Artúr filmélményei

A nyolcadik utas: a Halál (1979)

2015. szeptember 21. 08:16 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Scott, Ridley
Műfaj:
horror, sci-fi
Főbb szereplők:
Tom Skerritt, Sigorney Weaver, Veronica Cartwright, Harry Dean Stanton, John Hurt, Ian Holm,

Megjelenés: 1979, Egyesült Királyság
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 8,5 pont
Előzetes: https://youtu.be/jQ5lPt9edzQ
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/a-nyolcadik-utas-a-halal-alien/movie-14102

Tartalom

A hazafelé tartó bányászűrhajó személyzete vészjelnek tűnő adást fog, ezért leszáll az ismeretlen bolygón. Idegen, de élettelen űrhajót találnak, és egy csomó tojást, amiből váratlanul kiugrik és egyikük arcára tapad egy pókszerű lény. Visszaérve az űrhajóba, sikertelenül próbálják eltávolítani a lényt, és rémületükre kollégájuk hasából tör magának utat egy beléhelyezett idegenlény-embrió. Próbálják levadászni, de pár óra alatt kifejlett szörnnyé nő, és immár ő vadászik rájuk. Menekülnének az űrhajóról, de nincs nagy hasznukra ebben ANYA, a központi számítógép, és még szabotálja a tudományos tiszt is (Ian Holm)...

A film erősen szimbolikus, de nem sikerült még megfejtenem vagy lehet hogy inkább csak céltalan. Adott a központi számítógép, ANYA, akitől a válaszokat várják a meleg, méhszerű szobában, de ő nem tud érdemben segíteni a "gyerekeinek". Adott a péniszfejű idegen lény, aki behatol és belepetézik az emberekbe és akit nem gátolnak az erkölcsök, és persze adott Ripley (Sigourney Weaver), aki kezdetben még csak simogatja a macskáját (pussy?), aztán már egy pornómagazint próbálnak lenyomni a torkán... Természetesen az alapvető élménye a filmnek a magára hagyatott bezártság, amibe behatol az ismeretlen félelem.

Megvalósítás

Scott, a rendező bevallottan a Csillagok háborúja "lepusztult jövő" látványvilágát alkalmazta az űrhajóra és számos elem megtalálható ugyancsak bevallottan a 2001: űrodüsszeiából is, főleg hangulatában. Az űr mindig látványos, de itt kevés szerepet kapott, sokkal jellemzőbb a látás szándékos megnehezítése a rossz világítással vagy különféle akadályokkal, mint pl. a csövekből folyton kiáramló gőz. Az űrhajó amúgy sem túl tágas, és meglehetősen labirintusszerű is, így nem tudhatjuk, mi vár ránk a következő ajtó mögött.

Az egekig magasztalt idegen lény valóban látványosan ijesztő, de a mozgása még lassú és béna, alig látunk belőle valamit, emiatt nekem esetlen lett. A következő részben, A bolygó neve: Halálban már sokkal jobban megoldották ezt. Az androidot viszont nagyon szerettem, ahogy lógó fejjel is kalimpál még - ugyanakkor vicces volt, mennyire könnyen kiszúrható, amikor a maszkot és a valódi fejet egy vágással kicserélték a lenti képen.

Élmény

A film ereje hangulatában rejlik; a sorozat ellenére sem teremtett messze akkora világot, mint a Csillagok háborúja, de ahogy felépül a történet, az mindneképpen erősebbé teszi a második résznél. A film első harmadában nem is történik "semmi", csupán megtapasztaljuk az óriási világűr magányát és csendjét (zene alig van), és ebbe robban bele egy olyan primitív lény, aki a kiszolgáltatottság érzetét erősíti. Ez nem akciófilm, mint a második rész, hanem sokkal inkább az Iszonyathoz hasonlítható pszicho-horror. A kettő elegye lett volna a legszerencsésebb.

Érdekességek

- Színészek, akiket már láthattunk korábban: Sigourney Weaver (A bolygó neve: Halál, WALL-E, Avatar), Harry Dean Stanton (A keresztapa II, Halálsoron), Ian Holm (A gyűrűk ura, L'ecsó)
- Az idegen űrhajóban többek közt úgy érték el az óriás-hatást, hogy Scott gyerekei mászkáltak ott valójában szkafanderben.
- Bár a forgatókönyvet ismerték a színészek, az idegennel kapcsolatban számos apróságot eltitkolt a rendező előlük, így gyakran valódi meglepetés/rémület látható az arcukon. (Pl. nem tudták, hogy a hasból kitörű embrió ennyi vért fog szétspriccelni.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr3012699201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása