Artúr filmélményei

Top Gun (1986)

2020. december 11. 13:44 - Liberális Artúr

Rendezte: Tony Scott
Műfaj: akció, dráma
Főbb szereplők: Tom Cruise, Kelly McGillis
Megjelenés: 1986, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 6,9
Ajánlott írás: https://www.jetfly.hu/egyeb-repulos-hirek/top-gun---30-eves-legenda
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/top-gun-top-gun/movie-16582

Cselekmény: A TOPGUN az amerikai tengerészet elitpilótaképző programja, ide kerül be a tehetséges, ám kezelhetetlen Maverick (Tom Cruise) és társa, Goose. A kellő önbizalommal megáldott fiú azonnal össze is akaszkodik a másik nagymenővel, Icemannel (Val Kilmer), illetve még első este lecsapna a bárban a csinos Charlie-ra, aki viszont lepattintja a rámenős Mavericket béna szövege miatt. Csak másnap derül ki, hogy Charlie valójában épp a hadsereg oktatója, de szerencsére Maverick tehetsége felkelti az ő érdeklődését is. Az első gyakorlat nem sikerül jól, mert bár Maverickék teljesítik a feladatot, ezt súlyos szabályszegéssel érik el, márpedig élesben ez könnyen veszélybe sodorná társai életét...

Téma: Sokan csak toborzófilmnek nevezik, de azért nem ezzel a szándékkal készült; kicsit a Titanic-ra hajazva jól láthatóan Mavericket a múltja nem engedi kiteljesedni, ezt le kell küzdenie ahhoz, hogy felszabaduljon és az égen repkedhessen.

Tartalom: Az alapvető probléma az, hogy hiába van logikusan felépítve, nagyon nem működik. Az elején az egyik pilóta a családja miatt berezel a kockázattól, de nem hiteles laikus szemmel, hogy emiatt ennyire leblokkolna akció közben. A második béklyó Maverick apjának emléke, aki valamiért meghalt bevetés kzben, ami arra enged következtetni, hogy nem volt jó pilóta, de a halálának körülményei titkosítottak. A harmadik béklyó, hogy Maverick ösztönösen repül, ami veszélyezteti társai életét, legalábbis ha hibázik. Ezeket a láncait végül leveti magáról, de érzelmileg nem lekövethető, csak a dögcédulák felhalmozódásán látszik, majd ahogy az óceánba dobja őket. Hasonló a szerelmi szál is, nem életszerű, ahogy az éretlen kölyökbe beleszeret egy idősebb asztrofizikus. Nem tudom megmagyarázni, miért, de valahogy az az emberi része teljesen érzelemmentesnek tűnik, nem tudom magam beleélni a drámába. Toborzófilmnek azért mondják, mert egy viszonylag idealista képet fest a hadsereg életéről, de azért na, enélkül is kevés vagányabb dolog van egy vadászgépnél...

Forma: A másik, amivel a toborzófilm mellett illetni szokták a filmet, hogy ez egy hosszú videóklip, és ebben is van igazság, sok ugyanis a zenés, stilizált betét, amelyeket erős színekkel fest meg a rendező, ilyen pl. a már talán ikonikussá vált anyahajó napkeltekor, de sokkal erősebb a színorgiás vízimentős jelenet szerintem. A fő attrakció persze a légifelvételekben van, amik önmagukban látványosak lennének, de volt velük pár bajom: nehéz értelmezni a teljes képet és a manővereket, csak annyit látok, hogy jobbra-balra húznak el repülők; a maszkok miatt nehéz látni, hogy épp kit is nézünk. Szerencsére épp idén láttam a Szárnyakat, ami ugyan 60 évvel korábbi, de a légifelvételekben nem igazán marad alul a Top Gunnal szemben, sőt... Nagy erénye a zene, amely a filmzenei albumok közül az egyik legsimeresebb lett, nem véletlenül: a nyolcvanas évek popzenéjének szebbik arcát sikerült beemelni. A színészek enm voltak különösebben kiemelkedőek, de mindenki szép és vagány, és érdekesség, hpgy sok későbbi nagy név itt még kezdő volt. Val Kilmer és Tom Cruise már nem annyira, de kis szerepben feltűnik pl. Meg Ryan és Tim Robbins.

Élmény: Valószínűleg nem én vagyok az egyetlen a korosztályomból, aki előbb látta a Nagy durranást, mint a Top Gunt és féltem tőle, hogy ez más színben fogja megvilágítania filmet, de szerencsére nem volt annyira nagy az átfedés, nem rontotta el az élményt. Ez az a fajta tipikusan nyolcvanasévekbeli film lett, amit csak ekkor lehetett elkészíteni a maga ártatlanságában, idealizáltáságában - talán csak az mondatja ezt velem, hogy ekkoriban voltam gyerek. A tragédiák és az éles harcok ellenére sem tud komolyan vehetően drámai lenni. De na, akkor is kevés vagányabb dolog van egy naplementében motorozó, napszemüveges vadászpilótánál..

Érdekességek

  • Korábban láttuk:
    • Tom Cruise (Esőember, Magnólia)
    • Val Kilmer (Tiszta románc, Szemtől szemben)
    • Tom Skerritt (MASH, Harold és Maude, A nyolcadik utas a halál)
    • Rick Rossovich (A terminátor)
    • Tim Robbins (A remény rabjai)
    • Clarence Gilyard (Drágán add az életed)
    • James Tolken (Vissza a jövőbe)
    • Meg Ryan (Harry és Sally)
  • A filmnek váratlanul elkészült a második része, a korona miatt azonban 2019 helyett csak 2021-ben lesz bemutatva. Az eredetiek közül csak Cruise és Kilmer térnek vissza.
  • Mavericka alapja állítólag Duke Cunningham oktató volt, aki az 1990-es évektől országgyűlési képviselő lett, míg korrupcióért le nem csukták; Charlie ihletője Christine Fox, aki ekkoriban valóban segítette a Topgunt. Őt is kérték fel eredetileg a szerepre, de nem válallta. Később az Obama-kormány helyettes védelmi miniszetere lett.
  • A Topgun 1969 óta létező program, ahogy a filmben is leírták. A hadsereg együttműködése Hollywooddal jó üzletnek bizonyult, sokszoros volt a túljelentkezés a filmet követően.
  • A már említett Szárnyakhoz hasonlóan sajnos itt is életét vesztette egy pilóta a forgatás közben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr8616322834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása