Artúr filmélményei

Véres trón (1957)

2016. január 16. 23:44 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Kuroszava, Akira
Műfaj: -
Főbb szereplők:
Mifune Tosiro, Jamada Iszuzu

Megjelenés: 1957, Japán
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 8,1 pont
Előzetes: https://youtu.be/2-72oaAS9hc
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/veres-tron-kumonosu-jo/movie-2669

Tartalom

Vasizu (Mifune Tosiro) és Miki (Csiaki Minoru) hadvezérek sikeresen megvédik uruk földjeit a váratlanul támadó ellenségtől. Köszönetképpen meghívják őket. A vár előtt még titokzatos erdőn kell átvágniuk maguk, amit ugyan jól ismernek, de a nagy ködben mégis eltévednek. Az erdő szellemébe botlanak, aki jó híreket közöl: még aznap előléptetik őket, később pedig Vasizu veszi át jelenlegi földesura helyét, az övét pedig majd egyszer Miki fia. Hisznek is a szemüknek, meg nem is, de a jóslatot inkább komolytalannak tartják, egészen amíg valóban elő nem léptetik őket. Látszólag  minden szép és jó, ám Vasizu felesége félelmet ébreszt benne: mi van, ha Miki elmeséli uruknak a jóslatot, aki így elővigyázatosságból inkább végezne Vasizuval? Nem is kell sokat várni, a földesúr megjelenik seregével egy hadjárat ürügyén és Vasizunál száll meg. Vajon mik a valós szándékai... ?

Kuroszava, a rendező Shakespeare Macbeth c. drámáját ültette át japán környezetbe. Vasizut sorszerűen vezeti végzetébe előbb a jóslat, majd felesége. Nem feltétlenül azért, mert a jóslat a tényleges jövőt láttatta, hanem mert hagyta hogy eluralkodjon rajta. Ez okozza bukását is: lelkiismerete előbb feleségét, majd őt is őrületbe kergeti és emberei előtt elveszíti tekintélyét (meg persze az életét, de ez ekkor már mellékes).

Megvalósítás

A film nem próbálta Shakespeare egyedülálló költőiségét utánozni, inkább a japán előadásformát igyekezett megjeleníteni: a színészek erős grimaszokkal éltek, maszkszerű sminket viseltek, teátrálisan széles mozdulatokkal gesztikuláltak a minimalista díszletek között. A műfajnak megfelelően a filmet kórus összefoglalója keretezi.

A minimalista belső tereket misztikus, ködbevesző tájak fogják körbe, amibe jól illett a fehér szellem figurája és eltorzított hangja - de azért egy mai horrortól még messze van. A komorabb hangulatot erősítette a fenti jelenet is, ahol a Miki levágott fejét szállító, ledöfött bérgyilkos még hosszasan szenved kimúlása előtt vagy Vasizu feleségének Ágnes asszonnyá válása, aki hiába mossa kezeit, nem jön le róla a vér. És persze végül meg kell említeni a a legjobb jelenetet, amelyben Vasizu haláltusáját látjuk, ahogy már ellene fordulnak emberei és őrá nyilaznak, ami elől nincs menekvés.

Élmény

Mindezek ellenére képileg kevésbé nyújtott látványosat számomra a film, a karaktereit pedig távolról mutatta, így mi is távolságtartóbbak voltunk velük - ez az érzelmi azonosulás miatt nem szerencsés. Tehát sem látványban, sem történetben nem volt igazán megrázó élmény, noha voltak erős jelenetei és pillanatai a filmnek.

Érdekességek

- Színészek, akiket már láthattunk korábban: Mifune Tosiro és Simura Takasi (A vihar kapujában, Hét szamuráj), Csiaki Minoru (A vihar kapujában), Kodo Kokuten (Hét szamuráj)
- Még éleben van: Kubo Akira (79)
- Vasizu lenyilazásának életszerűbbé tételében sokat segített, hogy Kuroszava régi, jól bevált módszerét követve valódi nyilakkal lövöldöztetett színészeire, így aztán nem volt nehéz Mifunénak rémült arcot vágni.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr2612699021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2019.10.14. 01:28:55

A nyilazós rész látványos volt, ám összességében jó sokat unatkoztam a filmen. Shakespeare-t is általában unalmasnak tartom (kivéve mindenki kedvencét, a Rómeó és Júliát), és ezen Kuroszava stílusa még rontott is egy kicsit számomra...

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2019.10.14. 07:01:28

@moodPedro: Szerintem mai szemmel már jobban élvezném a filmet, itt egy picit lehúztam.

Ami Shakespeare-t illeti, fura mód olvasni imádtam, de színházban, filmben sosem jött át...
süti beállítások módosítása