Artúr filmélményei

Joker (2019)

2020. április 30. 23:34 - Liberális Artúr


Rendezte: Todd Phillips
Műfaj:
pszichológiai, thriller
Főbb szereplők:
Joaquin Phoenix, Robert De Niro, Zazie Beetz, Frances Conroy, Brett Cullen, Glenn Fleshler, Bill Camp, Shea Whigham, Marc Maron

Megjelenés: 2019, Egyesült Államok

Hossz: kb. 2 óra

IMDB:
8,5

Ajánlott írás: -
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/mozi/joker-joker/movie-205836

Cselekmény: 1980-as évek, Gotham. Arthur (Joaquin Phoneix) kezelés alatt álló, kényszeres beteg, nem is teljesen százas és a stresszt hisztérikus nevetéssel üti el. És stresszből kijut neki, mert a város egyre szegényebb és egyre agresszívabb, Arthurt is megverik nem egyszer. Otthon se jobb, anyját (Frances Conroy) ápolni kell, akinek minden reménye abban van, hogy egykori főnöke, a dúsgazdag Thomas Wayne (Brett Cullen) egyszer válaszol a leveleire és kisegíti őket anyagilag. Egyetlen igazi kikapcsolódása a vicces tévéműsor, a Murray Franklin (Robert De Niro) Show, hiszen Arthur is stand-upos szeretne lenni. Az élet azonban nem kegyes hozzá, előbb kirúgják, majd megszűnik az a program is, aminek keretei között gyógykezelték. Aztán egyszer a metrón belekötnek és Arthur fegyvert ránt...

Téma: Joker-eredettörténet, amelyben a labilis idegállapotú Arthurt annyi csapás éri, hogy végül minden kegyetlenségre kegyetlenséggel válaszol. És bár a rendező tagadja (ahogy a történetben Arthur is), nehéz nem észrevenni benne a korunkat leíró baloldali narratívát, amely szerint a növekvő társadalmi különbségek robbanásig feszültek.

Tartalom: Először is fontos megjegyezni, hogy a történet nem valamely képregény alapján készült, sőt, még az sem biztos, hogy ez a Joker az a Joker, csupán hogy ebből a közegből, Arthurhoz hasonlóan jöhetett létre.  Gothamben hatalmasak a társadalmi különbségek, ebből nő ki később a Batmanbéli bűnös város és ez adja az alapot az egészhez. Persze Arthur maga is sokszorosan terhelt, nem teljesen egészséges szellemileg, ugyanakkor próbálkozik, csak épp addig kapja a pofonokat, addig csalódik mindenben, ami fontos, hogy a végére elszakad a cérna és megkönnyebbül, amikor kiléphet a törvények közül és visszavághat minden sérelemért. Teljesen jogosnak érzem azokat a cikkeket, amelyek szerint ez alapvetően az erőszakot dicsőíti, hiszen Arthur egy rokonszenves karakter, akivel együttérzünk és jogosnak érezzük a gyilkosságait. Amiért kár, hogy ez mégiscsak egy képregényfilm és belemondják az arcunkba az üzenetét, miközben ez egyáltalán nem tűnt hitelesnek Arthur intelligenciájával. Egy kicsit soknak éreztem ehhez a történethez a Batmanes utalásokat, az viszont nagy tisztelgés a klasszikusok előtt, hogy sikerült De Niroval újra eljátszani A komédia királyát.

Forma: A történet tulajdonképpen banális, így nem ítélem el azokat a kritikusokat, akik ezen fintorogtak, viszont a megvalósítása miatt mégsem érdemli meg. Egyrészt mert az Arthurt alakító színész hitelesen hozta a karaktert (Oscar járt érte), másrészt mert teljesen elüt a szuperhős-kliséktől és nem fél hollywoodi és képregény létére művészfilmes-jellegű lenni. Ez a jelleg azonban inkább művészieskedő, a lassítások vagy a balettszerű táncok nem adnak hozzá érdemben a képi világhoz. Ami igen, az a színvilág, ami bevallottan Scorsese (aki korai producere volt a filmnek) korabeli filmjeinek kopottas, szürke, piszkos hangulatát adta vissza, mint a Taxisofőr vagy a már említett A komédia királya. És amikor Arthur felszabadul, mindjárt színesebb lesz minden. A kellemetlenül modern, minimalista zene (Oscar járt érte), illetve az ironikus ósdi nóták (pl. Chaplin Smile-ja) jól passzolnak hozzá, de nem éreztem összeségében kiemelkedőnek.

Élmény: Ahogy utaltam rá, részben egy nagy blöff a film, ugyanis tartalmában faék egyszerűségű és igazán a jellemfejlődés korrekt bemutatása teszi csak jóvá, na meg a sok filmes utalás. Formailag is csak tetteti, hogy művészfilm, de inkább legyenek ilyenek a filmek, mint sablonosak. Említettem már korábban, hogyha én szuperhős fiilmet rendeznék, akkor tuti, hogy egyszerű beszélgetős drámát csinálnék, mert azok a részek működtek a legjobban máshol is, hiába a sok nagyszabású akció. Nos, a Joker ezt tette, és ezzel a Deadpool mellett sikerült egy új, lehetséges irányt felmutatnia a képregényfilmeknek.

Érdekességek:

  • Korábban láttuk:
    • Joaquin Phoenix (Gladiátor)
    • Robert de Niro (Aljas utcák, A keresztapa 2, Taxisofőr, Huszadik század, A szarvasvadász, Dühöngő bika, A komédia királya, Volt egyszer egy Amerika, Brazil, Nagymenők, Casino, Szemtől szemben)
    • Frances Conroy (Manhattan, Bűnök és vétkek)
    • Brett Cullen (Apolló 13, A sötét lovag - Felemelkedés)
    • Bill Camp (A szerencse forgandó, 12 év rabszolgaság)
    • Shea Whigham (A Wall Street farkasa)
    • Marc Maron (Majdnem híres)
    • Justin Theroux (A sötétség útja)
    • Fank Wood (Tenenbaum a háziátok)
  • A Marvel mellett a másik nagyhal, a DC is beleekzdett az univerzumépítésbe, ebben Joker szerepét Jared Leto kapta, aki teljesen jogosan akadt ki, hogy nem ő lett Joker, mégha ez a film teljesen független is mindentől.
  • Arthur betegsége valós, egyesek kontrollálhatatlanul nevetnek vagy sírnak a legkisebb érzelem hatására is.
  • A metrós lövöldözés és Arthur alapja valós, 1984-ben az akkor rendkívül rossz közbiztonságú New Yorkban egy férfi a metrón rálőtt négy, őt körbevevő kamaszra, amiből tényleg szimpátiatüntetések törtek ki.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr2115625028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Savanyú 2020.04.30. 23:57:49

Ezzel nagyon nem tudok egyetérteni. A film története kicsit sem bugyuta, sőt. Alapvetően egy mentális sérültről szól, aki egy idő után bekattan, kap eszközt amivel el tud szabadulni. De ennél sokkal több a Joker, csak sokan egyfajta osztályellentétet akarnak belemagyarázni. A film egyik témája a média és annak a kritikája. A film elején Arthur és anyja együtt nézik Robert de Nirot a tévében, akitől mindketten egyfajta elismerést akarnak (Spoiler kissé: Arthur álmodozásában Murray megöleli őt). Vajon a valós életben hány ember szorul hasonlóan a mainstream média pártfogására? Amíg a RTL Klubot vagy a TV2-t milliók nézik, addig azt mondom, hogy a Joker tökéletes társadalomkritika. Robert De Niro azt mondja, hogy mindent szabad a tévében, csak káromkodni nem. Milyen ismerős, igaz? Az ember egyik legtermészetesebb ösztönét megpróbálják kiírtani, míg undorító gúnyolódás, erotika mehet a műsorban, Hajdú Péter is szeret rákosokkal szórakoztatni.
De menjünk tovább. Ott van Arthur anyja és Wayne. Tökéletes szimbolikája annak, hogy az elesett, mélyen lévő emberek másoktól remélik a segítséget, politikusokba szerelmesek és nem képesek maguk cselekedni, vagy legalább megpróbálni. A Joker egyszerre foglalkozik a szociális szféra leépítésének problematikájával, de annak létezésének a hatásaival is. Wayne utolsó jelenetében láthatjuk, hogy a mozibal valami Gay Blade Zorro című filmet nézett, ami egy újabb odaszúrás a mainstreamnek.
De lépjünk megint tovább. Arthur hatására csőcselék lepi el az utcákat, ami csak rombolni tud. Todd Phillips egyszerre szól oda az establishmentnek (lásd flejebb ugye), és az anti-establishmentnek is. Előbbiek cinizmussal tartják szolgaságban az embereket, manipulálják őket, míg utóbbiak ezt látva felgyújtják az utcákat.. nem hinném, hogy bármelyik is szimpatikus lenne, pedig ez történik a valóságban is. A csőcselék szimbolúma lett Arthur, egy elmebeteg, ez is sokat elárul róluk. Na meg hogy egy vezért keresnek maguknak, mikor az előbb üldöztek el egy másikat. Arthur pedig nem mozgalmi célok vezérlik, hanem saját bosszúja. Tökéletes szimbolikája annak, hogy néhány politikus (vagy eggyel hátrább lépve, ember) hogyan használja ki a dühödt tömegeket.

A Joker az egyik legjobb dolog, ami az előző évtizedben történt. Nem csak Anti-PC film, de anti-establishment ellenes is.

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2020.05.01. 08:36:36

@Savanyú: Olyan ritkán kommentelsz, hogy rólad mindig megfeledkezem, pedig régi motoros vagy már :) Tudod, hogy arról írok, ami lejön elsőre, simán át tudok siklani fontosabb dolgok felett.

Ami a médiát illeti, igazad lehet, csak nem éreztem annyira hangsúlyosnak, hiszen kb. ugyanez megvolt A komédia királyában is, így nem is foglalkoztam vele.

Az anti-establishment kritikáját talán azért nem érzem benne, mert az elmúlt egy-két évben elég sokat foglakoztam vele, így csak az anti-establishment jött át :D Az viszont szerintem nem állja meg a helyét, hogy Arthurt kizárólag a saját bosszúja vezérli, hiszen a tévében ennél általánosabb a kifakadása.

Savanyú 2020.05.02. 23:39:58

Valóban, ritkán érzek magamban erőt arra, hogy összeszedjen a gondolataimat egy komment erejéig. Ezért is válaszolok ilyen későn :|

Valóban, a Joker sokat merít a Komédia királyából, a Taxisofőrből, valamint az Összeomlásból. Jótól lopni nem bűn, úgy gondolom, főleg, hogy tiszteleg az elődők előtt.

A tévés jelenethez szólva, ott néha tényleg általánosságokban beszél, viszont ő is kiemeli, hogy nem akart mozgalmat indítani. Csak azt mondja, amit ő megélt és megtapasztalt maga körül.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2024.04.10. 10:09:12

Nem tudnám képregényfilmnek hívni. Nem egy ligában játszanak. Nincs feljebb, vagy lejjebb, de attól nem lesz egy film képregényfilm, hogy párszor elhangzik, hogy bruce wayne, meg gotham.

A film maga egyébként nem rossz. a legjobb taxisofőr a taxisofőr óta.

jah, és hamár képregényfilm. flash nem fut annyit, mint ebben arthur. joker misztériuma, miszerint nem tudjuk ki ő, hogy bolond e vagy szuperintelligens itt egyszerűen egy beteg lett. Olcsó megoldás, és így pont nincs értelme a kisember a rendszer ellen stílusának a filmnek.
az meg, hogy a gyönygök is belekerültek...
a legnagyobb klisé FM óta...

a metrós jelenet a sok bohóccal zseniális, a rendőrautós utazása, ledger megídézése is nagyon ottvan, és a legjobb rész a tv felvétel az nagyon jó.
süti beállítások módosítása