Artúr filmélményei

Az elveszett frigyláda fosztogatói (1981)

2015. május 30. 09:34 - Liberális Artúr

Rendezte: Spielberg, Steven
Műfaj:
akció, kaland
Főbb szereplők:
Harrison Ford, Karen Allen, Paul Freeman

Megjelenés: 1981, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 8,5 pont
Előzetes: https://youtu.be/XUhU3ERigdw
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/az-elveszett-frigylada-fosztogatoi-raiders-of-the-lost-ark/movie-23721

Tartalom

Az 1930-as években járunk, Indiana Jones régészprofesszor megszállott műkincsvadász. A titkosszolgálat egy nap felkeresi, mert az okkult tárgyak erejében hívő náci németek a nagyerejű zsidó ereklye, a frigyláda nyomára bukkantak, és segítségét kérik, hogy még előttük kaparintsák meg.

A film a Csillagok háborújához és a Ponyvaregényhez hasonlítható abból a szempontból, hogy a rendező ifjúságának filmjeit, filmes műfajait gyúrja egybe. Gyerekeknek való, izgalmas, szórakoztató történet, de többet nem szabad várni tőle, sőt egyes pontokon kifejezetten bosszantó a bugyutasága.

Megvalósítás

Számomra leginkább az tetszett, ahogy Spielberg megteremtett egy-egy szituációt csupán ráutalásokkal, ahelyett hogy a néző képébe tolta volna - ilyet sajnos ritkán látni (lásd még: Hátsó ablak), holott a film mint vizuális műfaj erre tökéletesen alkalmas lenne, sőt, ez lenne az egyik feladata. Egyébként látványos, sokkal jobban szeretem a hétköznapi akció nyújtotta látványosságokat, mint a széteffektelt képeket.

A karakterek egyszerűek, az akció túl sok, és Spielberg mintha mindig a filmjei első negyedében ellőné minden kreativitását, hiszen addig több szuper képet látni, aztán ezek lassan eltűnnek.

Élmény

Tulajdonképpen jól szórakoztam, de a végére fárasztóvá vált a sok hihetetlen megmenekülés, akció. Spielberg bevallottan úgy készítette a filmet, hogy érzéseire hagyatkozott gondolkodás helyett, és amennyire ez negatívum, ugyanannyira pozitívuma is a filmnek: gyerekeknek tökéletes kikapcsolódás, felnőtteknek ez már kevés.

Érdekességek

- A forgatáshoz mintegy 10 000 kígyót (pontosabban lábatlan gyíkot) használtak fel...
- Az alábbi színészeket láthattuk már korábban: Harrison Ford (Csillagok háborúja, Apokalipszis most), John-Rhys Davies (A gyűrűk ura), William Hootkins (Csillagok háborúja).

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr412699427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása