Artúr filmélményei

Mission: Impossible 2 (2000)

2020. december 15. 14:17 - Liberális Artúr

Rendezte: John Woo
Műfaj: akció, kém
Főbb szereplők: Tom Cruise, Dougray Scott, Thandie Newton, Richard Roxburgh, John Polson, Brendan Gleeson, Rade Serbedzija
Megjelenés: 2000, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 6,1
Ajánlott írás: https://hu.ign.com/mission-impossible-ii/40317/review/kritika-mission-impossible-ii
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/mission-impossible-2-mission-impossible-ii/movie-14805

Cselekmény: Egy orosz tudós (Rade Serbedzija) megalkot valami veszélyeset, aminek biztonságba juttatásához a titkosszolgálat segítségét kéri, csakhogy a titkosszolgálat kijelölt embere, Ambrose inkább végez a tudóssal, a veszélyes szállítmányt pedig elrabolja magának. Ethan Huntra (Tom Cruise) hárul a feladat, hogy tudja meg, mi történt, ehhez pedig társat kap a mestertolvaj Nyah képében, mert ő korábban ambrose barátnője volt. Az ő feladata a kapcsolatot felmelegítve Ambrose bizalmába férkőzni és felderíteni az esetet. Az első lépés sikerül, nyah és Ambrose újra egy pár, de Ambrose is gyanítja, hogy nem véletlenül tűnt fel újra a nő...

Téma: Nincs neki, ez egy látványosnak szánt akciófilm, egy modern James Bond. Az első részt nem láttam, de állítólag ott annyira bonyolult volt a sztori, hogy itt átestek a ló másik oldalára és minimálisan mindössze annyi lett, amennyit fentebb leírtam.

Tartalom: A Mission: Impossible eredetileg egy nagysikerű tévésorozat volt az 1960-as években kötött formátummal, de látatlanban nem akarok okoskodni arról, hogy a filmsorozat ezt mennyire tartja tiszteletben. Szóval itt a főcím előtt ledarálják az alapszitut, ami tök lényegtelen, de esetünkben egy halálos vírus eltűnéséről van szó, de ez már az elejétől nyilvánvaló, így nincs nagy nyomozás, mint mondjuk egy Bond-filmben. Egy másik tök mellékes szál az állítólag Forgószélből átvett erkölcsi dilemma, ahol a kém munkája kedvéért veszélybe sodorta szerelmét, de ott a kém nem volt tisztában a saját érzéseivel sem teljesen. Itt ebből annyi maradt, hogy Bond-módra Hunt és Nyah azonnal egymásba szeretnek, de nem csak testileg, hanem lelkileg is, viszont Hunt nem igazán tépelődik, hogy mi a fontosabb, ez a dráma kimaradt. Tehát mi maradt? A csihi-puhi.

Forma: A filmsorozat szülőatyja maga Cruise és minden részt másik rendezővel szeretett volna megvalósítani (az az első négy alkalommal sikerült is), így lett a második Woo-é, akinek nagyon jellemző stílusjegyei vannak (ld. Szebb holnap leírása), amelyek itt is visszaköszönnek, csak nagyon öncélúan és Cruise-központúan. Robbanások csak azért vannak, hogy Cruise lassított felvételben felénk sétáljon e háttérrel; a "gun-fu" itt is megállja a helyét, bár ezúttal egyenrangúak a kéziharcok is, csak épp kis túlzással e kézitusák kizárólag pörgő-forgó ugrórúgásokból állnak. Cruise össze-vissza vetődik és ugrál, minden kocka azt kiálltja, hogy nézzétek, miket tudok, és az mindenképpen elismerésre méltó, hogy ezeket közismerten kaszkadőrök nélkül, valóban meg is csinálja különösebb trükkfelvételek nélkül. A verekedések koreográfiáj ettől függetlenül unalmas, hiába a széles mozdulatok. És hiába minden, az öncélúság miatt nem ámulok a felvételeken.

Élmény: Áldhatom a szerencsémet, hogy épp mostanában láttam egy rakás Bond-filmet és az Armageddont, mert szépen rávilágítanak a minőségi különbségre: ha már agyatlan, vagány akciófilmet készítesz, akkor hiba "agyasnak" tettetni magad. Itt pont ez történt, nem volt hajlandó felvállalni a túlzásai életszerűtlenségét és ettől disszonáns lett. Komoly filmnek nem elég jó, komolytalan filmnek meg nem elég komolytalan.

Érdekességek

  • Korábban láttuk:
    • Tom Cruise (Top Gun, Esőember, Magnólia)
    • Ving Rhames (Ponyvaregény)
    • Brendan Gleeson (Rettenthetetlen, Harry Potter)
    • Rade Serbedzija (Blöff, Batman kezdődik, Harry Potter)
    • William Mapother (Magnólia, Majdnem híres)
    • Anthony Hopkins (A bárányok hallgatnak)
  • Tom Cruise és William Mapother unokatestvérek

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr3816329206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása