Artúr filmélményei

Toy Story 2 (1999)

2015. augusztus 02. 20:55 - Liberális Artúr

Rendezte: Lasseter, John
Műfaj:
kaland, tragikomédia
Főbb szereplők:
Tom Hanks, Tim Allen, Joan Cusack

Megjelenés: 1999, Egyesült Államok
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 7,9 pont
Előzetes: https://youtu.be/0gDFIGAXZa4
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/gyerekprogram/toy-story-jatekhaboru-2-toy-story-2/movie-10546

Tartalom

Nem tudni pontosan mennyi idő telt el az előző rész óta, de az ajándékba kapott kölyökkutya már megnőtt. Woody, a kedvenc játékfigura karja leszakad, ezért a polcra kerül a rossz játékok közé. Amikor egy mentőakció során az utcára kerül, épp egy játékgyűjtő talál rá. A barátai természetesen azonnal szabadítására indulnak, de Woody elbizonytalanodik: élvezze a kiállított játékoknak szánt látogatói tömegek figyelmét vagy maradjon hű gazdájához, akinek már nem is kell.

A Toy Story-sorozat, ahogy a Pixar-filmek szinte mindegyike, az elmúlással foglalkozik különböző szempontoból. Az első részben egy új játék jelentette a régi világ múltba veszését, a harmadik részben a játékok tulajának felnőtté válása; e középső részben igazából nincs ilyen konkrét, jellemző esemény. Woody ugyan elromlik, de nem erre van kihegyezve a történet, ahogy nem is arra, hogy az egyik játék gazdája megkamaszodott, és már nem érdekli a baba. Szóval úgy érzem a történet az első részhez hasonlóan most sem tudott annyira markánsan ráállni az elmúlás-vonalra, mint amennyire azt sikerült a harmadik részben.

Megvalósítás

A Toy Story 2-t legalább olyan jónak tartják, mint az első részt, pedig szerintem nagyon messze van tőle kreativitásban. Eltűnt a játékok padlóközeli perspektívája, a környezetüket nem vonják bele nagyon az akcióba.

Volt egy rémálom-jelenet, ami az első rész néhány horrorisztikus jelentetét idézte, illetve több filmes utalást láthattunk egy-egy rövidke poén erejéig (2001: űrodüsszeia, Csillagok háborúja, Jurassic Park). A játékok karaktere és játék-mivolta nem lett érdekesebb, és egy kezemen meg tudom számolni, hányszor mosolyodtam el (hiába no, nincs humorérzékem).

Élmény

Nem hagyott bennem mély nyomokat a film: megvalósításra az elsőnél, történetben a harmadiknál gyengébb. Ugyanakkor értékelhető egyfajta átmenetként a kettő között, ami felvezeti a következő részt (ami viszont csak 11 évvel később, 2010-ben jött ki). Váratlanul nevezték ki a Toy Story 2-t tévé- helyett mozifilmmé, és az ebből következő kakodás miatt úgy érzem nem lett elég összeszedett.

Érdekességek

- Színészek, akiket már hallhattunk korábban: Tom Hanks (Forrest Gump), John Ratzenberger (Csillagok háborúja), Wayne Knight (Jurassic Park), R. Lee Ermey (Apokalipszis most, Hetedik), Frank Welker (Az elveszett frigyláda fosztogatói, Az oroszlánkirály)
- Mary Kay Bergman (Jessie énekhangja) a film megjelenésének évében főbelőtte magát depressziója miatt 38 évesen, Jim Varney (Slinky) pedig egy évvel rá rákban halt meg 50 évesen.
- Zurg hangját az az Andrew Stanton adja, aki több Pixar-filmet is rendezett.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr4412699303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása