Artúr filmélményei

Az utolsó mozielőadás (1971)

2015. október 27. 13:04 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Bogdanovich, Peter
Műfaj:
dráma
Főbb szereplők:
Timothy Bottoms, Jeff Bridges

Megjelenés: 1971, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 8,1 pont
Előzetes: https://youtu.be/2LrMutOPC-o
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/az-utolso-mozieloadas-the-last-picture-show/movie-2572

Tartalom

Az 1950-es évek elején járunk egy lepukkant kisvárosban. Sonny és Duane végzős gimisek, jóbarátok. Természetesen csak a csajozáson jár az eszük. Sonnyval nem hajlandó lefeküdni egyelőre a barátnője, ezért szakítanak. Miután az edzője negyvenes feleségét kell nőgyógyászhoz vinnie és a nő Sonny vállán sírja ki magát, összemelegednek és szeretők lesznek, amiről persze tud az egész város. Duane a város legnépszerűbb lányával, Jacyvel (Cybill Shepherd) jár, aki szintén nem hajlandó lefeküdni vele esküvő előttt még anyja (Ellen Burstyn) bátorítására sem. Jacy egy elit bulin megismerkedik egy előnyösebb férj-jelölttel, de az nem hajlandó szűz lányokkal foglalkozni, ezért Jacy mégiscsak lefekszik Duane-nel, majd szakít vele. Eközben a város lelkiismeretét jelentő Sam, "az oroszlán" (Ben Johnson), agyvérzésben elhuny. Sonny megörökli tőle biliárdszalonját, Duane ezután pedig inkább elköltözik a városból, Jacy viszont két szék közt a padlóra esik, ugyanis kiszemeltje váratlanul megnősül; a lány így jobb híján anyja tanácsára Sonny fejét csavarja el, aki szó nélkül dobja érzelmileg kiszolgáltatott szeretőjét. Titokban összeházasodnak és elszöknének, de hamar elkapják őket Jacy szülei, és hazaparancsolják a lányt, aki viszonylag egykedvűen fogadja a helyzetet.

Azt hiszem a fent vázolt cselekmény nem írja le túl jól, hogy miről is szól a film. A hangsúly sokkal inkább a közeg kilátástalanságán van, beleértve a lepukkant városkát és persze magát a benne élőket is. A felnőttek egy-két kivételtől eltekintve megkeseredettek, boldogtalanok. Kezdeti idealizmusuk után pedig a következő nemzedék is kezd erre a pályára lépni: a legerkölcsösebbjüknek tartott fiú börtönbe kerül, mert kislányt molesztál, Duane katonának áll és háborúba megy, Jacy érdekből házasodik, az egyetlen tiszta, szellemileg visszamaradott fiút pedig elüti egy autó és meghal. Sonny menekülne, de inkább úgy dönt, átveszi Sam helyét, csakhogy szeretője faképnél hagyásával már ő sem makulátlan. A mozi bezár. A fiataloknak nincs jövőjük, az idősebbek már csak a szép múltra emlékezhetnek.

Megvalósítás

A film legfontosabb tulajdonsága, hogy fekete-fehér. Ezzel részben utalt az 1950-es évekre, részben a hangulat miatt volt rá szükség, hiszen így sokkal ridegebbnek tűnik a világa. Ez meglehetősen fura húzás volt 1971-ben, amikorra már szinte csak színes filmek jelentek meg (mégha annyira nem is fura, mint a Modern idők). A másik hangulatfokozó elem a korabeli slágerek szerepeltetése volt, ami állítólag ugyancsak ritka volt még ekkoriban. Végül pedig még a díszletek adtak hozzá sokat az egészhez: a helyiségek kopottak, piszkosak, lepusztultak, a város kihalt, poros.

Egyéb édekességet nem fedeztem fel a filmben, pedig igyekeztem párhuzamot találni a két generáció között, ami néhol megállt, de sok helyen nem (pl. Jacy és az anyja vagy Sonny és Sam sokáig ilyennek tűnnek, de aztán kiderül, hogy mégsem azok). Többször szerepel film a filmben akár a tévén, akár a mozin keresztül, de sajnos nem ismertem őket. Állítólag ezek, ahogy a film fényképezése is, tisztelgések a rendező, Bogdanovich kedvencei, Ford és Welles előtt.

Élmény

A film egy nyomasztó kamaszkort akart bemutatni, és ennek a hangulatát tökéletesen sikerült átadnia nekem. Erősen szexközpontú mint az Amerikai pite, csak persze nem vígjáték. Jól átérezhető a fiatalabb karakterek bizonytalan vergődése az első szexuális élmények és kapcsolatok útján, és a múltnak élő idősebbek helyzete is átérezhető nekem, aki a kettő határán van, noha ők kevesebb időt kaptak. Egy középkorút valószínűleg jobban megrázna a film.

Érdekességek

- Színészek, akiket már láthattunk korábban: Cybill Shepherd (Taxisofőr), Ellen Burstyn (Az ördögűző), Eileen Brennan (A nagy balhé), Frank Marshall (Az elveszett frigyláda fosztogatói), Sam Bottoms (Apokalipszis most), Ben Johnson (Vad banda), John Hillerman (Kínai negyed)
- Timothy (Sonny) és Sam Bottoms (Billy) testvérek
- Bogdanovich, a rendező a forgatás során jött össze Cybill Shepherddel, és később összeházasodtak.
- A filmnek készült folytatása is 1990-ben Texasville címen Bogdanovich rendezésében az eredeti szereplőkkel.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr1012699157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása