Artúr filmélményei

Grease (1978)

2017. november 07. 23:16 - Liberális Artúr

Rendezte: Randal Kleiser
Műfaj:
romantikus, vígjáték
Főbb szereplők:
John Travolta, Olivia Newton-John, Stockard Channing, Jeff Conaway

Megjelenés: 1978, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 7,3 pont
Előzetes: https://youtu.be/xscJ3C4bUYE
Ajánlott írás: https://www.rogerebert.com/reviews/grease-1998
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/grease-grease/movie-2757

Tartalom:

Az Amerikában nyaraló, ausztrál Sandy és a kamasz Zuko (John Travolta) tengerparti románcának az ősz vet véget: Sandynek haza kell utaznia, Zuko pedig mehet suliba végzős gimnazistaként. Csakhogy a tipikus jókislány Sandy szülei maradnak, így a lány beiratkozik épp abba az iskolába, ahová Zuko is jár. A srácnak erről fogalma sincs, hősszerelmesből visszavedlik belőtt hajú, vagánykodó bandavezérnek. Amikor újra találkoznak barátaik jelenlétében, Zuko nem dobhatja félre hideg imidzsét, amit Sandy sértésnek vesz és inkább odébáll. A vonzalom azonban megmarad kettejük között, ezért Sandy és Zuko is megpróbál változtatni a stílusán...

Nem fogom tudni lemosni magamról, hogy Ebert írását plagizálom, de becsszóra nekem is ugyanazok a gondolatok jutottak eszembe (elvégre egy filmet láttunk) - egyet leszámítva: míg szerinte ez egy nosztalgiafilm, szerintem erősebb benne az irónia és inkább kineveti a korszakot. Csak mindezt picit céltalanul teszi. (Állítólag az eredeti darab ennél jóval politikusabb volt, csak az évek során sokat finomítottak, avagy butítottak rajta.)

Megvalósítás:

A cselekmény kissé szétesett; ott van ugyan Sandy és Zuko fő szála, de nem sokkal központibb a többiekénél. Az övéké viszont túlságosan gyenge, hogy önállóan is megállják a helyüket. Így se nem epizodikus, se nem hagyományos és senkiben nem mélyülhetünk el. Persze lehet mondani, hogy ne várjunk el tőle ilyesmit, ez csak egy könnyed, szórakoztató történet, de ez sem igaz, mert tele van parodisztikus-ironikus részekkel. Mindjárt az elején a lehető legnyálasabb tengerparti naplementét kapjuk a szemünkbe, ami elsőre kicsit megrémisztett, amíg a főcímben meg nem jelentek Bambi-szerű állatkák Sandy karakteréhez illően. A karakterek tipikusak, elnagyoltak kezdve a diákoktól a tanárokig, de nincs értelme végigmenni rajtuk, mert ahogy említettem, nincsenek igazán kidolgozva. A Bambi mellett egyéb filmes utalások is vannak bőven Sandra Dee tinisztártól Frank Avalonon át a Ben-Hurig. A legerősebb jel minderre az utolsó jelenet, ahol a szerelmespárunk a kocsival az égbe száll... A humor forrása elsősorban az alakoskodás, mindenki másnak akar létszani, mint ami, ebből pedig egyenesen következik a rendszeres pofáraesés. Egyébként meglepően szabadszájú volt a film szex terén, ami 1978-hoz képest egyáltalán nem kéne hogy meglepő legyen, szóval azt hiszem működött a megjeleníteni kívánt 1950-es évek illúziója. Simán elfértek volna a szövegek az Amerikai pitében is.

Üdítő kezdet volt, hogy egy szokványos főcím helyett egy rajfilmet kaptunk felvezetőnek, de ezzel nagyjából ki is fújtak az érdekesebb vizuális megoldások. A 18 éves karaktereket megint sikerült 25-30 éves színészekkel eljátszatni, bár így utólag visszagondolva talán ezzel is az iróniára gyúrtak. Ugyanezt tudom elmondani a színészi játékra is, ami vagy félelmetesen gagyi vagy inkább teljesen tudatosan túljátszott. Musicalről beszélünk, ezért nem mehetek el amellett, hogy megint sikerült tök indokolatlanul dalra fakadni mindenkinek. Travolta elég jól riszálja a csípőjet, de nem egy Gene Kelly és egyik szereplő hangja se kiemelkedő. A koreográfiák ötlettelenek, a dalok nem rosszak, de nem túl emlékezetesek (leszámítva persze azt a két slágert, amit mindenki ismer).

Élmény:

Sztori nem nagyon volt, de a poénok modernek,viccesek mai füllel is, ez kellemes meglepetés volt. De nem volt annyira poéncentrikus, mint a Party zóna, nem volt annyira érzelmes, mint az Amerikai graffiti, hogy a korszak hasonló filmjeit említsem. Úgy érzem hogy több odafigyeléssel lehetett volna a kor Ének az esőbenje, de mintha eszükbe se jutott volna a készítőknek magasabb szintre emelni a történetet.

Érdekességek:

- Színészek, akiket láttunk korábban: John Travolta (Carrie, Ponyvaregény, Az őrület határán), Eve Arden (Egy gyilkosság anatómiája), Sid Caesar (Bolond bolond világ), Alice Ghostley (Ne bántsátok a feketerigót, Diploma előtt), Darrell Zwerling (Kínai negyed), Michael Biehn (Terminator, A bolygó neve: halál, Terminátor 2)
- Olivia Newton-John nagyapja Nobel-díjas dán fizikus (Max Born), de nem ezért ez a családneve :)
- Kisebb szerepben feltűnik Ellen Travolta, Hohn Travolta testvére is.
- Az alapul szolgáló musical az egyik legsikeresebb Broadway-darab volt, és a film maga szintén a legnagyobb bevételt hozó filmek között van.

Következik: Lola Montes

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr7513196040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2017.11.09. 11:38:04

Jaj... nem engedem, hogy ennyire bántsad! :)
Én imádom. Holott (!!!) alapvetően rosszul vagyok a musical-ektől. Viszont azt a néhányat, amitől nem vagyok rosszul, hanem imádom. (Mamma Mia, Jesus Christ Superstar, Grease ...)
De engem egyáltalán nem zavar, ha valaki indokolatlanul dalra fakad. Inkább az szokott zavarni, amikor dalban akarja elmondani a mondanivalóját, és ezért mindenféle nyögvenyelős dallamokat adnak a szájába... ebben Webber élen járt, főleg, miután Tim Ryce , (aki a J.C. Superstarban még remeket alkotott) faképnél hagyta...
A Grease hangulatában nekem tökéletesen hozza azt az 50-es éveket, amilyennek azt elképzelem. Persze lehet, hogy fordítva van, olyannak képzelem az ötvenes éveket, amilyennek ebben a filmben látom.

Na az engem is zavar, amikor gimiseket 10 évvel idősebb szereplők játszanak... ez esetben megbocsájtom... nem tudom, miért, talán mert annyira szerethetőek, hogy itt nem zavart...

A Rydell High gimijét megnéztük idén nyáron élőben is, a Venice Boulevard-on van Los Angelesben. Bemenni nem lehet, de kívülről nagyon jól látszik a főbejárat, ami a filmben is látszik... bemenni nem lehet, de nem is érdemes, mert a belső jeleneteket amúgy sem itt vették fel...

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2017.11.09. 13:29:26

@moodPedro: Nem is bántottam... nagyon... :D Alapvetően jól szórakoztam, de azért látom a hibáit. Fogadjunk, hogy fiatalkorod kedvence, én viszont még csak most találkoztam vele először.

Rydell High, Disnyeland? Voltál Casablancában is? Ha anyagilag belefér, ellátogathatnál akár minden ikonikusabb filmes helyszínre is :)

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2017.11.09. 13:40:09

@Liberális Artúr: Hehe :) Gondolom viccnek szántad... de véletlen beletrafáltál. A Casablancát nyilván a Warner stúdiójában vették föl, hiszen ekkoriban minden hollywoodi film stúdióban készült. A Warner stúdiójában pont jártam most nyáron. (pár nappal azután, hogy a Rydell High-t megnéztem)... ja és nem messze laktunk attól a háztól, aminek a tűzlétráján felmászott Richard Gere a Pretty Woman végén :) -
süti beállítások módosítása