Artúr filmélményei

Ragadozó (1987)

2022. április 27. 19:55 - Liberális Artúr

Rendezte: John McTiernan
Műfaj: akció, sci-fi
Főbb szereplők: Arnold Schwarzenegger
Megjelenés: 1987, Egyesült Államok
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 7,8
Ajánlott írás: -
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/ragadozo-predator/movie-8613

Cselekmény: Dutch (Arnold Schwarzenegger) egy színes egyéniségekből álló, elit alakulat vezetője, akik emberek kimenekítésére specializálódtak. Egykori bajtársa, Dillon (Carl Weathers) ma már CIA-ügynök, kérésére szívességből elvállal egy közép-amerikai küldetést, ahol egy politikust kellene kimenteni gerillák fogságából. Persze már a kezdetektől bűzlik az akció, normális esetben nem őket vetették volna be; ki is derül rövidesen, hogy szó sincs politikusról, egy szovjet támaszpontot kellett megsemmisíteniük. Bár a küldetés sikeres, szokatlan dolgokat tapasztalnak: megnyúzott hullákat találnak, megmagyarázhatatlan nyomokat, illetve indián nyomkövető-specialistájuk határozottan érzi, hogy valami a közelükben ólálkodik...

Téma: Spoiler jön, ha valaki eddig nem látta vagy hallott volna a filmről: kiderül, hogy egy űrlény trófeákat gyűjtve vadászik emberekre. Az efféle tematikájú történetek ideálisak valamiféle egzisztencialista meglátáshoz, de bármennyire is töröm rajta a fejem, ebben az esetbe nem sikerült többet belelátnom egy túlélő-shownál.

Tartalom: Sajnos a történet eleje lelövi előre a poént a földönkívüliről, az ajánló meg szinte mindent (ld. a videót). De hamar elfelejtjük, mert kapunk egy nagy adag 1980-as éveket, ami egyfelől ordas nagy kliséhalmaz a dzsungelben mindent szitává lövő amerikai kommandósokról (Music TV-s pólóban természetesen), másfelől viszont lehet röhögni rajta ugyan, de ilyen hangulatos, tesztoszteronbomba akciójeleneteket már nem nagyon csinálnak. Csapatunk tagjai jól megkülönböztethetőek egy-egy külső és belső jellemvonással, van a - nyilván szemüveges - technikus, a feka, az indián, a kovboj, a latino, a jócsaj (meglepően kevés erotikával), meg a tökéletes vezető, ez fontos a kötődés kialakításában. Ahogy haladunk előre, annál kevesebben lesznek és annál többet látunk a földönkívüliből. Egy másfélórás akciófilm keretei között ez valószínűleg jó döntés, de sokkal nagyobb lehetett volna a dráma/pszichológia/thriller, ha kevésbé nyílt az összeütközés és nem fedik fel már az elején, hogy mivel állunk szemben. De azért így is eléggé ilyen irányt vett a történet a kezdeti tűzijáték után, sokkal nagyobb szerepe lett a feszültségnek, a félelemnek.

Forma: Ahogy említettem, klasszikus 1980-as évekbeli akciófilm, kegyetlenül véres, röpködnek a húscafatok, ömlik a vér, kitépett gerinc, felnyársalt, megnyúzott hullák, simán 18+ a karika (valójában csak 15, wtf?!). Ezen túl a harcoknak sajnos kevés koreográfiája van, de hát ezzel jár a modern, lőfegyveres hadviselés. A fő látványelem persze az idegen, jól néz ki az álcázott formája és a jelmeze is, a kütyüi menők, a rajzolt lézersugár picit gagyi mai szemmel, de nem használják sokat. Nem tudom megállni, hogy ne hozzam újra és újra szóba, de annyival magasabb minőséget jelent, ha minden valódi és nincs agyonanimálva és agyonvágva, hogy sokkal jobban néz ki a mai csúcsfilmeknél. Színészi játékról inkább ne beszéljünk, bár egyetlen esély van rá, amikor az egyik kommandós kezd belőrülni társa elvesztésébe. Ehhez kapcsolódik a zenei szakasz is, hiszen a film elején felhangzó, energikus Long Tall Sally az ő őrült dúdolásában egészen más értelmet nyer.

Élmény: Igazi békebeli popcorn mozi, a brutalitása ellenére sem rideg vagy komor, mint a mai akciófilmek (vagy ez csak a nosztalgiafaktor?). Izgalmas, jól elkészített, nyilván én személy szerint jobban élveztem volna egy pszichologizáló-filozofáló thrillert, de a maga nemében tökéletes darab.

Érdekességek

  • Korábban láttuk:
    • Arnold Schwarzenegger (A terminátor 1-2)
    • Carl Weathers (Rocky, Harmadik típusú találkozások)
    • Peter Cullen (King Kong, Transformers, A kihalás kora)
    • Sven-Ole Thorsen (Terminátor 2, Szemtől szemben, Gladiátor)
  • Schwarzeneggerről közismert, hogy testépítő-világbajnok, majd a kormányzóságig vitte külföldi létére, ám van másik hasonló karrier is a csapatban: Jesse Ventura egy darabig katona volt, celeb-testőr, majd profi pankrátor, mielőtt 1998-ban meglepetésre Minnesota állam kormányzója lett úgy, hogy kis párt jelöltjeként indult.
  • A technikust alakító Shane Black valójában az egyik forgatókönyvírója a filmnek, elsősorban nem is színész; több kultikus filmet írt, de esetünkben az a legérdekesebb, hogy a 2018-as Ragadozó-filmet már ő rendezte.
  • A film végi a helikopterpilóta alakította a ragadozót is. Eredetileg egyébként nem más, mint Jean-Claude Van Damme hordta a jelmezt, ám sem ő, sem a filmesek nem voltak elégedettek, ezért kiszállt a filmből.
  • A Ragadozó franchise-zá nőtte ki magát, összesen eddig öt film jelent meg belőle, ebből egy idén fog. Érdekesebb, hogy 2004-ben összehozták az Alien-sorozattal (1979), illetve hogy a 2010-es részt a Kontroll (2003) Antal Nimródja rendezte.
1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr9717816713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

l.balays 2022.05.02. 19:41:40

Ez egy nagyon jó film, egyik kedvencem. Aki nem látta, nézze meg, még most is tökéletesen megállja a helyét.
süti beállítások módosítása