Artúr filmélményei

Jurassic Park (1993)

2015. július 15. 20:20 - Liberális Artúr

Rendezte: Spielberg, Steven
Műfaj:
kaland, sci-fi
Főbb szereplők:
Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum,

Megjelenés: 1993, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 8,1 pont
Előzetes: https://youtu.be/QWBKEmWWL38
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/jurassic-park-jurassic-park/movie-1252

Tartalom

Egy újonnan nyíló park kockázatelemzéséhez paleontológusokat és egy matematikust hívnak próbalátogatásra. A kis szigeten sikerült klónozással feltámasztani a dinoszauruszokat. Egy szabotázsakció miatt azonban véletlenül leáll a biztonsági rendszer, és természetesen az állatok elszabadulnak.

A film kicsit szörnyfilm mint a King Kong vagy a Cápa, kicsit komolytalan mint a Valakit megöltek vagy A mandzsúriai jelölt, kicsit gyereknemztető propaganda. Legalábbis ezt az üzenetet bírtam kihámozni az akciódús látványfilmből, hiszen a tulaj gyerekeiként tekint az állatokra, Dr. Grant kezdetben nem szereti a gyerekeket, noha maga is is kissé gyerekes, de a film végére megtanul gondoskodni róluk. Ezzel párhuzamosan pedig a dínók is megtanulnak szaporodni annak ellenére, hogy elvileg képtelenek rá.

Megvalósítás

A megvalósítás Spielberghez méltóan profi, alkalmanként izgalmas a megvilágítás és a kameraszög, és előfordul kreatív közvetett utalás is (pl. a nehéz léptekre pohárban megremegő víz). A dinoszauruszok látványosak és élethűnek tűnnek, noha nem érzem ettől függetlenül valósabbnak őket King Kongnál. A gyerekeknél mindenesetre jobban játszanak.

A film hemzseg az apró, kevésbé nyílt poénoktól, mint pl. hogy a technika veszélyesebbnek tűnik gyakran a ragadozóknál, de vannak vizuális gegek is bőven, és emiatt nem tudtam komolyan venni a filmet, ezért tűnt parodisztikusnak (ld. pl. az alsó képet).

Élmény

Bár a film izgalmas és látványos, nincs katarzisa. A szereplőkben sem zajlik le drámai változás, és a történetben is csak annyira futja, hogy elmenekülnek. Ha filmbéli csúcspont nincs is, azon kívül viszont akad: a látványorgia, annak felismerése, hogy mire képes már a technika, többeket megihletett. Így készülhetett el később az új Csillagok háborúja trilógia vagy A gyűrűk ura.

Érdekességek


- A park állatorvosa, Gerald R. Molen valójában producer, több Spielberg-filmé is, és előszeretettel feltűnik bennük kisebb szerepekben.
- Színészek, akiket már láthattunk korábban: Samuel L. Jackson (Ponyvaregény)
- Richard Attenborough tavaly hunyt el, testvére a híres tévés, David Attenborough.
- Bár a film címe jurakori park, a benne szereplő dínók többsége akkor még nem létezett; megformálásuk szintén sokmindenben eltér a valós helyzettől.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr2412699335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása