Artúr filmélményei

A rakparton (1954)

2015. augusztus 27. 13:36 - Liberális Artúr

Rendezte: Kazan, Elia
Műfaj:
dráma, film noir, krimi
Főbb szereplők:
Marlon Brando

Megjelenés: 1954, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 8,2 pont
Előzetes: https://youtu.be/QOLHbQjtSFs
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/rakparton-on-the-waterfront/movie-2073

Tartalom

Terry (Marlon Brando) a tetőre hívja beszélgetni kollégáját, de Terry nem megy fel. A következő pillanatban a barát, aki Edie (Eva Marie Saint) bátjya, lezuhan. A helyszín a new yorki rakpart munkásnegyede; mindenki tudja hogy itt valójában leszámolás törént, hiszen a báty spicliskedni akart a zsaruknak a korrupt, maffiaszerű szakszervezeti elnök, Johnny (Lee J. Cobb) ellen. Terry nem hitte hogy ebből gyilkosság lesz, ezért elbizonytalanodik a kikötői rendszerben. Edie és egy pap kívül áll ezen a közegen, egyelőre nem is sejtik, miért kellett meghalnia a bátynak, ezért nyomozni kezdenek. Terry és Edie is összefutnak, egymásba szeretnek. Terry lelkiismerete egyre hangosabb, kezdi megérteni, mennyire rossz hely a kikötő.

A filmnek több olvasata is van. Először is ott a keresztényi szál, amelyben a katolikus lányneveldéből érkező angyali, szőke lány a papot emlékeztetve kötelességére, vele együtt szembeszállnak a sátáni Johnnyval és felébresztik Terry lelkiismeretét, aki passiószerű utolsó jelenetével krisztusi figurává emelkedik. Nem véletlenül ajánlja a filmet előkelő helyen a Vatikán. Másodszor lehet értelmezni önéletrajzi filmként is, erről majd bővebben az Érdekességek rovatban. Ott van a környék és eme társadalmi osztály bemutatása, de erről meg majd a Megvalósítás rovatban írok. Végül ne felejtsük el az emberi oldalát sem, Terry személyében olyan tragikus karaktert kapunk, akiben sok minden lappang, aki megtört, utálja a világot, szereti és gyűlöli testvérét, nem tudja  mit kezdjen magával... stb.

Megvalósítás

Tartalmilag meglepően realista, eddig valahogy mindig idilliek voltak még a bűnözők is. Itt minden és mindenki mocskos, nincsenek igazán jók és heroikusan amerikai alakok, és bár a vége kicsit idealizált, Terry sem egy példakép-típus. Még a főgonosz is egy piti kis bűnöző. Hideg van, a nap ritkán süt, a helyszínek valódiak, ahogy a munkások többsége sem színész vagy statiszta, hanem igazi rakodó.

Terry is igazi proli, faragatlan bunkó, csak az érdekli, hogy megérje a következő napot, nem számítanak az erkölcsök, az ideák, a kapcsolatok - legalábbis Edie felbukkanásáig.

Élmény

Meglepően keményen realista film igaz történet alapján (még a kikötői pap is valós alakról lett mintázva) amerikai alkotástól ilyet nem vártam, sőt, semmilyen filmtől sem. Nem egy szemet gyönyörködtető film, de képileg rendben van, a története kicsit idealisztikus, de azért élvezhető.

Érdekességek

- Színészek, akiket már láthattunk korábban: Marlon Brando (A keresztapa, Apokalipszis most), Eva Marie Saint (Észak-északnyugat), Lee. J. Cobb (12 dühös ember, Az ördögűző), Rod Steiger (Doktor Zsivágó), Martin Balsam (12 dühös ember, Pszichó)
- Eva Marie Saint még életben van, 91 éves, ahogy Nehemiah Persoff (a taxis) is, ő 96.
- A film egyfajta önigazolás is a rendező, Kazan részéről, aki kommunizmussal vádolta meg a mccarthyzmus Amerikájában több szakmabelijét is, többek közt Dassint, aki emiatt volt kénytelen Franciaországba menni. A filmben Terry felrúgja a kikötői némasági fogadalmat a nagyobb jó érdekében.
- Az egyik rosszfiút alakító színész korábban bokszoló volt, aki látványos show-műsorokba is belement: birkózott medvével, kenguruval és polippal is.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr2612699247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2019.03.16. 00:14:37

'mindenki mocskos, nincsenek igazán jók és heroikusan amerikai alakok,'

én azért ilyen idealisztikus alaknak láttam a papot, aki pont emiatt nekem kicsit kellemetlen figura volt...

és persze Eddie is ideális jó figura volt, ő viszont egyáltalán nem volt kellemetlen látvány. Bár nem mondanám, hogy klasszikus szépségideálom, energiával teli játéka miatt még Brando-ra is alig tudtam figyelni, ha Eva Marie Saint a színen volt...

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2019.03.16. 05:12:08

@moodPedro: Az alakításokra sajnos már nem emlékszem, de az a benyomás él bennem, hogy A vágy villamosában Brando karaktere sokkal nyersebb volt, és emiatt ott hitelesebbnek éreztem.

OFF: Van egy évek óta félkész posztom a legerotikusabb jelenetekről, abban szerepel Saint, bár nem ezzel a filmjével, szóval számomra nem emiatt emlékezetes.

Nehemiah Persoff pedig még mindig életben van, idén lesz 100...

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2019.03.16. 06:00:33

@Liberális Artúr: melyik jelenetere gondolsz? Melyik filmben?
süti beállítások módosítása