Artúr filmélményei

Boogie Nights (1997)

2017. május 11. 14:00 - Liberális Artúr

Rendezte: Anderson, Paul Thomas
Műfaj:
Dráma
Főbb szereplők:
Mark Wahlberg, Julianne Moore
, Burt Reynolds

Megjelenés: 1997, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2,5 óra
IMDB: 7,9 pont
Előzetes: https://youtu.be/pOk0fsMGyck
Ajánlott írás: http://www.rogerebert.com/reviews/boogie-nights-1997
Mikor láthatóhttp://port.hu/adatlap/film/tv/boogie-nights-boogie-nights/movie-260

Tartalom:

Az 1970-es évek végén járunk, a pornó aranykorában. Eddie (Mark Wahlberg) nem egy okos középiskolás, de nagy farka van és jó az ágyban. Szerencséjére épp abban az éjszakai bárban dolgozik éjjelente, ahova a neves pornórendező, Jack is jár, és mivel filmsztár szeretne lenni, rövidesen nyélbe ütnek egy sikeres meghallgatást és jöhet a forgatás. Eddie sikert sikerre halmoz, és Jackkel megvalósítják a közös álmukat: a pornó mellé történetet kerítenek, hogy ne csak a szex legyen a lényeg a filmben. Jack stábja egyébként gyakran lóg együtt, kicsit olyanok mint egy nagy család, de mindenkinek megvan a maga problémája: van a gyerekét nem látható anya (Julianne Moore), dalszerzői és bűvész ambíciókkal bíró pornós (John C. Reilly), túl sokat drogozó barát (Thomas Jane)... stb. Ebbe a hibába esik Eddie is, aki szétcsúszik és már teljesíteni se lesz képes. Összevész és szakít Jackkel, de minden más próbálkozása kudarc és lecsúszik, ráadásul a videókazetták megjelenésével a pornómozinak is gyorsan leáldozik...

Nem vagyok benne biztos, hogy a történetnek volna egyéb funkciója azon kívül, hogy emléket állít az 1970-es éveknek és az akkori pornófilmezésnek. A kritikák szerint és szerintem is egy megfontolandó értelmezése lehet az amerikai álom tükre kicsiben: Eddie (és kollégái) mind egyszeri szegénylegények, akik egy-egy dologban jók, és megpróbálnak érvényesülni, de ez önmagában kevésnek bizonyul. És mivel (pornó)filmkészítésről van szó, felmerülhet Hollywood vagy akár egy önéletrajzi értelmezés is.

Megvalósítás:

Nem véletlenül hasonlítja minden írás a Nashville-hez vagy a Ponyvaregényhez (de utólag könnyű okosnak lenni alapon szerintem még jobban hasonlít a Magnóliához), sok mellékszereplős a történet, egyéni, időnként összefutó szállal. Bár a központ Eddie, ő sem egy túl bonyolult eset, egyszerűen tehetségének köszönhetően feltör, majd lezuhan. Az anyuka a drog és a pornós háttere miatt bukja gyerekét, ezt kompenzálva anyáskodik a többiek felett; Jack valódi filmes akar lenni, de a kezét köti az üzleti élet, egy cowboy-ruhákban járó srác szintén pornós múltja miatt nem kap hitelt valódi szenvedélyéhez... stb. Ami szokatlanná teszi picit a történetet, hogy ezek az emberek összeillenek, kiegészítik egymást, és nem tragédiával zárul, hanem újra összejönnek szeretetteljes, családi légkörben. Talán az lehet a fő üzenet, hogy egyedül kevesek vagyunk, de együtt erősebbek. Mert amikor szétszakad a szerencsés csillagzat alatt összeállt társaság, akkor mindenkit kudarcok érnek, szertefoszlik az amerikai álom. A filmes metaforát Jack biztosítja, önmegvalósítani akar, de csak arra jó, hogy keze alatt összeálljon az ideális csapat, amely ezt megvalósítani képes. Talán Anderson, a rendező is így képzelte összehozni a filmet.

A legszembetűnőbb képi megoldás a hosszú vágások alkalmazása, amiről Ebertnek (lásd az ajánlott írást) a Nagymenők, nekem A gonosz érintése jutott eszembe. És ha már Nagymenők, Ebert szerint több Scorsese-jelent is át lett emelve, mint pl. Eddie gyakorlása a tükör előtt. Ugyanakkor ennek a technikának nem látom az előnyét azon kívül, hogy látványos, azaz szerintem nem ad hozzá pluszt a történethez. A másik feltűnő megoldás Ozu tatami-szintje után szabadon a pornós szinti kameraállás, azaz kicsit alulról veszik a jeleneteket, ágymagasságból, ami a pornófilmek gyakori megoldása. A korhangulatért elsősorban a zene és a ruhák felelnek. Állítólag tökéletesen sikerült visszaadni a hangulatát, de ennek megítéléshéz én fiatal vagyok. (Érdekesség, hogy Anderson apja a filmszakmában dolgozott, így a medencés házibulikról a rendezőnek konkrét élményei vannak.)

Élmény:

Abszolút Magnólia-érzésem volt a film alatt, nagyon hasonlítanak mind stílusban, mind tartalomban. Kellemes meglepetés volt a szeretetteljes, pozitív befejezés, de a történet maga nem izgatott fel túlságosan és a megvalósítása sem. Ha már pornó, szívesebben láttam volna werkfilmjellegű, kulisszák mögötti jeleneteket, ahol láthatjuk, hogy mennyire hiányzik a szexualitás a szexből.

Érdekességek:

- Színészek, akiket láttunk korábban: Mark Wahlberg (A tégla), Julianne Moore (A nagy Lebowski, Magnolia), John C. Reilly és Thomas Jane (Az őrület határán, Magnolia), William H. Macy (Fargo, Magnolia), Philip Seymour Hoffman (A nagy Lebowski, Magnolia, Majdnem híres), Luis Guzman és Melora Walters és Robert Downey Sr (Magnolia), Philip Baker Hall (Truman show, Magnolia), Robert Ridgely (Fényes nyergek), Alfred Molina (Az elveszett frigyláda fosztogatói, Magnolia), Ricky Jay (Magnolia, A tökéletes trükk), Joanna Gleason (Bűnök és vétkek), Michael Jace (Forrest Gump)
- Robert Ridgely (az ezredes) a film megjelenésének évében 65 évesen hunyt el rákban - Anderson többek közt az ő medencés bulijainak volt szemanúja gyerekkorában.
- Michael Jace-t (Jerome) 2014-ben 40 évre ítélték felesége meggyilkolása miatt.
- A filmvégi neontábla a "Rodriqez" felirattal valódi elírás, nem így tervezték, de viccesnek találták és így hagyták.
- A pornó aranykora Warhol 1969-es filmjétől számítódik, amely széles körben jelent meg országszerte nyílt szexualitása ellenére. Ahogy a filmben is elhangzik, a végét a pornómoziknak a videókazetták elterjedése okozta, hiszen onnantól kezdve otthon is lehetett élvezkedni.
- A film egyik ihletője Anderson saját, első filmje, "A Dirk Diggler sztori" c. áldokumentumfilm, ebben is játszott már Ridgely, mint Jack.
- Dirk egyik alapja John Holmes pornósztár, ő 43 évesen, AIDS-ben halt meg.
- Mark Wahlberg pénisze a filmben nem igazi, bocsi...

Következik: Az éjszaka

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr6012698381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása