből. Már eleve a himnusszal kezdünk, majd didaktikusan többször elismétlik a film során, hogy miért is lenne fontos beszélni a kérdésről. Egy ponton félbeszakad a film és élő orvos magyarázza el a közönségnek a látottakat. Ezután megkapjuk a filmben is a hírhedt videókat, ami a Szemek arc nélkül műtétjét idézően horrorisztikus, hiszen valóban mutatják, ahogy egy nőt felvégnak és kiemelik belőle a babát a császármetszés során. A szifilisztől szenvedő emberek rotható húsa pedig a Fekete a házt juttatta eszembe.

Élmény: Már nagyon régóta vártam ezt a filmet, kíváncsi voltam, mennyire merészkednek messzire. És hát elmentek a falig, egy műtétnél azt hiszem ma sem nagyon lehet durvábbat mutatni. A kerettörténet csak ürügy, szóra sem érdemes semmilyen szempontból, az oktatóvideók részben viszont még ma is hasznosak lehetnek.

Érdekességek:

  • Korábban láttuk:
    • Hardie Albright (Bambi)
    • Jane Isbell (York őrmester)
  • És hogy miért szerepel a blogon ez a B-kategóriás film? Mert korának egyik legsikeresebbje lett, műfajában pedig a mai napig felülmúlhatatlan bevételekre tett szert. Ez azonban elsősorban nem is a tartalmának köszönhető, hiszen voltak más hasonló filmek is.
  • Aminek a nagy sikert tulajdonítják azt leszámítva, hogy egészestéss nyújtották, hogy a producer nagyon keményen tolta a kampányt. Többek között szándékosan bepanaszoltatta magát, hogy ezzel is hírverést csináljon.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr3216231760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása