Artúr filmélményei

Agymanók (2015)

2016. január 03. 12:01 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Docter, Pete
Műfaj:
tragikomédia
Főbb szereplők:
Amy Poehler, Phyllis Smith, Richard Kind

Megjelenés: 2015, Egyesült Államok
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 8,2 pont
Előzetes: https://youtu.be/yRUAzGQ3nSY
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/gyerekprogram/agymanok-inside-out/movie-157080

Tartalom

Riley 11 éves kislány, éli felhőtlen gyerekkorát szerető családjában, szabadidejében legjobb barátjával hokizva. Mindezt figyelemmel kíséri és befolyásolja is a fejében élő megszemélyesített alapérzelmei: a domináns Derű, valamint Harag, Undor, Majré, illetve a látszólag teljesen felesleges Bánat. Riley minden élménye egy emlékgömbbe kerül, amely a hozzá kötött érzelem színét viseli. Néhány nagyon különleges élmény meghatározó, azaz főemlék. Riley főbb személyiségjegyei sziegetben testesülnek meg; mondanom se kell, az emlékgömbök mind a főnök Derű sárga színét viselik, a szigetek pedig mind a boldog gyermekkor pozitívumai (hoki, barátság, család... stb.). Váratlanul Rileyék új városba költöznek, ez pedig nagy törést okoz a lány életében: új környezet, új emberek és egyéb kezdeti nehézségek törnek rá. Derű igyekszik pozitívan tartani Rileyt a főemlékek felidézésével, de amikor Bánat a gömbökhöz ér, elváltozik a színük és elkezdenek szomorú emlékké válni. Kis dulakodás után Derű és Bánat a fejhadiszállásból kirepülnek a tudat távoli útvesztőjébe, így Rileyban csak Harag, Undor és Majré marad. Derűék igyekeznek visszajutni a főemlékekkel a fejhadiszállásra, de a személyiség-szigetek, amiken keresztül visszamehetnének, kezdenek egyesével összeomlani... (Itt egy kis térkép a könnyebb értelmezéshez.)

Ahogy a leírásból látszódik, nem egyszerű a történet, de képeken látva valamivel érthetőbb. Az alapkoncepció a szokásos Pixar-séma szerint az elmúlás, elengedés, továbblépés, csak most nem az eseményeken van a hangsúly, hanem azok megélésén. Érzelmi szempontból láthatjuk Riley személysiégének komplexebbé válását. A film úgy záródik, hogy az érzelmek új irányítópultot kapnak egy nagy piros "pubertás" gombbal, ami feltételezi egyrészt a folytatást, másrészt nekünk felnőtteknek előrevetíti az igaz, jövőben várható komplexitást. Nem lehet eleget hangsúlyozni, mennyire okosan kivitelezett a belső működés ábrázolása, ahogy a különböző érzelmek egymásra hatnak és keverednek.

Megvalósítás

Hogy sikerült megvalósítani a tudat bonyolult működését, az mindenképpen ügyes munka volt (neves pszichológusokkal konzultáltak végig), ugyanakkor számomra kicsit egyoldalú volt, hiányzott a képből minden más befolyásoló tényező - mintha Rileyt csak az érzelmei irányítanák. De ha ettől el tudunk tekinteni, akkor jó móka bebarangolni Derűvel Riley tudatát és belülről ismerni meg a kislány élettörténetét örökre nyomot hagyó rémálmok, vágyak, tudatalattiba elzárt emlékek révén. Olyasmi volt, mint az Egyszer volt... az élet sorozat megelevenedő sejtjei. A világ nagyon okosan felépített és mindezt talán nem is lehetett volna animáción kívül jobban megoldani.

Képileg kevésbé izgalmas, se nem igazán látványos, se nem kreatív a megvalósítása. (Kivéve amikor főhőseink absztrahálódnak.) Szándékosan vagy sem, minden kicsit elnagyolt, ami nem baj, csak ez sem lett így erénye a filmnek. Sokkal több lehetőség lett volna az absztraktabb és ezáltal látványosabb ábrázolásra. Az egyetlen dolog amit megfigyeltem az a hagyományos eljárás, amikor a környezet kissé sötétebb hangulatú, ha a történet is komorabbá fordul. Lehetőség lett volna a történet alapján rengeteg felnőttesebb poént is elsütni a tudatban tett kalandozások során, hiszen pl. ellátogattunk az álomgyárba, ahol (álom)filmeket forgattak. Itt szénné lehetett volna alázni Hollywoodot, de csak egy utalást vettem észre a Kínai negyedből.

Élmény

Alapjában véve egyébként vicces és megható, de nem annyira, mint más, ebben erősebb Pixar-filmek, de mindenképpen dícsérendő a téma és a megvalósítása. (Ugyanakkor számos kritika felveti, hogy egy 12-es korhatárkarikát simán kaphatott volna, hiszen kisebb gyerekek egyszerűen nem fogják megérteni, miről is szól az egész.) Ha látványban erősebb lett volna, egyik kedvencem lenne.

Érdekességek

- Színészek, akiket már láthattunk korábban Pixar-filmeken kívül: Kyle MacLachlan (Kék bársony), Frank Oz és John Ratzenberger (Csillagok háborúja)
- Szokás szerint a filmben szerepel több Pixar-munkatárs is, beleértve Doctert, a rendezőt, illetve egy rövid szerep erejéig Flea is a Red Hot Chili Peppers-ből.
- John Ratzenberger középső neve magyar származású apja után "Dezső".
- A film japán verziójában Riley nem a brokkolit utálja hanem a helyi szokásoknak megfelelően a paprikát, eleve így is rajzolták meg.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr1512699041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.05.22. 22:20:26

Szimplán a legfontosabb animáció az elmúlt évtizedekből. Kötelező kellene, hogy legyen már az általános iskolákban. Lehet nem teljesen pontos pszichológiailag, de a lényeg nagyon átjött. Az érzelmek, az emberi működés, a játszmák, a triggerek.

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2021.05.23. 07:19:05

@doggfather: Én továbbra is úgy gondolom, hogy kissé magas lehet egy gyereknek, hogy mégis mi történik, de lehet, hogy csak én voltam túl elmaradott már gyerekkoromban is :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.05.26. 09:36:56

@Liberális Artúr: jaj, felnőtteknek való igazából, de semmiképpen nem 6 éveseknek, ahogy az imdb ajánlja, megengedi, mert ott még azért nehéz.

De felsősöknek, középiskolásoknak már mehetne érzékenyítésnek, edukálásnak.
süti beállítások módosítása