Artúr filmélményei

Armageddon (1998)

2020. december 13. 22:13 - Liberális Artúr

Rendezte: Michael Bay
Műfaj: katasztrófa, sci-fi
Főbb szereplők: Bruce Willis
Megjelenés: 1998, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2,5 óra
IMDB: 6,7
Ajánlott írás: https://3brothersfilm.com/blog/2019/7/19/review-armageddon-1998
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/armageddon-armageddon/movie-116

Cselekmény: Egy óriási üstökös tart a Föld felé, ami ha becsapódik, kiirtja az emberiséget. Szűk három hét van addig, ezért rövid tanakaodás után arra jut a NASA vezetője, Dan (Billy Bob Thornton), hogy a legjobb megoldás menetközben leszállni a felszínére, lefúrni és belül atomot robbantani, ami kettétörné és elterelné az üstököst. A feladatra a legjobb olajfúró szakembert, Harryt (Bruce Willis) keresik meg, aki az űrhajósok felkészítése helyett inkább maga válallja a feladatot saját embereivel. Eközben Harry lánya, Grace (Liv Tyler) és szépreményű beosztottja, A. J. (Ben Affleck) már egy ideje titokban viszonyt folytatnak, aminek a védelmező apa nagyon nem örül...

Téma: Amerikaaa!!! Teljesen A kihalás kora előérzetem volt, nagyon hasonlít a sztori és tömve van magasztos amerikai jelképekkel, csak itt még nem szaladt el Bayjel annyira a ló. Alapvetően szórakoztató film, hátra kell dőlni és élvezni és nem fennakadni rajta.

Tartalom: Bár láttam már párszor a filmet, nem emlékeztem részletesen rá és meglepett, hogy néhány perc alatt ledarálják az alapszitut, majd a két és fél órás játékidő harmada után, azaz még másfél óráig már az űrben leszünk.  Tehát az első pár perc alatt megtudjuk, hogy jön egy üstökös, amit fúrással lehet megállítani, erre pedig legalkalmasabb Harry, aki tipikusan amerikai macsó, tocsog az olajban amerikai zászló előtt, környezetvédőkkel hadakozik, fegyverrel lövöldözget lánya udvarlójára, ösztönből dolgozik és mindent jobban tud, mert profi. Az első óra hátralévő részében a karakterekkel ismerkedhetünk meg közelebbről, akik szerencsére elég karakteresek, hogy néhány ecsetvonással felvázolhatóak legyenek. A katasztrófa-vonal mellett a szerelmi szál kap nagyobb hangsúlyt, ahol az apa nehezen viseli, hogy lányának udvarlója akad. Erre állítólag csak azért volt szükség, mert a Titanic sikere után Bayjék is meg akarták maguknak nyerni a tinilányokat. A hátralévő kétharmadban tulajdonképpen már nem történik semmi, csupán akciót láthatunk, ahogy teljesítik a küldetést. Ami elviselhetővé teszi, az az ideális akció-humor-dráma arány eltalálása.

Forma: A történet csak az elején halad szédítő tempóban, de a film végig ilyen, rengeteg a gyors vágás (átlagosan 2 másodpercenként van vágás), amin ront a sokat rángatott, mozgó kamera, és egy idő után ez már nagyon fárasztó. Hál'istennek ez a film még abban az áldott korszakban született, amikor számítógépes grafika már volt, de még messze nem annyira fejlett, hogy egész jeleneteket alapozzanak rá, így csupán kiegészíteni tud és erre a célra tökéletes, a látványon nem látszik se a trükk, se az animáció. De így is csak addig igazán látványos, amíg a Földön vagyunk, mert van mihez viszonyítani a furcsaságokat; amint a világűrbe lépünk, kevésbé meglepőek az űrbéli jelenségek. A zene szentimentális, a színészeknek meg nincs sok idejük kibontakozniuk, csupán alapérzelmeket jeleníthetnek meg.

Élmény: Szóval bugyuta, nagyon erősen hatásvadász film túlságosan felpörgetve, de működik, mint A függetlenség napja vagy A kihalás kora. Hiába faék egyszerűségű, elámulunk, izgulunk, nevetünk, szomorkodunk, és egy jó közönségfilmnek ez az ismérve. A maga nemében remek, csak tudni kell a helyén kezelni.

Érdekességek

  • Korábban láttuk:
    • Bruce Willis (Drágán add az életed, Ponyvaregény, A hatodik érzék)
    • Billy Bob Thornton (Igazából szerelem)
    • Ben Affleck (Good Will Hunting)
    • Liv Tyler (A gyűrűk ura)
    • Steve Buscemi (A halál keresztútján, Kutyaszorítóban, Ponyvaregény, Fargo, A nagy Lebowski)
    • William Fichtner (Szemtől szemben, A sötét lovag)
    • Owen Wilson (Tenenbaum a háziátok)
    • Michael Clarke Duncan (Halálsoron)
    • Peter Stormare (Fanny és Alexander, Fargo, A nagy Lebowski)
    • Ken Hudson Campbell (Reszkessetek betörők, Idétlen időkig)
    • Keith David (A dolog, Szakasz, Rekviem egy álomért)
    • Chris Ellis (Apolló 13, Kapj el ha tudsz, Transformers, A sötét lovag - Felemelkedés)
    • Jason Isaacs (Harry Potter)
    • Grace Zabriskie (Inland Empire)
    • Stanley Anderson (Pókember)
    • Charlton Heston (A földkerekség legnagyobb showja, A tízparancsolat, A gonosz érintése, Ben-Hur)
  • Ben Affleck középső neve a család kedves, magyar  szomszédja után Géza.
  • Szerencsére valódi fizikusokat is megihletett a film, akik voltak szívesek kiszámítani, hogy valóban lehetetlen lenne egy ilyen küldetés, ugyanis a legnagyobb ismert bomba erejének egymilliárdszorosára lenne szükség.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr9016326500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása