Artúr filmélményei

Alice Csodaországban (1951)

2020. november 04. 22:59 - Liberális Artúr

Rendezte: Clyde Geronimi, Wilfred Jackson, Hamilton Luske
Műfaj: animáció, fantasy, kaland, zenés
Főbb szereplők:
Ed Wynn, Richard Haydn, Sterling Holloway, Jerry Colonna, Verna Felton, Pat O'Malley, Bill Thompson, Heather Angel

Megjelenés: 1951, Egyesült Államok
Hossz: kb. 1,5 óra

IMDB:
7,4
Ajánlott írás: -
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/alice-csodaorszagban-alice-in-wonderland/movie-39201

Cselekmény: 19. század, Anglia. A kiskamasz Alice unja a száraz történelemkönyveket és inkább nézegetne értelmetlen képeskönyveket. Váratlanul felbukkan egy emberi ruhába öltözött, beszélő nyúl (Bill Thompson), aki épp egy partira siet. Több se kell Alice-nek, azonnal nyomába ered és követi egy mély verembe, ahol egy szűk ajtó fogadja. Szerencsére a kilincs (Joseph Kearns) segít neki összezsugorodni egy varázsitallal. Innen egy fura lényekkel teli tengerre kerül, majd egy erdőbe érve két idegen (J. Pat O'Malley) ragaszkodik hozzá, hogy elmeséljék a kíváncsi kagylók történetét, amelyben kicsalják a kagylókat a partra, hogy megehessék őket. Az erdőből kiérve Alice belefut a nyúlba, a házában azonban egy sütemény hatására óriásira nő és beszorul...

Téma: A regény hírhedt arról, hogy mindenki mindent próbál belemagyarázni, de jó eséllyel csak sima játék. A film története is hasonlóan semmitmondó, Alice képtelen helyzetekbe kerül és idővel megbánja, hogy ilyen világba szeretett volna kerülni korábban.

Tartalom: Ezúttal nincs narráció, rögtön Alice "kínszenvedését" látjuk, aki nagyon unja a száraz történelmet és valami szokatlanra vágyik. Ezt meg is kapja azonnal a szokatlan nyúl képében, akit követve előbb egy eltorzult terű szobába jut és ételek-italok segítségével képes lesz megnőni vagy összezsugorodni. Innentől kezdve a szokatlanságokat többnyire ember-állat-növény-tárgy hibridek fogják jelenteni. Szerencsére ezeket Alice a kellő nyitottság és megdöbbenés egyensúlyával kezeli, azaz meglepődik mindenen, de nem akad fenn rajtuk. A szerkezet elég epizodikus és nncs értelme belemenni ismertetésükbe, mert nem igazán vezetnek sehova sem mondanivaló, sem a cselekmény szempontjából. A humort a helyzetek képtelensége adja, bár ezek nem hahotázósan viccesek, ugyanakkor Alice kislányos megnyilvánulásai cukik. Fontos, de túl ritka elem a szóvicc.

Forma: A Hamupipőkét dicsértem ötletesége miatt ez most sajnos nem volt az, vagyis máshogy volt az. Nem tudom, mennyi ebből az alkotók érdeme és mennyi az alapműé, de teljesen elborult figurákat, eseményeket és környezetet kapunk (madárcsőrön hajózó tengerész, víz alatt szivarozó rozmár, keresztben félbevágott csészéből teázás... stb.). Vizuálisan viszont nincs benne ötletesség, amire felcsillanna a szemem vagy részletgazdagság, látvány. Minden a szokatlan karaktereknek van alárendelve. A zene itt is feltűnésmentesen simult bele a párbeszédekbe, amelyek amúgy is gyakran rímelnek.

Élmény: Azt hiszem nem olvastam a regényt, de ez tipikusan annak az esete, amit mindenki ismer akkor is, ha nem olvasta. Egyfelől azzal támadják a filmet, hogy nem jelenik meg benne a könyv szellemessége, másfelől meg hogy túl szöveghű volt és nem kerekített egy rendes történetet mellé. És valóban, random epizódok váltogatják egymást anélkül, hogy bármilyen irányba is haladnánk. Meg is bukott a film, ám egy nem várt korból érkezett segítség: a drogokkal aktívan kísérletező hippi-korszak egyik kedvence lett érthető módon.

Érdekességek:

  • Korábban láttuk:
    • Ed Wynn (Mary Poppins)
    • Richard Haydn (Forever Amber, A muzsika hangja, Ifjú Frankenstein)
    • Sterling Holloway (A víg özvegy, Bambi, Bolond bolond világ, A dzsungel könyve)
    • Verna Felton (Hamupipőke, Susi és Tekergő, Csipkerózsika, A dzsungel könyve)
    • J. Pat O'Malley (A vád tanúja, 101 kiskutya, Mary Poppins, A dzsungel könyve)
    • Bill Thompson (Susi és Tekergő, Csipkerózsika)
    • Joseph Kearns (Egy gyilkosság anatómiája)
    • Queenie Leonard (101 kiskutya, Mary Poppins, My Fair Lady)
    • Dink Trout (Forgószél)
    • Doris Lloyd (Lázadás a Bountyn, Mary Poppins, A muzsika hangja)
    • Jimmy MacDonald (Hófehérke és a hét törpe, Fantasia, Hamupipőke, A dzsungel könyve)
    • Thul Ravensroft (Pinokkió, Susi és Tekergő, Csipkerózsika, 101 kiskutya, Mary Poppins, A dzsungel könyve, Butch Cassidy és a Sundance kölyök)
    • Bill Lee (Susi és Tekergő, 101 kiskutya, Mary Poppins, A muzsika hangja, A dzsungel könyve)
    • Don Barclay (Clementina kedvesem, Hamupipőke, Csipkerózsika, 101 kiskutya, Mary Poppins)
    • Lucille Bliss (Hamupipőke, 101 kiskutya)
    • Pinto Colvig (Hófehérke és a hét törpe, Óz a nagy varázsló, Csipkerózsika)
    • Marni Nixon (Hamupipőke, West Side Story, Mary Poppins, My Fair Lady, A muzsika hangja)
  • Még életben van: Kathryn Beaumont (82)
  • Larry Grey (a gyík) a film megjelenésének évében, 56 évesen öngyilkos lett sikertelensége miatt; Dink Trout (a király) még a film megjelenése előtt elhunyt 1950-ben, 51 évesen egy műtét komplikációit követően.
  • Disneynek személyes kedvence volt a történet, ráadásul az 1920-as években ezzel szerezte első sikereit is.
  • A regényt az író egy kislány barátja (igen, pedó-gyanús volt a pasas), Alice Liddel ihlette, őt szórakoztatta képtelen történetekkel.
  • Akit érdekel, a blogon már szerepelt egy 1903-as változat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr7216274004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása