Artúr filmélményei

Ollókezű Edward (1990)

2016. július 19. 17:40 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Burton, Tim
Műfaj:
fantasy, romantikus
Főbb szereplők:
Johnny Depp, Winona Ryder, Dianne Wiest, Anthony Michael Hall, Kathy Baker, Robert Oliveri

Megjelenés: 1990, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 7,9 pont
Előzetes: https://youtu.be/eq2PPFUhfpo
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/ollokezu-edward-edward-scissorhands/movie-25863

Tartalom

Az idilli amerikai kertvárosban próbál háziasszonytársainál Avon tanácsadónősködni Peg. Miután teljesen eredménytelen a napja, kétségbeesésében megkísérel házalni a közeli kísértetkastélyban is, amely elsőre teljesen elhagyatottnak tűnik, ám váratlanul rátalál egy fiúra, Edwardra (Johnny Depp), akinek a kezei helyén ollók vannak. Egy öreg feltaláló (Vincent Price) alkotta meg, de meghalt, mielőtt rendes kezeket adhatott volna neki. Miután meggyőződik róla, hogy nem jelent veszélyt, hazaviszi és befogadja otthonába, ahol igyekszik megtanítani a társasági viselkedésre. Kezdteben a szomszédok is kedvelik, mert ügyesen bánik ollóival sövénnyíráskor vagy hajvágásnál, csakhogy Peg kamasz lánya, akibe Edward szinte rögtön beleszeret, ráveszi a fiút egy rablásra, ami során lebukik. Ekkor Pegéken kívül mindenki ellene fordul

A történet lehetne akár egy képmutató kisvárosi társadalmi szatíra is, de nem az, Burton, a rendező saját bevallása szerint is a kertvárost csak furának és viccesnek akarta ábrázolni lakóival együtt. A fő téma így Edward lesz, aki egyrészt egy Frankenstein-Pinokkió-A szép és a szörnyeteg-Midász király keverék az ezzel járó motívumokkal, másrészt a rendező alteregója a filmen, aki kamaszkorában Edwardhoz hasonló elszigeteltségben érezte magát különcsége miatt. Így a történet alapvetően a másságról szól, azokról, akiknek nehezére esik a beilleszkedés a többségi társadalomba.

Megvalósítás

A történet keretes, Peg immár idős lánya meséli unokájának. A kiindulópont, hogy miért esik a hó, csak a történet pozitív csúcspontjánál derül ki, majd a gyors lezárás után visszaugrunk a jelenbe. A sztori folyamán Edward fokozatosan megkapja az emberré váláshoz szükséges tanításokat, kezdve az öltözködéssel, étkezéssel az egyre bonyolultabb munkákon át az erkölcsi okításig (itt látványosan elbuktatja a rendező: az elvesztett pénztárcát a társadalmi szabályoknak megfelelően a rendőrségnek kell visszajuttatni, nem pedig a barátoknak vagy a rászorulóknak adni). Minden karakter teljesen karikaturisztikus a kívánós háziasszonytól a végtelenül korrekt apán át a pöcsfej helyi menő csávóig (Anthony Michael Hall). Egy tömegben mozognak a háziasszonyok, a férjek is egyszerre indulnak dolgozni és térnek haza este. A lényeg persze Edward karakterén van, aki sokkal emberibb, mint Frankenstein, beszélni is tud, ennek ellenére kb. egy néma gyerek szintjén él. Azon kívül, hogy barátokat szerez és szerelmes lesz, igazából nem fejlődik semmilyen irányba sem erkölcsileg, emberileg vagy művészileg, csak bokrok helyett jeget kezd formálni.

A film látványvilága pazar, legalábbis az elején. A kertváros házai meleg, de egyszínűek, a fű zöld, az ég kék, a nap mindig süt. Kivéve a közeli kísértetkastélyban, ahol az ég sötét és minden fekete. A díszlet remekül idézi meg az expresszionista horrorfilmeket a bútorok és berendezések eltúlzott méreteivel, amire rásegít az is, hogy szinte mindent vagy egy kicsit felülről, vagy egy kicsit alulról vettek fel perspektivikusan. Látványos elemei még a filmnek a kiszabott bokor- és jégszobrok, azonban mindezeket már az elején ellövi a film és onnantól kezdve nem látahtunk igazán semmi izgalmasat. A zenét sokan dícsérik, nekem túl szirupos lett, vagy legelábbis az, ahogy felhasználták. Johnny Depp játéka érdekes még, hiszen jóformán szöveg és mimika nélkül kellett eljátszania a szerepet; erre Chaplin tanulmányozásával készült fel.

Élmény

Elsőre nagyon csodálkoztam, hogy egy ollókezű ember koncepciójával hogyan sikerülhetett meggyőzni a stúdiókat, de mint kiderült, Burton ekkor már befutott rendező volt, így kaphatott teljesen szabad kezet saját filmjének megvalósításához, amelyben "kirendezte" magából kamaszkori szorongásait. Ugyanide tartozik Vincent Price szerepeltetése, akit mi ugyan más filemkből ismerhetünk, de jellemzően horrorfilmekben játszott és ezek jelentették a kamasz Burton számára a menekülést. A történet egyszerre volt emiatt meseszerű és a rendező egykori vágyainak kiélése (lásd a teljesen oda nem illő gyilkosságot), ami nem illett össze. Megvalósításában az első tíz perc miatt felkaptam a fejem, de a későbbiekben nem tudott mást felmutatni sajnos.

Érdekességek

- Színészek, akiket láthattunk korábban: Johnny Depp (A szakasz, A Karib-tenger kalózai), Anthony Michael Hall (A sötét lovag), Conchata Ferrell (Hálózat), Vincent Price (Valakit megöltek, Tízparancsolat)
- A filmben statisztaként feltűnik még kisgyerekként a Backstreet Boys-os Nick Carter is.
- Egy kövületet Ollókezűhöz való hasonlósága miatt Deppről neveztek el

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr5812698747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása