Artúr filmélményei

Kalandos vakáció (1947)

2022. január 23. 14:19 - Liberális Artúr

Rendezte: Ralph Smart
Műfaj: vígjáték
Főbb szereplők: Chips Rafferty, John Fernside, Stan Tolhurst, Pat Penny, Thelma Grigg, John McCallum
Megjelenés: 1947, Ausztrália
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 6,2
Ajánlott írás: -
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/kalandos-vakacio-bush-christmas/movie-78399

Cselekmény: Egy csendes ausztrál farmon vagyunk karácsonykor, picivel a második világháború után (vagy alatt). Főhősünk öt gyerek, akik az utolsó iskolai napot megkoronázandó, titokban hazafelé tesznek egy kis kitérőt egy olyan környékre, ahová szüleik nem szívesen engednék el őket. Menten bele is futnak két lótolvajba, de nem sejtik, hogy azok, így eldicsekednek otthoni lovaikkal, majd hazamennek. A gazfickóknak több sem kell, még aznap éjjel ellopják a gyerekek családjának lovait. Az apa persze mérges másnap, amikor kiderül, hogy a gyerekek nem szóltak az idegenekről, a rendőrökkel pedig hiába kutatják őket, nem találják a tolvajokat. A gyerekek meggyőződése, hogy csakis oda mehettek a tolvajok, ahol egy legendás lótolvaj vitte a lopott lovait még a múlt században, ezért felszerelkeznek és odaindulnak titokban, hogy jóvátegyék bűnüket. És igazuk lesz, valóban arra mentek a tolvajok, ám váratlanul leszakad az ég, így elvesztik a nyomukat, de a hazavezető utat is, élelmük pedig fogytán...

Téma: Bevallottan gyerekfilm sok akcióval és kevés párbeszéddel, legfeljebb a végén fordul fel picit tőle az ember gyomra, amikor a hatóságok megdicsérik a gyerekeket, hogy milyen jó állampolgárok :D

Tartalom: Narrátor segít képbe kerülni a helyzettel: csendes vidéki helyszínen vagyunk, főhőseink öt gyerek: három testvér, egy angol menekültfiú és a bennszülött családi alkalmazott fia. Ennek azért van jelentősége, mert a humor forrása gyakran e két utóbbi, eltérő kultúrájú gyerek: az angol gyerek kicsit életképtelen, a bennszülött pedig kicsit civilizálatlan (egy közös példa: a bennszülött megeszi az élő lárvákat, mire az angol rosszul lesz). Nagyjából négy részre osztanám a történetet, az elsőben megismerjük az alaphelyzetet, a másodikban a gyerekek a tolvajok nyomába indulnak, a harmadik-negyedikben megütköznek, de nem spoilerezem el. A humort tolja még az egyik panaszkodós, joviális külsejű tolvaj, illetve az, ahogy a gyerekek túljárnak az eszükön, szóval kicsit a Reszkessetek betörőkre (1990) hajaz, de jóval szolidabb (értsd: unalmasabb), úgyhogy szépen passzol a legutóbbi Macskarisztokratákra (1970), ez is ugyanolyan gyermeteg. Ennyi. Nincsenek jelképek, motívumok, karakterfejlődés, tematika, ez egy gyerekfilm.

Forma: Helyenként szépen fényképezett, erénye az ausztrál vidék bemutatása, amelyben gyakran eltörpülnek az emberek - nem is stúdióban forgattak. A gyerekszínészek megállták a helyüket, sőt, egyes felnőtteket simán lejátszottak. A tolvajoknál viszont némi disszonanciát okozott, hogy míg a fentebb említett, humorosabb figura már-már parodisztikus volt, a többiek véresen komolyak, ezért sokáig nem tudtam, hogyan álljak a filmhez. A zene észrevétlen aláfestő szerepet töltött be.

Élmény: Igen, azt hiszem az volt a legnagyobb bajom, hogy sokáig nem tudtam eldönteni, mennyire kell komolyan - avagy komolytalanul - venni a filmet. Az előbbi végülis hozzájárult ahhoz, hogy valóban izguljak a gyerekekért, az utóbbi meg hogy ne izguljak egészségtelenül sokat.  A Macskarisztokratákhoz (1970) hasonlóan ezt is inkább kisebbeknek ajánlanám, idősebb gyerekeknek már túl kevés.

Érdekességek

  • A film nagy siker volt, 1983-ban remake is készült, amiben a kislány szerepét élete első filmszerepében Nicole Kidman alakított.
  • A filmben elfogyasztott rovar egy lepkeféle lárvája, fontos hagyományos étel, állítólag mandulaízű :)
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr3316813746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása