Artúr filmélményei

Katasztrofális siker (1968)

2015. augusztus 18. 11:29 - Liberális Artúr

Rendezte: Brooks, Mel
Műfaj:
szatíra, vígjáték
Főbb szereplők:
Zero Mostel

Megjelenés: 1968, Egyesült Államok
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 7,7 pont
Előzetes: https://youtu.be/z51xeox0Jlg
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/producerek-the-producers/movie-25386

Tartalom

Max egykor szebb napokat látott producer a Broadwayn, ma idős hölgyek kitartottja, belőlük próbál pénzt kiszedni a színházi darabjaira. Egy könyvelési hibát felfedezve, könyvelője Leo eljátszik a gondolattal, hogy egy bukot darabbal kis technikai csalással jóval több pénzt kereshetnének, mint sikeres előadásokkal. Max kap a lehetőségen, és Leóval együtt igyekeznek a lehető legrosszabb színművet, egy volt náci "Hitler tavasza" c. musicaljét összepárosítani az ízlésficamos, meleg rendezővel és a konstans delíriumban lévő hippi színésszel.

Ha van a filmnek mélyebb rétege, az Broadway/Hollywood szatírája, elemeinek kifigurázása, de ezek a poénok meglehetősen belsőek, hiszen az átlagembernek fogalma sincs, hogy működik a szórakoztatóipar. Ezen felül is azért van még sok áthallásos gondolat, amik reflektálnak világunk egyes képmutatásaira.

Megvalósítás

A technikai elemei nem túl érdekesek, noha vannak képi gegek is, de ez nem arról szól, hogy hogyan látjuk őket, hanem hogy mit. És persze kapunk egy látványos színpaid előadást a filmen belül, könnyen megjegyezhető dallamokkal.

A film kulcsa a két producer, Max és Leo kapcsolata, rájuk épül az egész sztori, végig ők vannak a középpontban. Nekem túljátszott, erőltett, persze ez nem az ő hibájuk, a parodisztikus karakterekből adódik. És minden karakter ilyen, ami valahol működik (Dr. Strangelove), valahol nem.

Élmény

Ahogy olvastam az értékeléseket, az a benyomásom támadt, hogy ez a film korának South Parkja lehetett, vállalhatatlanul alpárian feszegette a jóízlés határait, de mára ebből, 50 év elteltével nem sok minden érződik. A felpörgött, szélsőséges karakterek és helyzetek akkor működhetnének ma is szerintem, ha viccesek lennének a szövegek, de így csak túlzó gesztikulálás marad az egész. Lehet azt mondani, hogy "de hát ez a hatvanas évek", de ellenpéldaként ott az Egy nehéz nap éjszakája, vagy a szatirikus oldalát nézve a Dr. Strangelove, mint kortárs film, ami ma is működik.

Érdekességek

- A filmből 2001-ben musical készült, 2005-ben remake. Ez utóbbiban szintén szerepelt az eredeti filmben is szereplő rendező, Mel Brooks.
- Állítólag Dustin Hoffman alakította volna a náci írót, de ő inkább a Diploma előttöt választotta. Brooks nyugodt szívvel engedte oda a meghallgatásra, biztos volt benne, hogy nem kapja meg a szerepet, amelyben épp Brooks feleségével, a Mrs. Robinsont alakító Anne Bancrofttal szeretkezik Hoffman.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr6912699267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása