Artúr filmélményei

A nyugodt férfi (1952)

2017. május 09. 22:24 - Liberális Artúr

Rendezte: Ford, John
Műfaj:
Romantikus, tragikomédia
Főbb szereplők:
John Wayne, Maureen O'Hara, Barry Fitzgerald

Megjelenés: 1952, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 7,9 pont
Előzetes: https://youtu.be/K5Ohip7KeC8
Ajánlott írás: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Quiet_Man
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/a-nyugodt-ferfi-the-quiet-man/movie-63372

Tartalom:

Valamikor az 1920-as években egy amerikai férfi tűnik fel az ír Innisfree városában. Mint kiderül, itt született, de szüleivel még gyerekkorában kivándoroltak Amerikába. Anyja meséi révén megszépült emlékeiben a kisváros, ezért most a már felnőtt Sean (John Wayne) visszatért, hogy visszavásárolja szülőházát a gazdag özvegytől, Tillane-től. Csakhogy ugyanerre a birtokra fáj a foga a tehetős, rossz természetű Willnek is, Tillane mégis Seannak adja el, hogy bosszantsa Willt. Az örök harag garantált, Willnek azonban van egy hozzá hasonló természetű húga is, Mary Kate, akibe természetesen Sean beleszeret, de Will hozzájárulása nélkül nem kelhetnek egybe. Hogy rábírják, többen összefognak a városkából, és elhitetik Willel, hogy Tillane szívesen hozzámenne, de amíg van a házban másik nő is, addig nem akar. A terv beválik, Will hozzájárul az esküvőhöz, ám amikor megtudja, hogy mindez csak átverés volt, visszatartja Mary Kate hozományát. Seant a pénz nem érdekli, és mivel már elszakadt ír gyökereitől, nem érti, hogy Mary Kate-nek ez több mint pénz, része az identitásának. Hiába házasodtak össze, Mary Kate nem tartja magát feleségnek, amíg Sean vissza nem szerzi a pénzt, Sean viszont amerikai előélete miatt nem hajlandó anyagiak miatt verekedni...

Az állítólag A makrancos hölgy és egy ír legenda ihlette történet valójában nem fontos a film szempontjából; a lényeg az idilli Írország megfestése karaktereivel, tájképeivel. Ehhez érdemes tudni, hogy Ford, a rendező maga is ír származású és a felesége is több tekintetben hasonlít Mary Kate-re. Ami Sean fejében Írországként élt anyja meséi révén, az élt Ford fejében is, ezt a mesét akarta megvalósítani.

Megvalósítás:

A történet maga abból a szempontból érdekes, hogy a szerelembeesés megtörténik első látásra, de nem okoz különösebb fennakadást Mary Kate civakodó természete, ami más romantikus filmeknél elegendő a teljes játékidő kitöltésére. Boldogságuk útjában következő akadály a haragos báty, Will, de a film közepére sikerül így is elérni a házasságot. Míg a legtöbb film ekkor véget ér a "boldogan éltek amíg meg nem haltak" elv mentén, addig itt az esküvő még nem old meg egy fontos problémát: a kulturális különbséget, ami valójában nem is annyira kulturális különbség, hanem Sean pacifizmusa, amire jó oka van, de nem spoilerezek. Ezen a pontom számomra kissé kellemetlen lett a film, mert először az erőszakot veszélyes dolognak állítja be, a végén viszont elbagatellizálja. De ahogy említettem, a lényeg nem a történet, hanem Írország, ahol a természet is az emberekkel él (akkor esik és fúj, amikor kell), de igazán a karakterekben jelenik meg: iszákosak és veszekedősek, de szeretreméltóak és tele vannak jóindulattal. Ez szolgáltatja a humort, elsősorban a kocsis és házasságkerítő Michaleen révén, aki folyton részeg. Tudom hogy ez olcsó poén, de nekem mindig bejött a vicces részeg karaktertípus.

Amiért elsősorban dicsérik a filmet, azok az idillt megtestesítő tájképek, Ford pedig okosan ehhez a Technicolort választotta, amit én is nagyon szeretek élénk színei miatt. A valódi ír, dombos tájakat járva mindent beborít az erős zöld szín, a vidék még érintetlen a modern civilizációtól és mindehhez van még pár jobb beállítás is. De ami igazán illett a színekhez, az a Mar Kate-et alakító színésznő rikítóan vörös hajszíne. Annál fájóbb, amikor a valódi tájakat jól láthatóan festett stúdióháttér váltja fel, igazán nem értem miért volt erre szükség. A színészi játék a film jellegéhez mérten nem túl mély, a zene pedig szerepeltet néhány ír dalt, amitől picit hangulatosabb, de látványosan félre van szinkronizálva.

Élmény:

Nagyon hasonlított a Powell-Pressburger páros propagandafilmjeire: a zene miatt inkább A vágyak szigetére, az idilli vidék miatt a Canterbury mesékre. Nekik viszont amíg el tudtam valamiért hinni azt a hazug világot, amit megteremtettek, Fordnak ezúttal nem. Erről pedig ő tehet azzal, hogy belecsempészte kicsit a valóságosabb drámát Sean múltja révén ebbe meseszerű világba. És minél többet rágódok ezen, annál fájóbb lesz a realizmus hiánya, mint pl. amikor a különböző egyházfik simán összefognak a másikért. Akik könnyedebb romantikus vígjátékokra vágynak mitikusan szép ír vidékkel és figurákkal, azoknak jó móka lesz a film, főleg ha el tudnak tekinteni ettől a problémától, ami nekem elrontotta a szórakozást.

Érdekességek:

- Színészek, akiket láttunk korábban: John Wayne (Babaarcú, Hatosfogat, Vörös folyó, Az üldözők, Rio Bravo, Aki lelőtte Liberty Valance-t, Csillagok háborúja), Barry Fitzgerald (Párducbébi), Ward Bond (Ez történt egy éjszaka, Párducbébi, Elfújta a szél, Érik a gyümölcs, A máltai sólyom, Az élet csodaszép, Az üldözők, Rio Bravo), Francis Ford (Frankenstein, Hatosfogat, Érik a gyümölcs, Clementina kedvesem), Sean McClory (Mary Poppins), Jack McGowran (Doktor Zsivágó, Az ördögűző), Ruth Clifford és Ken Curtis és Patrick Wayne (Az üldözők), Colin Kenny (Robin Hood kalandjai, A vád tanúja), Mae Marsh (Egy nemzet születése, Türelmetlenség, Érik a gyümölcs, Az üldözők), Harry Tenbrook (Babaarcú, Hatosfogat), Hank Worden (Hatosfogat, Vörös folyó, Az üldözők)
- A főbb színészek teljes rokonsága szerepel a filmben, köztük a rendező testvére (ő az öregember) és menye, Maureen O'Hara két testvére, valamint John Wayne négy gyermeke.
- A bokszejlenetben egy pillanatra feltűnő Tony Canzoneri három különböző súlycsoportban is világbajnok tudott lenni bokszban.
- A 95 évesen, 2015-ben elhunyt Maureen O'Hara állítólag halálos ágyán ennek a filmnek a zenéjét hallgatta.
- Az E. T. a földönkívüli c. filmben a tévében E. T. ennek a filmnek a csókjelenetét nézi.
- A forgatás helyszínéül szolgáló falu természetesen teljesen ráépült a filmturizmusra.

Következik: Boogie Nights

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr6812698383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2018.12.28. 22:48:15

Ahogy látom, ebben a filmben nagy az egyetértés közöttünk. Az ír tájak, és legfőképpen Maureen O'Hara vonzereje volt a két dolog, ami megfogott minket ebben a filmben... A sztori szinte említésre sem méltó, egy mesefilm szintjét is alig üti meg...

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2018.12.29. 08:25:31

@moodPedro: Hogy ne múljon el kommentem ellenkezés nélkül, azért vizsgáljuk meg azt is, hogy mi volt a szerző szándéka, mert az akár legitimizálhatja a bénának tűnő sztorit is. Ford érzésem szerint egy mesebeli, idilli Íroszágot próbált felvázolni, amilyen az ő fejében él, tehát vélhetően szándékosan volt ilyen... hmmm... kissé bugyuta.

Vagy csak túlgondolom és egyszerűen rossz :D

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2018.12.30. 12:12:52

@moodPedro: Nem kaptam értesítőt a posztodról és kommentelni sem tudok :(

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2018.12.31. 11:34:54

Nem eloszor irod, hogy nem kapsz ertesitot mostanaban... Meg
Probalnad, hogy kikapcsolod a figyelest, majd ujra bekaßcsolod, hatha helyrehozza? Kommentelessel szokott lenni idoszkos problema, de ez csak atmeneti szokott lenni. Most sem megy? Nekem sukerult teszt kommentelni magamnal...

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2018.12.31. 13:07:22

@moodPedro: Le-feliratkoztam, kommentelni ebben a percben próbáltam, de továbbra se megy.

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2018.12.31. 15:20:20

Pontosan mi tortenik? Kapsz valami hibauzenetet?

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2018.12.31. 16:19:43

@moodPedro:

"Hiba történt a komment elküldése során, kérjük, próbáld meg újra! "

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2019.01.04. 09:28:37

Megnéznéd, hogy látod-e a tegnapi posztomat az értesitéseidben, és , hogy oda tudsz-e kommentelni? Ha ennél is probléma van, akkor irnék a supportjuknak...

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2019.01.04. 22:48:54

Bocs, hogy ennyit zaklatlak itt kommentben... kerestem email cimet, de nem találtam... SZóval ma posztoltam egy újat, annyi különbséggel az előzőhöz képest, hogy most beállítottam a jobb oldalon az uj feature-t az ajánló szöveget, ugy mint amikor problémás lett a poszt. (az előző posztomnál ezt kihagytam) MOst viszont megint ugy latom, hogy nem jelenik meg az update-ek között a poszt. Kiváncsi lennék, hogy te látod-e, és hogy vajon ezúttal is problémás a kommentelés. Köszi a segítséget. Ha most is gond van, akkor szinte biztos, hogy valami hiba van ebben az uj ajánlószöveges dologban, és az okozza ezeket a furcsaságokat...

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2019.01.05. 00:13:34

@moodPedro: Semmi gond, zaklass :)

Kommentelni sikerült, de nem kaptam értesítőt.
süti beállítások módosítása