Artúr filmélményei

A keresztapa (1972)

2015. május 21. 11:28 - Liberális Artúr

Rendezte: Coppola, Francis Ford
Műfaj:
krimi
Főbb szereplők:
Marlon Brando
Megjelenés:
1972, Egyesült Államok
Hossz:
kb. 3 óra
IMDB:
9,2 pont
Előzetes: https://youtu.be/kTlhEX0kmL8
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/a-keresztapa-the-godfather/movie-5609

Tartalom

Az 1940-es évek New Yorkjában a szervezett bűnözést dinasztikus olasz családok uralják. Amikor új játékos érkezik a városba, merényletek és bosszúk váltogatják egymást. A maffia erkölcsi mércéjével tisztességesnek számító "Keresztapa" (Marlon Brando) kiiktatásával a bűnözői élettől addig távoltartott és távolmaradó legkisebb fia is belekeveredik az alvilági ügyekbe.

A történet tulajdonképpen nem igényel különösebb magyarázatot, egy gengeszter-családregényt láthatunk. Amitől érdekesebb, hogy minden az ő szemszögükből látszódik, amire korábban még nem volt példa, illetve az igazi erőssége a karakterekben rejlik, elsősorban a fiúéban, aki a normálisnak szánt életpályáról részben a körülmények, részben saját személyisége miatt az alvilág ura lesz.

Megvalósítás

Ami először szembetűnik, az sötét, árnyékos dolgozószoba barokkos színvilága, az arany, a vörös, a fekete hangsúlya. Sajnos más helyszíneken ez kevésbé érződik, de talán cél is volt fakóbb színekkel ábrázolni a szürke mindennapokat, ahogy az olaszországi rész is mindig a zöldellő, napos nyárban játszódott, nem pedig esőben, hidegben, éjjel.

A film közmegegyezésesen leganygobb erőssége a karakterekben és az őket megformáló színészekben van, akiknek a többsége még kezdő, de itt hibátlanul hozták a talán rájuk szabott szerepüket. Az arcok karakteresek, könnyen megjegyezhetőek. Ehhez még hozzátenném a film elejei, valószínűleg amatőrök partizását. Az őszinteség mindig kitűnik.

Élmény

Hiába nézi végig sokadjára az ember, az erős jelenetek erősek maradnak. Nem okoz meglepetést ugyan semmi, nem is izgulunk, talán már unatkozunk is, de a hangulata mindig magába szippant: a keresztelés, szinte valamennyi merénylet, a családi problémák mind erősek maradnak.

Érdekességek

- Coppola unokaöccse Nicholas Cage. A filmben szinte a rendező egész családja közreműködött.
- Korábban láthattuk már szerepelni: Corrado Gaipát (A párduc), Sterling Haydent (Dr. Strangelove), Joe Spinellt (Taxisofőr) és persze Marlon Brandót (Apokalipszis most).
- Érdekes véletlen(?), de a filmben szereplő énekes, akinek a keresztapa segítsége kell, hogy megkapjon egy hőn áhított filmszerepet, ebbe a filmbe is egy maffiózó barátjának nyomására került be.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr1112699445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása