Artúr filmélményei

Családi vakáció (1983)

2018. április 13. 06:36 - Liberális Artúr


 

Rendezte: Harold Ramis
Műfaj:
road, vígjáték
Főbb szereplők:
Chevy Chase

Megjelenés: 1983, Egyesült Államok
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 7,4 pont
Előzetes: https://youtu.be/FHThGmVfE3A
Ajánlott írás: http://smokingbarrels.blog.hu/2015/08/23/csaladi_vakacio_national_lampoon_s_vacation
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/csaladi-vakacio-national-lampoons-vacation/movie-23602

Tartalom:

A Griswold-család, névleg Clark, az apa, Ellen, az anya (Beverly D'Angelo), valamint kamaszodó gyerekeik,  Rusty (Anthony Michael Hall) és Audrey kéthetes vakációra indulnak Chicagóból Los Angelesbe, a Walley World szórakoztatóparkba (a Google Maps szerint a táv 35-40 óra alatt letudható). A család repülne, de az apa ragaszgodik hozzá, hogy új autójával menjenek, hogy egyrészt útbaejthessenek néhány látványosságot, másrészt több időt töltsön együtt a család. Az első probléma már a nulladik napon megakasztja a terveket, ugyanis az autókereskedő (Eugene Levy) nem a megrendelt autót szállítja ki a családnak...

Hümm-hümm... vígjáték, amely némileg számba veszi az Egyesült Államok néhány jellegzetességét és szőrmentén megemlíti, hogy fontos időt tölteni a családdal, de ne várjunk tőle semmi mélységet.

Megvalósítás:

Szóval adott egy kétbalkezes apa, aki szórakozni viszi a családját akkor is, ha beledöglenek, adott a józan anya és van két kamaszodó gyerek, akik pont a legmegfelelőbb korban vannak ahhoz, hogy még engedelmesen tűrjenek, de azért már beszólogatnak a szülőknek. Az országot átszelő utazás során szembejönnek velük Amerika jelképei és sablonkarakterei rögtön a simlis autókereskedővel kezdve a bűnöző gettólakókon át a vérfertőző rokonokig. A gond valahol ott kezdődik, hogy a Blues Brothers-hez hasonlóan a film nem tudja eldönteni, hogy teljesen elborult humorral operáljon-e vagy próbáljon némileg realista maradni, és ettől a két szék közé esik. Mert van pl. két elég morbid poén, amiken egy Airplane-típusú vígjáték esetében nevetnék, itt azonban ízléstelennek hatottak. A karakterek önmagukban ritkán viccesek, nincsenek vicces beszólások, a humorforrást inkább a felmerülő problémák adják.

Még nagyobb baj, hogy ha van is poén, rossz ütemben tálalják és emiatt nem lehet rajtuk nevetni. Vannak vizuális gegek, de ahogy fentebb írtam, elsősorban a nem várt helyzetekre építenek. A színészek karikatúrák, de inkább csak rosszak. A zene legalább illően vidám.

Élmény:

A rövid sorokból és tartalmukból gondolom már érezhető, hogy nagyon nem jött be a film. Megkockáztatom, ez volt az egyik legrosszabb filmélményem. A poénok rosszul időzítettek voltak és nem illettek a film jellegéhez és nem is voltak számomra viccesek. Gondolom azért kerülhetett a listámra, mert anyagilag elég sikeres volt, hogy még négy folytatás készüljön hozzá.

Érdekességek:

- Színészek, akiket láttunk korábban: Beverly D'Angelo (Annie Hall, Amerikai história X), Anthony Michael Hall (Nulladik óra, Ollókezű Edward, A sötét lovag), Randy Quaid (Az utolsó mozielőadás, Függetlenség napja, Túl a barátságon), John Candy (Blues Brothers, Reszkessetek betörők), Brian Doyle-Murray (Idétlen időkig, Guffmanre várva), Eugene Levy (Guffmanre várva)

Következik: A Simpson család - A film

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr2413815716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Barnakanapés 2019.09.06. 15:44:21

Gyerekként láttam ezeket a Chevy Chase - vakáció filmeket, tetszettek akkoriban, de az Európai vakáció a kedvencem közülük. :)

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2019.09.07. 07:44:07

@Barnakanapés: Gyerekként szerintem nekem is tetszettek volna, de harmincsként a 2010-es években... hát nem túl szórakoztató :(
süti beállítások módosítása