Artúr filmélményei

Idétlen időkig (1993)

2016. május 25. 19:48 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Ramis, Harold
Műfaj:
fantasy, vígjáték
Főbb szereplők:
Bill Murray, Andie MacDowell,

Megjelenés: 1993, Egyesült Államok
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 8,0 pont
Előzetes: https://youtu.be/tSVeDx9fk60
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/idetlen-idokig-groundhog-day/movie-19861

Tartalom

Phil vezető meteorológus egy nagyobb tévénél. Stábjával, beleértve a producer Ritát, egy kisvárosba igyekeznek, mert a hagyományoknak megfelelően, ha adott napon előbújik a városka mormotája és meglátja saját árnyékát, még hosszú ideig tél lesz. Phil meglehetősen mogorva, elege van a munkájából, többre tartja magát jelenlegi pozíciójánál. Február 2-án reggel hatkor felébred, kisebb kellemetlenségek, mindennapos bosszúságok után rutinból levezeti a helyszíni riportot, majd bosszankodva veszi tudomásul, hogy egy váratlan hóvihar miatt a városban ragadt legalább még egy napra. Másnap reggel hatkor megszólal az ébresztő, és Phil megdöbbenve tapasztalja, hogy újra február másodika van. Először nem biztos igazában, de másnap újra február másodikán, reggel hatkor ébred...

 

A történet jóval több egy egyszerű vígjátéknál. Phil beleragad egy időhurokba, és hamar rájön, hogy következmények nélkül megtehet bármit, hiszen másnap újrakezdődik minden. Először kicsinyes vágyait elégíti ki, de ráébred, hogy ez kevés és végül mások segítésében lesz képes megvalósítani és megváltani önmagát.

Megvalósítás

A történet Phil megismerésével kezdődik, röviden bemutatják, mennyire utálatos alak, de közben simán tudunk azonosulni vele, főleg az idegesítően negédes kisváros lakóinak béna kedveskedései során. Cinikus bunkók lettünk, de hát ez van. A második körben, miután Phil rájött hogy bármit megtehet, önzésének és vágyainak él mint egy fausti figura, majd mindent alárendel a szerelemnek. Ám Rita nem az a lány, akit egy nap alatt szerelembe lehet ejteni, így végül Phil feladja, a film végére megbékél sorsával és megszabadulván vágyaitól mások megsegítésében nyugszik bele az őt sújtó átokba. Az, hogy Phil egy rosszabb napja újra és újra megismétlődik, gyakorlatilag magának az életnek, a hétköznapoknak is lehetne a metaforája, ami egyformának és végtelennek tűnik, ha nem változtatunk a hozzáállásunkon.

Technikaiag sokkal kevésbé érdekes, az egyedüli dolog amivel játszanak, az az állandó ismétlődés. Phil ugyanis újraélvén minden napot, megteheti, hogy ha egyszer hibázik, azt legközelebb kijavítsa, illetve hogy felhasználjon bármilyen tudást amit megszerez. Ez a film humorforrása mind képben, mind tartalomban, hiszen pl. Rita a folyton újra eljátszott randi egy pontján rendre felpofozza Philt, amíg a férfi meg nem találja a megfelelő módót ennek kikerülésére. Ezt pedig szépen lehet érzékeltetni egy gyors vágásokkal bejátszott képsorozattal. Ha valami erénye a filmnek, hát az, hogy ugyanazokat a jeleneteket fel bírták venni szinte pontosan ugyanúgy (de lehet hogygakran csak vetítették a hátteret?). Amitől működik és amitől több egy sima vígjátéknál, az Phil karaktere, pontosabban az őt játszó Bill Murray-é, akihez pont passzolt ez a szerep. Ha mást castingoltak volna, ripacskodósan vígjátékszerű lehetett volna, de az ő cinikusabb, visszafogott figurája tökéletesen illett ide.

Élmény

Aranyos, mély filozófiai tartalmú film, de közben mégis kissé felszínes marad, nem mélyül el karaktereiben. Nem látványos, de izgalmasan ragadja meg az időhurok kérdéskörét, amelyet az élettel feleltet meg. Mondanivalója miatt klasszikus, de nem érzem időtállónak; egyszer majd jönni fog egy vagy több film, ami elfeledteti.

Érdekességek

- Színészek, akiket láthattunk korábban: Stephen Tobolowsky (Mementó), Rick Ducommun (Drágán add az életed)
- A főszerepet játszó Bill Murray mellett testvére, Brian is szerepel mint a polgármester.
- A filmben feltűnik Ramis, a rendező is mint neurológus.
- Sokat vitatott kérdés, hogy hányszor élte át ezt a napot Phil. Egyes számítások szerint 30-40 év a reális.
- A mormota napja létező fesztivál, a 19. század közepén már megemlítették. Európából ered, nálunk is létezik medveváltozatban. A jóslat egyébként nem működik, csak 40%-ban bizonyult helyesnek idáig.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr3012698809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moodPedro 2016.08.08. 22:57:42

Egyik kedvenc filmem! Egyetemista koromban minden buli után ezt tettem be levezetőnek. Kb 30-50 közötti alkalommal láttam :)

Én tökéletes alkotásnak érzem, ha ez a fogalom értelmezhető egyáltalán...

Életunt Cápa 2016.08.09. 17:13:00

Erre majd térjünk vissza a 2020-as évek végén, miután túl vagy kilenc évtizednyi klasszikus után :) Sajnos én is számos egykori kedvencben csalódtam.

szambacsi 2020.07.23. 10:18:27

Itt a 2020 verzió, magyar felirattal!

youtu.be/Azt50veCgcc
süti beállítások módosítása