Artúr filmélményei

Mindent Éváról (1950)

2015. június 08. 00:21 - Liberális Artúr

Rendezte: Mankiewicz, Joseph L.
Műfaj:
dráma
Főbb szereplők:
Bette Davies, Anne Baxter, George Sanders, Celeste Holm

Megjelenés: 1950, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2,5 óra
IMDB: 8,3 pont
Előzetes: https://youtu.be/MILphnfj2mo
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/beszeljunk-evarol-all-about-eve/movie-1689

Tartalom

Margo élete csúcsún lévő, allűröktől sem mentes sztárszínésznő, de kiöregedőben van, és ezt rosszul viseli. Ekkor érkezik hozzá a fiatal Eve, aki csodálja őt; asszisztense majd beugrója lesz, mígnem egy nap kiderül, hogy Eve végig tudatosan Margo babérjaira tört mind szakmai, mind magánéleti téren.

A felszínen a a film a showbusiness kegyetlen világát mutatja be a törtető Eve-en, és a mellőzéstől joggal tartó Margón keresztül, azonban a film inkább szólt az élet természetes körforgásáról (Margo-Eve-Phoebe), illetve a méltóságteljes megöregedésről. Margo erre barátai segítségével képes volt, de talán Eve már nem lesz az, hiszen ő  barátain is átgázolt karrierje érdekében.

Megvalósítás

Túl sokat nem lehet elmodani a filmről; egyedül a narratíva lehetne érdekes, hiszen a történet során többször változik az elbeszélő, azonban ennek sok szerepe nincs. Pedig milyen jól mutatott volna, ha az aktuális elbeszélő szemszögéből kezdjük látni a filmet és ez megnyilvánul mondjuk a kamerakezelésben is...

Élmény

A filmet rekordszámú Oscarra jelölték, ebből egyedülállóan négyet a színészek miatt. A sors fintora, hogy ugyanekkor jelent meg az igen hasonló Alkony sugárút is, és kiütötték egymást a nyeregből. Ebből adódik a kettő film gyakori összehaosnlítása is, noha eléggé más stílusúak. Az alkony sugárút keserűen cinikus és jobb film; a Mindent Éváról viszont a hasonló humora ellenére is kedvesen, szeretettel bánik főszereplőivel, és előremutatóbb, hiszen megoldást kínál a felvetett problémára.

Érdekességek

- Bette Davis és Gary Merrill nemcsak a filmben terveztek esküvőt: nem sokkal utána, még 1950-ben összeházasodtak.
- Ronald és Nancy Reagen is esélyes volt szerepelni a filmben.
- Bár a filmben szereplő díj kitalált, a film hatására valóban létrehozták a Sarah Siddons díjat. Az alapítók között volt Nancy Reagen egykori first lady anyja, a díjazottak között pedig szerepelt Bette Davis, Celeste Holm, illetve később a film musical-változatának főszereplője is. (Siddons angol színésznő volt a 18. században, és Bette Davis egyszer eljátszhatta.)
- Anne Baxter nagyapja a híres építész, Wright volt.
- Az alábbi színészeket láthattuk korábban: Thelma Ritter (Hátsó ablak), George Sanders (Itáliai utazás)
- Marilyn Monroe is feltűnik kisebb szerepben még sztársága előtt; férjei voltak többek közt a baseball-játékos Joe DiMaggio és a drámaíró Arthur Miller.
- A szereplők közül hárman is öngyilkosok lettek (Bates, Monroe, Sanders).
- Igaz történet alapján készült a film.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr712699409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2018.10.06. 23:06:24

Nem untam kifejezetten ezt a filmet, de a 14 Oscar jelölésből feltételezem, hogy 1950-ben valamiért ez a film sokkal fontosabb lehetett, mint ahogy az mai szemmel látszik... Én legalábbis most nem tudnám megmondani, hogy mire fel ez a jelöléseső...

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2018.10.07. 06:42:53

@moodPedro: Őszintén szólva ezt én se, főleg úgy, hogy milyen más filmek voltak még ugyanebben az évben... Ettől függetlenül nagyon szeretem, mert az a fajta lélekmelengető film, amit jól esik nézni.

arturfilm.blog.hu/2017/02/21/legkedvesebbek_a_pozitivak_767
süti beállítások módosítása