Artúr filmélményei

A muzsika hangja (1965)

2015. június 19. 21:53 - Liberális Artúr

Rendezte: Wise, Robert
Műfaj:
dráma
Főbb szereplők:
Julie Andrews, Christopher Plummer

Megjelenés: 1965, Egyesült Államok
Hossz: kb. 3 óra
IMDB: 8,0 pont
Előzetes: https://youtu.be/UY6uw3WpPzY
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/a-muzsika-hangja-the-sound-of-music/movie-9671

Tartalom

1938, Ausztria, Salzburg. Maria (Julie Andrews) osztrák lány, aki apácának készül, de nem igazán alkalmas rá. Nevelőnek küldik a von Trapp családhoz, ahol az özvegy, nácigyűlölő haditengerész szigorú fegyelmet követel gyerekeitől. Maria ellenszegül, és énekelni, játszani tanítja őket. Azonban egy nap Németország megszállja az országot.

Egy évvel és egy lépéssel a Mary Poppins-nál előrébb járunk, itt már van rendes történet, a dalok a film második felében már nem indoklatlanok, hiszen előadásra készülnek, valamint egy picit talán konkrétabb is a megfogalmazott társadalomkritika (antifasizmus). A film második fele már egészen filmszerű, sokkal kevesebb az indokolatlan dalra fakadás és még egy Hitchockot idéző bújocska is belefért.

Megvalósítás

Képileg a látványt a salzburgi táj adja, gyönyörű hegyek, zöldellő rétek, nem véletelen, hogy 70 mm-es filmet használtak. Sajnos nem éltek annyira az épületek belsejével, mint az Amadeus tette. Egészen megkepő volt, hogy nagyobb mélyésget mertek adni Rolfnak, a kis náci postásgyereknek, aki szerelméért szembeszegül a társadalmi normákkal, majd feladja ugyanezt politikai meggyőződéséért és végig ingadozik.

A musicalek dalait nehéz értékelni, hiszen vagy tetszik az embernek vagy nem. Jó teszt erre az idő; Az Ének az esőben dalai ma is a fülembe csengenek, a Mary Poppins-éi vagy Az oroszlánkirályéi nem. Úgy érzem, A muzsika hangjai egyes zenéire is emlékezni fogok. A koreográfia nem volt túl izgalmas, de a Dó-ré-mi valamennyire játékosra sikerült.

Élmény

A zenés filmeket indokolatlan dalra fakadásaik miatt nem kedvelem, de lehet csinálni jól is. A muzsika hangja olyan alsó-középosztálybeli ebből a szempontból emlékezetes dalokkal és szép tájképekkel, de filmként gyenge, különösen az első fele miatt.

Érdekességek


- Színészek, akikkel már találkozhattunk: Julie Andrews (Mary Poppins), Norma Varden (Casablanca), Doris Lloyd (Mary Poppins)
- Christopher Plummer lánya Amanda (Ponyvaregény), dédnagyapja pedig Kanada miniszterelnöke volt az 1890-es években.
- Anna Lee színésznő férje az a Stevenson, aki többek közt a Mary Poppins-t rendezte.
- A film ironikus módon egyedül Ausztriában és Németországban nem volt sosem népszerű.
- A film igaz történeten alapul. A valóságban a párnak még három gyereke született, és 1957-ig turnéztak kórusként. A filmbéli hét gyerek 1911 és 1921 született, már egyikük sem él. A leszármazottak The von Trapps néven 2001 óta folytatják a hagyományt.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr4412699385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

medali (törölt) 2015.06.20. 12:07:52

5

Életunt Cápa 2015.06.21. 08:05:27

@medali:

5/5? És miért szereted? :)

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2022.03.01. 22:51:10

Julie Andrews frizurája fájdalmas látvány. Ez a helyes arc többet érdemelne... A történet fárasztóan negédes, még akkor is, ha túlnyomó részt igaz. (Valószínűleg a fiktív elemek teszik negédessé számomra) - A Salzburg környéki alpesi hangulat miatt volt egyáltalán végig nézhető a film. Néhány dal kellemes percet okozott.

Összességében kihagytam volna. Annyira szimpatikus nekem Julie Andrews, hogy kimondottan bosszant, hogy csupa olyan filmben szerepel, amelyik nem az én ízlésemnek való...

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2022.03.02. 09:27:48

@moodPedro:

Eredetileg azzal kezdtem a posztot, hogy "Maria egy csúnya, osztrák lány, aki apácának készül...", de mindig zavart és pár évvel később töröltem belőle a "csúnya" szót :D
süti beállítások módosítása