Artúr filmélményei

A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka (2003)

2016. június 07. 18:08 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Verbinski, Gore
Műfaj:
fantasy, swashbuckler
Főbb szereplők:
Johnny Depp, Geoffrey Rush

Megjelenés: 2003, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 8,0 pont
Előzetes: https://youtu.be/naQr0uTrH_s
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/a-karib-tenger-kalozai-a-fekete-gyongy-atka-the-pirates-of-the-caribbean-the-curse-of-the-black-pearl/movie-55503

Tartalom

A 18. század elején járunk, azaz hajózunk, amikor a kis Elizabeth, a kormányzó lánya kisfiút vesz észre a vízben. Nyakában kalózmedál van, amit a kislány gyorsan elvesz tőle, hogy mentse életét. Nyolc évvel később Willből, a fiúból (Orlando Bloom) kalózokat megvető kovács lesz, Elizabeth-ből (Keira Knightley) pedig kalózregényekért rajongó nő, akibe szerelmes Will és a helyi kapitány, Norrington is. Egy alkalommal Elizabeth vízbe esik, de az épp arra járó, hajó- és legénységnélküli Sparrow kalózkapitány (Johnny Depp) kimenti őt. A lány tiltakozása ellenére börtönbe vetik, hiszen kalóz. Még nem is sejtik, hogy a vízzel érintkező kalózmedál, amelyet Elizabeth viselt, éjjelre a kikötőbe vonzotta a Fekete Gyöngy kalózhajót, amely egykor Sparrow-é volt, míg fel nem lázadt ellene legénysége. Megostromolják a várost és elrabolják Elizabethet, ugyanis a legénység Sparrow távollétében elátkozottá vált, és szükségük van a medálra, hogy megtörjék a varázst. Will a kalóz tapasztalátban bízva kiszabadítja Sparrow-t, hogy segítsen kiszabadítani szerelmét.

 A történet szólhatna valamiről, nem kellett volna sokat változtatni rajta, hogy mondjuk a kapzsiság, a származás vagy valamilyen erény kidomborodjon benne, de nem élt ezekkel a lehetőségekkel a film. Így marad egy szórakoztató kalandvígjátéknak, mint pl. amilyen az Indiana Jones vagy a Vissza a jövőbe.

Megvalósítás

A film hangulatát tekintve olyasmi érzésem volt, mint a Butch Cassidy és a Sundance kölyöknél vagy a Lenni vagy nem lenninél, azaz mintha nem tudta volna eldönteni, mi akar lenni. Nem arról van szó, hogy kalandvígjátékok egyszerre akciódúsak és humorosak, hanem hogy esetünkben a kettő váltogatja egymást, és az akciónál vagy a drámai részeknél komolyabbnak akarja mutatni magát, mint amennyire a humora engedi.Több kritika szerint is túl hosszú volt a film; ez így önmagában szerintem nem igaz, viszont számomra is volt bőven olyan időszak, amikor unalmassá vált, mert nem haladtunk előre semmit. Ez nem azt jelenti, hogy nem történt semmi, de pl. teljesen feleslegesen bonyolították meg a cselekményt, túl sokáig mutatnak egyes harcjeleneteket, túl sokszor futnak össze a szálak, hogy aztán szétváljanak majd újra összefussanak... stb. A film erényei közé tartozik, hogy vissza tudta hozni a klasszikus 1980-as évekbeli kalandvígjátékok hangulatát a 2000-es évekbe, illetve természetesen és egyértelműen Sparrow karaktere az, amitől igazán népszerű lett a film. Sparrow agyafúrt, de közben megvannak a maga esendőségei, miközben van benne egy csipetnyi Han Solo is.

Sokan dícsérik a filmzenét, de őszintén szólva nekem fel sem tűnt. A színészek nem gyakoroltak rám nagyobb hatást, Sparrow esetében szerintem pedig inkább a karakter vitte a színészt, mintsem fordítva. Verbsinki, a rendező előszeretettel alkalmazott alulról felfelé körívben haladó kameramozgást, amitől mozgalmasabb és látványosabb lesz a film, de nem ad hozzá plusz jelentést, ellentétben mondjuk A gyűrűk urával. Az animációk még mindig feltűnően elütnek a díszletektől és a valós helyszíntől (és időnként a díszlet is elüt a valós helyszínek minőségétől), ez még korunk gyermekbetegsége, idővel majd biztos felnő.

Élmény

Nem most láttam először, mégis többet vártam tőle, több humort, több kalandot, több szórakoztatást. Ehelyett inkább egy feleslegesen túlbonyolított kalandfilmet kaptam, amely műfaj ugyan nagyon hiányzott a korszakból, és ez elég is volt az óriási sikerhez (minden idők egyik legsikeresebb filmje), de hosszabb távon ez nem az a fajta film, ami kultfilm lesz vagy klasszikus.

Érdekességek

- Színészek, akiket láthattunk korábban: Johnny Depp (A szakasz), Geoffrey Rush (Némó nyomában), Orlando Bloom (A gyűrűk ura), Keira Knightley (Csillagok háborúja), Zoe Saldana (Avatar), David Bailie (Gladiátor), Greg Ellis (Titanic)
- Ez volt a Disney első 13 éven aluliaknak nem ajánlott filmje, amelyet egy kis plusz erőszakért és persze az idősebb tinik kedvéért áldoztak be.
- Minden idők egyik legtöbb bevételt hozó filmjeként természetesen készült is hozzá még négy rész, a legutóbbit 2017-ben mutatják majd be. Legsikeresebb mégsem ez lett, hanem a második rész.
- A film alapja érdekes módon egy kalandpark, amely még 1967-ben nyílt Disneylandban.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr4912698797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása