Artúr filmélményei

Sivár vidék (1973)

2016. január 11. 23:31 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Malick, Terrence
Műfaj:
krimi
Főbb szereplők:
Martin Sheen, Sissy Spacek

Megjelenés: 1973, Egyesült Államok
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 7,9 pont
Előzetes: https://youtu.be/qKykxE7CBbc
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/sivar-videk-badlands/movie-50401

Tartalom

Kit (Martin Sheen) kukás, de látványosan nincs kedve semmihez és utál mindent. Egy nap meglátja a tini Hollyt, elhívja sétálni, a lány egykedvűen vele megy, majd lassan egy pár lesznek. A lány apja (Warren Oates), akivel egyébként már elhidegültek egymástól Holly anyjának halála óta, eltiltja egymástól a szerelmeseket. Egy veszekedés során Holly apja nem veszi komolyan a fiút, ezért Kit végül lelövi. Elmenekülnek előbb egy erdőbe, ahol egy darabig szomszédos tanyákról lopkodva tartják fenn maguk, de amikor fejvadászok találnak rájuk, Kit habozás nélkül lelövi mindet és továbbállnak. Ha valahol meghúzzák magukat, rendre kénytelenek lelőni a tanúkat. Holly végül megunja a kalandokat és a nyughatatlan fiút...

A fiatalok teljesen szenvtelenül gyilkolnak, Kit nárcisztikusan vágyik a james deani sikerre (mint a Kifulladásigban), Holly pedig egykedvűen szemléli mindezt. Lelkük sivár vidék, avagy "ezek a mai fiatalok". Áldozataik ugyanilyen készségesen asszisztálnak meggyilkolásukhoz és a rendőrség is sztárként tekint rájuk. 2016-ból nehéz megítélni a korképet, de elég hasonlóan kilátástalan képet nyújt az 1950-es évek Déljéről Az utolsó mozielőadás is.

Megvalósítás

Megvalósításában hasonlít a Mennyei napokra, de még kevésébé érződik a természet hatalma. Hangulatában ugyanakkor már itt is távolságtartóan kezeli a szereplőket: Holly monoton, visszaemlékező narrálásban tálalják a történetet, nem látjuk az érzelmi kapcsok kialakulását. Mindenki váltig állítja, hogy Kit karaktere egy az egyben James Dean lázadó figurája, és ezt más választás híján el kell hinnem. Nekem, mint egy későbbi generáció tagjának, már a Született gyilkosok ugrott be, nem véletlenül.

A gyilkosságok magától értetődően természetesek, mintha csak egy hétköznapi cselekvést végeznének. Ehhez jól passzol a vidám zene, ami mintha egy ifjúsági kalandfilmhez készült volna. És Holly valóban gyerek még, 15 éves, de apjától és gyerekkorától már elszakadt, már szexszel, de még nem élvezi. A filmet eközben, különösen a végén túlságosan is együttműködő rendőrség miatt áthatja a szatíra: az áldozatok nem veszik komolyan esetleges halálukat, sőt, még golyóval a hasukban is bájcsevegnek, a rendőrök pedig csodálják a sorozatgyilkos Kitet. A természet itt a végeláthatatlan pusztában nyilvánul meg, olyan üres mint főhőseink és végül Kit nem jut el a mesés északi hegyekhez, a pusztában ragad.

Élmény

Olyasmi filmre számítottam, mint a Mennyei napok, és végül hasonlított is rá a film, de stílusában még nem volt annyira kiforrott Malick első filmje. A lángok martalékává váló gyerekszobán és a filmvégi helikopteres, felhők között szálló jeleneten kívül más nem fogott meg képileg, a történet pedig túl valószerűtlen és ironizáló volt egy drámai hangvételű filmhez képest ahhoz, hogy igazán átéljem.

Érdekességek

- Színészek, akiket már láthattunk korábban: Martin Sheen (Apokalipszis most, A tégla), Warren Oates (Vad banda), Charlie Sheen (Apokalipszis most)
- John Carter (a gazdag férfi) tavaly hunyt el 87 éves korában.
- A filmben szerepel Martin Sheen két fia is, Charlie Sheen és Emilio Estevez.
- A történet ihletője az 1958-as Starkweather-ügy, amelyben az aggresszív, 18 éves Starkweather egy gyilkosság után elment 13 éves barátnőjéért, Fugate-ért, de nem találta őt otthon, a családja pedig eltiltotta őket egymástól, ezért végzett velük. A lánnyal 2 hónapig menekültek, összesen 11 embert öltek meg. Starkweathert végül kivégezték, Fugate pedig 17 évig volt börtönben, most nyugdíjas.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr3012699031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása