Artúr filmélményei

Philadelphiai történet (1940)

2015. augusztus 25. 22:27 - Liberális Artúr

Rendezte: Cukor, George
Műfaj:
romantikus, vígjáték
Főbb szereplők:
Cary Grant, Katharine Hepburn, James Stewart

Megjelenés: 1940, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 8,0 pont
Előzetes: https://youtu.be/oCfuPPR7wnQ
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/philadelphiai-tortenet-the-philadelphia-story/movie-2007

Tartalom

Az arisztokrata Tracy és Dexter (Cary Grant) viharosan szakítanak. Két évvel később Tracy újabb esküvőre készül újgazdag vőlegényével. A társadalmi eseménynek számító esküvőre a pletykamagazin főszerkesztőjének (Henry Daniell) kezében lévő Dexter kénytelen bejuttatni a rezidenciára az író úságíró Mike-ot (James Stewart) és a festő fotós barátnőjét, Lizt. Mindkettőjük művészvénájú, igazából méltóságon alulinak tartják a bulvárt, de szükségük van a pénzre. Az esküvő előtti napokban sok időt tölt együtt a társaság, egyikünk sem igazán az, akinek mutatja magát, szembesülnek a társadalmi helyzettől függő előítéleteikkel, és az esküvő előtti napon csúnyán berúgnak, ami felszínre hoz minden sérelmet, félelmet, érzést...

Romantikus komédia, inkább felszínes. Persze beszélhetünk a kapcsán a társadalmi és egyéb maszkokról, amit az ember akarva-akaratlanul hord, de hiába vonul végig a filmen ez a motívum, sosem megy bele igazán mélyen, nagyjából megelégszik a "legyünk önmagunk" mottóval.

Megvalósítás

Ugyanakkor azért szórakoztatóan teszi mindezt, helyzetkomikum, csípős, pörgős párbeszédek, rohanó cslekmény és még börleszk elemeket is tartalmaz. Kedvencem az átmulatott éjszaka, a magukat esetlenre ivó embereken mindig jót derülök.

Egyébként képileg, hangilag teljesen érdektelen; a film egy színdarab filmes változata, ennek megfelelően csak a szereplőkre, eseményekre koncentrál. Illetve egy dolog mégis érdekes volt: Cukor, a rendező 1939-ben dolgozott az Óz, a nagy varázslón is; a betétdalát pedig viszonthallhatjuk ebben a filmben.

Élmény

Tulajdonképpen jól szórakoztam, de sokat ne várjunk a filmtől, afféle Ez történt egy éjszaka stílusú romantikus komédia szerelmi nagyonsokszöggel, cívódó, vicces párbeszédekkel, de nem nyújt esztétikai élményt.

Érdekességek

- Cukor, a rendező magyar bevándorlók gyereke
- Színészek, akiket már láthattunk korábban: Cary Grant (Észak-északnyugat), James Stewart (Az élet csodaszép, Hátsó ablak, Szédülés), Henry Daniell (Nagyvárosi fények)
- Virginia Weidler gyereksztár volt, 41 évesen szívrohamban hunyt el
- Tracy karaktere valós személyen alapul.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr8412699251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2017.10.29. 23:59:25

Két dolgot nem értek ezzel a filmmel kapcsolatban:

1. Mi benne a Philadelphiai? Miért nem Marylandi, Floridai vagy New York-i?

2. Hogy tudott felkerülni az 1001-es listára, vagy a te legjobb filmjeid közé???--- Gyakorlatilag tételesen azt szerettem volna ide bekommentelni, amit te is leírtál: mintha egy színdarabot látnánk, amit elfelejtettek filmmé átdolgozni, semmi esztétikai élmény... egyetlen dolog ami tetszett, az Over the Rainbow... mindezt csak itt adom ki magamból :) - a saját blogomban nem szeretem legyalulni a filmeket, azt meghagyom a kommentelőknek :) --- ja a túlpörgött Virginia Weidler volt az egyetlen szereplő, aki igazán tetszett - érdekes, hogy őt egy review sem említette meg azok közül, amiket olvastam...

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2017.10.30. 07:26:36

@moodPedro: Szóval én vagyok a dühöngő szoba? :D

1) Gondolom mert Philadelphiában játszódik :)

2) Ööö... passz... :D Egy filmszakos lehet hogy jobban meg tudná magyarázni, lehet csak mi nem látjuk, hogy mennyire nagyszerű. Szerintem csak arról van szó, hogy egy sikeres film volt neves rendezővel és sztárokkal, Oscar-díjjal. Az én összesített listám alapján konkrétan a 172. legjobb filmnek tarják...
süti beállítások módosítása