Artúr filmélményei

A Karib-tenger kalózai 1-2-3 (2007)

2020. december 18. 23:56 - Liberális Artúr

Rendezte: Gore Verbinski
Műfaj: fantasy, swashbuckler
Főbb szereplők: Johnny Depp, Geoffrey Rush, Orlando Bloom, Keira Knightley, Stellan Skarsgard, Bill Nighy
Megjelenés: 2003-2007, Egyesült Államok
Hossz: kb. 7,5 óra
IMDB: 7,5
Ajánlott írás: -
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/a-karib-tenger-kalozai-a-fekete-gyongy-atka-the-pirates-of-the-caribbean-the-curse-of-the-black-pearl/movie-55503

Cselekmény: A 18. század elején járunk, azaz hajózunk, amikor Elizabeth (Keira Knightley), a kormányzó lánya észreveszi a vízben sodródó Willt (Orlando Bloom). Nyakában kalózmedál van, amit a Elizabeth gyorsan elvesz tőle, hogy mentse életét. A fiatalok egymásba szeretnek, így amikor kiderül, hogy a kalózmedál átkozott és Elizabethet elrabolják az elátkozott kalózok Barbossa kapitány (Geoffrey Rush) vezetésével a medál miatt, Will azonnal a nyomába ered a hírhedt kalóz, Jack Sparrow (Johnny Depp) segítségével, aki szívesen segít, hiszen az elátkozott kalózhajó egykor az övé volt és most visszaszerezné. Az átok megtöréséhez vissza kell vinni a helyére a medált és szükség van a hiányzó csapattag, Will apjának vagy a leszármazottjának vérére, aki azért nincs a többiek között, mert kitartott a lázadáskor Sparrow mellett és büntetésből a tengerfenékre küldték. Az átkot sikerül megtörni, Elizabeth és Will összeházasodhatnak, Sparrow pedig visszakapja hajóját. Csakhogy a fiatal szerelmeseket váratlanul letartóztatják és halálra ítélik a Sparrow-val való kollaborálásuk miatt, Sparrow-t pedig meglátogatja Will apjának (Stellan Skarsgard) szelleme, aki eladta a lelkét Davy Jones kalózkapitánynak (Bill Nighy), hogy kiszabadulhasson fogságából. Mint kiderül, korábban Sparrow is eladta a lelkét a hajójáért cserébe, most pedig eljött az idő, hogy átadja lelkét. Eközben Will kegyelmet kap egy feltétellel: meg kell szereznie Sparrow varázsiránytűjét, persze ehhez meg is kellene találnia...

Téma: Ha van, akkor az a szabadság. Alapvetően ez csak egy szórakoztató kalandfilm a romantikus kalózvilágról, ami a kötetlen, szabad életformának feleltethető meg. Ezt veszélyezteti a második résztől hangsúlyosan a civilizáció terjeszkedése, amely a kalózkodást is szabályok közé szorítaná.

Tartalom: Az ihlető egy kalóz-tematikájú hullámvasút, ennek megfelelően az első rész nem is több egy köréírt történetnél, ahol a mai modern szórakoztató film elvárásainak megfelelően egyensúlyban van a humor, akció és romantika, a cselekményre nem is pazarolnám a helyet, csak röviden: adott Sparrow kalóz, aki visszaszerezné hajóját és szabadságát három részen keresztül, míg Elizabeth és Will szerelmesek egymásba, de valami mindig közéjük áll, és e hármasnak egymást segítve vagy épp egymás ellenében különféle kalandokon kell keresztülmenniük. Míg az első rész egy békebeli kalandfilm modernizált változata, a második résztől kezdve a modern civilizáció nem csupán konkrét hőseink életét fenyegeti, de ezt a békebeli, romantikus kalózvilágot is azzal, hogy szabályok közé szorítaná. A kalandok tehát adottak, amiket megfűszereznek nem kevés misztikummal, illetve mindig egy durván sötét felütéssel kezdenek, hogy érezzük a tétet; az akciót az ízlésemnek kicsit túltolják, de én öreg vagyok már és szívesebben nézem a lassabb filmeket; a humort elsősorban a sorozat legerősebb pontja szolgáltatja, Sparrow karaktere, akit egy részeg transziként szoktak leírni, de azért akad némi vizuális humor is a sok vicces párbeszéd között; a leggyengébb pont pedig a romantika, holott annak kéne a vezérlő erőnek lennie, de teljesen hiányzik a dráami, romantikus érzelmi szál, csupán tényként közlik velünk, hogy Elizabeth és Will szerelmesek (erősebb is náluk mind Norrington, mind Davy Jones). A második és a harmadik részeket már egyben forgatták, a második rész történetén ez érezhető is volt, hogy félbevágott darabról van szó, a harmadik rész viszont már túl vontatott volt.

Forma: Ahogy írtam, igazi békebeli kalandfilm valós helyszínekkel, többnyire valós díszletekkel, és hál'istennek nagyon odafigyeltek az animációra, amin így legtöbbször fel sem tűnik, hogy az, pedig egy 15 éves sorozatról van szó. Csak a harmadik részre tolják túl a tengeri csatában, kár árte, de összességében le a kalappal, így kell használni az animációt: kiegészítésként és nem helyettesítésként. Az akciókból ahogy írtam az ízlésemnek túl sok van és túl gyorsak, de többször elismerésre méltóan kreatívak (ld. első részben a kovácsműhelyet, a másodikban a hármas párbajt, a harmadikban az esküvőt). A színészeknek szerintem nem volt sok alkalmuk és idejük kieteljesedni, de Sparrow kétségtelenül egy ikonikus karakter lett (vajon másik színésszel milyen lett volna?), a zene pedig hiába szintén ikonikus, valahogy meg sem hallottam a filmben.

 

Élmény: Minden szempontból korrekt szórakoztatóipari film, helyenként kifejezetten jó, de egyes elemeiben az én ízlésemnek nem eléggé. Négy éve kissé szigorú voltam az első résszel kapcsolatban, de alapvetően nem változott a véleményem: egy olyan műfajt hoztak vissza ráncfelvarrva, ami nagyon hiányzik korunkból (jó példák még: Harry Potter, A gyűrűk ura), de messze nem tökéletes.

Érdekességek

  • Korábban láttuk:
    • Johnny Depp (Szakasz, Ollókezű Edward)
    • Geoffrey Rush (Némó nyomában)
    • Orlando Bloom (A gyűrűk ura)
    • Keira Knightley (Csillagok háborúja, Igazából szerelem)
    • Jonathan Pryce (Brazil)
    • Zoe Saldana (Avatar, A galaxis őrzői, Bosszúállók)
    • David Bailie és David Schofield (Gladiátor)
    • Greg Ellis (Titanic)
    • Bill Nighy (Igazából szerelem, Haláli hullák hajnala, Vaskabátok, Harry Potter)
    • Stellan Skarsgard (Hullámtörés, Good Will Hunting, Dogville, Melankólia, Bosszúállók)
    • Naomie Harries (Holdfény)
    • Chow Yun-fat (Szebb holnap, Tigris és sárkány)
    • Reggie Lee (A sötét lovag - Felemelkedés)
  • A sorozat akkora siker lett, hogy a 2010-es években még két rész jelentmeg és a közeljövőben is várható két újabb darab.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr9016336498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Barnakanapés 2021.01.05. 15:34:18

Furcsa egy film. :) Sok ponton egyet kell értsek veled, vannak a történetnek gyenge pontjai, és néhol kicsit vontatott a cselekmény, vagy túl sok a kardozás, de mégis van benne valami, mert az egyik kedvencem. Amikor először láttam az első részt nem is nagyon tetszett, aztán mégis azon kaptam magam, hogy megint nézem, és megint... Valahogy jó elveszni a világban, amit teremt.

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2021.01.06. 07:32:16

@Barnakanapés: Igen, persze korrekt fantasy-kalandfilm, meg nem biztos hogy jó ötlet egyben nézni a három részt, ezért is tűnhetett soknak az akció. Lehet, hülye párhuzam, de ilyesmi a Sötét zsaruk, a Vissza a jövőbe is, amikben ügyesen keveredik az akció és a humor (és a fantasy), így végtelenszer meg lehet őket nézni.
süti beállítások módosítása